A 3D modellezés egyszerű összefoglalása

3D modellezés

Egy egészen varázslatos témát választottunk mostani írásunknak, ez pedig nem lesz más, mint a 3D modellezés. Ez a megfogalmazás azonban pontosításra szorul, ugyanis modellezni is lehet számtalan módon, mi most konkrétan a 3D modellezést fogjuk górcső alá venni. Ez egy olyan tevékenység, amelyről az idősebbek talán egyáltalán nem tudják, mi fán terem, sőt, a legtöbb embernek napjainkban is az újdonság erejével hat ez a kifejezés. Ezt ugyanis számítógépen végzik, mármint magát a 3D modellezést. Egy egészen speciális program kell rá, tehát egy akármilyen szoftver nem alkalmas arra, hogy kipróbáljuk . A célja több szempontból megfogalmazható. Egyrészt lehet célzottan, vagy csak saját örömünkre, kedvtelésként. Amennyiben saját magunk fogunk hozzá, irodalom és formális képzés nélkül, úgy feltehetően el fog tartani egy ideig, amíg belejövünk a dologba. A lényeg tulajdonképpen az, hogy a kettő dimenziósnak nevezett egyszerű képként ábrázolt dolgokról egy jobban átlátható, a valós viszonyokat, méreteket visszaadó modellt készítsünk.

3D modellezés az építészetben

Az élet rengeteg területén hatalmas segítség tud lenni. Az egyik leggyakoribb terület az építészet, ahol szinte minden komolyabb iroda alkalmazza. Legyen szó akár belsőépítészetről, vagy épületek külső megjelenítéséről, ez a típusú modellezés mindenképpen aktuális. Bármennyire is tehetséges valaki a térlátásban, elkerülhetetlen, hogy a tervezés során fel ne merüljenek részletek, amelyeket papírra kell vetni. Mint ahogy említettük, a modellezés egy speciális programban zajlik, ebből adódóan ez egy szaktudást igénylő munka. Aki ért ehhez a programhoz, az előtt fényes jövő, nagyszerű szakmai lehetőségek várnak rá, ami a munkapiacot illeti. Aki nem ért hozzá, de szeretne, annak sem kell csüggedni, hiszen számos tanfolyam létezik, ahová bárki beiratkozhat, és rövidebb-hosszabb idő után bárki képes lehet 3D modellezést végezni. Ez fantasztikus dolog, ugyanis egészen elképesztő, hogy egyetlen program, egyetlen készség elsajátításával egy új szakmát is kapunk a kezünkbe.

A 3D modellezés virágkora

A 3D tervezést ugyanakkor nem csak az építészetben használják, most már az úgynevezett 3D-s nyomtatóknak köszönhetően bármilyen tárgy megtervezhető és kinyomtatható ebben a dimenzióban. Óriási fejlesztés ez az emberiség történetében, hiszen tulajdonképpen pillanatok tört része alatt meg tud fizikailag is valósulni az elképzelés. Legyen az egy termékprototípus, vagy bármi egyéb kitaláció, elég egy terv, és már indulhat is a nyomtató. Rövid idő múlva pedig a kezünkben tarthatjuk a tárgyat. Amennyiben vonzónak találjuk ezt az elképzelést, amely tulajdonképpen felér egy varázslattal, már csak azt kell kigondolnunk, milyen módon fogjuk elsajátítani a készségeket, ami által fogunk tudni modellezni.

A modellezés jövője

Mint ahogy említettük, ez elképzelhető autodidakta módon, egyedül, otthonunkból végezve. Számtalan könyv, cikk, tanulmány létezik az interneten, amelyek mind a segítségünkre lesznek ebben. Ezen kívül léteznek online tanfolyamok, amelyekhez a világ bármely pontjáról csatlakozhatunk, feltéve persze, hogy nyelvileg ennek nincsen akadálya. Természetesen léteznek időnként megszervezett, akár havi rendszerességgel kezdődő tanfolyamok, amelyekhez csatlakozhatunk. Ez utóbbinak az az előnye, hogy nem csak tudást, de közösséget is nyerünk általa, akikkel nyilvánvalóan közös lesz az érdeklődésünk. Akit kicsit is érdekel a 3D modellezés folyamata, érdemes utánanézni, mert új kapcsolatokat, új szakmát, új impulzusokat nyerhetünk általa, ezek pedig minden ember életét gazdagítják.

Olvass tovább