Miért válasszuk a németjuhászt? – 5 érv mellette

németjuhász

Sokan választják hobbinak az állattartást, legyen az egy tengerimalac, valamilyen hüllő vagy egy minden apró részletéig megtervezett akvárium. Az állatokról való gondoskodás pozitív hatással van közérzetünkre és sok esteben kreativitásunk is könnyedén kiélhetjük velük kapcsolatban, legyen szó a tanításukról vagy környezetük megteremtéséről.

Vannak, akik egyszerűen nem tudják elképzelni az életüket házikedvenc nélkül, és bár nagy divatja van az egzotikus állattartásnak, de továbbra is az évezredek óta velünk élő házimacska és kutya a legnépszerűbb. A kutyatartás teljes embert igényel, így akik belevágnak, sokkal többet kapnak „egy hobbinál” általuk.

Ha már rég tervezi a család egy négylábú testőr és barát fogadását, és felmerült a németjuhász fajta, mint lehetőség, abban az esetben érdemes megfontolni a következő érveket.

Németjuhász, a legismertebb kutyafajták egyike

 

Ez a kutyafajta valóban nagyon ismert és elterjedt volt a múlt századtól. Bár elődei valószínűleg már a 7. században nyájat őriztek a mai Németország területén, de a németjuhász fajtát csak a 19. század végétől kezdték el nemesíteni.

Az első példányokat az ónémet juhászkutya és más pásztorkutyák keresztezésével tenyésztették ki, erősítve a szépséget, a farkas-szerű tulajdonságokat. A fajta „atyja” Max von Stephanitz lovaskapitány, aki az életét tette fel arra, hogy megteremtse a hűséges, bátor és kitartó szolgálati ebet, inkább a munkabírásra helyezte a hangsúlyt.

Így vált ez a dús szőrű, izmos, szép állat az egyik legnagyobb teherbírású és legeszesebb kutyává.

Lássuk az 5 érvet a németjuhász mellett!

 1. Munkakutyaként a németjuhász a „mindenes”, mivel olyan sokrétű a feladatkör, amit képes maradéktalanul ellátni. Milyen szerepekben alkalmazható?
 • Őrző-védő kutyaként kiváló, hiszen ez volt eredeti feladata is a nyájak mellett. Az ösztönei még mindig meghatározók.
 • Mentőkutyaként a katasztrófák helyszínén nagy segítség, kitűnő szaglása és keresésben tanúsított kitartása miatt.
 • Szolgálati kutyaként a legnépszerűbb fajta a katonai, határvédelmi feladatok ellátásában is.
 • Nyomozókutyaként szintén ezt a fajtát veszik igénybe leggyakrabban: szimata és a nyomkövetése elsőrendű.
 • Ott van a vakvezető kutyák között is németjuhász, mivel türelmes és vigyázó társa a sérült embereknek.
 • Ugyanezen okok miatt dolgozik terápiás kutyaként is sok példányuk.
 • A fajta képviselői a mozivásznon is megcsillantották tudásukat: Rin Tin Tin, Rex felügyelő, Kutyám, Jerry Lee mellett ne feledkezzünk el a mi Kántorunkról sem!
 1. Rendkívül jó alkalmazkodóképessége révén a németjuhász nemcsak munkakutyaként, de bármilyen területen megállja a helyét. Igazodni képes az élethelyzetekhez. Családja, a „falka” a legfontosabb számára, ezért attól sem kell tartani, hogy nem jól reagálja le az élethelyzetünkben bekövetkező változásokat, mint például egy új családtag érkezése. A gyerekeket amúgy is imádja, szeretettel fordul feléjük, így játszótársként is ideális.
 2. Nagyon okos és intelligens kutya, aki nemcsak szereti, ha feladatokkal bombázzuk, de igényli is az állandó tanulást és a szellemi foglalkoztatást. Ha ezt nem kapja meg, unatkozni fog, aminek egyenes következménye lesz a felásott kert, megrágott bútor vagy cipő. Azonban a gyakori játékkal és elfoglaltsággal számos dologra megtaníthatjuk, zseniális gyorsasággal végzi majd el a megbízatásokat.
 3. Ugyanakkor hatalmas a mozgásigénye is: nem elégszik meg a napi kétszeri sétával a parkban vagy szaladgálással a kertben. Érdemes minden nap, de ha másképp nem megy, legalább hétvégén elvinni nagyobb túrákra, kirándulásokra. Épp ezért tökéletes társa lehet a természetbarátoknak, elkísérve őket erdei barangolásaikra, vagy sportot kedvelőknek. A kutyás sportok közül a futás, terepfutás, kerékpározás során, vagy akár a SUP-on is megbízható és kitartó kísérő.
 4. Bár a németjuhászt „egygazdás” kutyának tartják, mivel egy embert választ, akihez végsőkig ragaszkodik, de számára legfontosabb a család. Tenyésztése során nagy hangsúlyt fektettek az intelligencia és munkabírás mellett arra, hogy a rá bízott juhokat, embereket vagy vagyontárgyakat az élete árán is megvédje, ezért ezt tartja elsődleges feladatának.

Ezek hát érveink a németjuhász fajta mellett. Az itt felsoroltak iránymutatásként használhatók, ha a kutya fajtája még kérdéses, és megerősítésként, ha már eldőlt, hogy ez a fajta a kiválasztott. Mindenesetre otthonunkat és családunkat mindig biztonságban érezhetjük majd egy németjuhász kutya mellett.

Olvass tovább