A dekupázs technika egyszerű, mégis nagyszerű

dekupázs technika

Mostani írásunkban az egyik legnépszerűbb, leginkább elterjed hobbiról fogunk írni. Pontosabban ez a népszerűség akkor különösen egyértelmű, ha a kézműves tevékenységek sorát vizsgáljuk. A dekupázs technika (más néven szalvétatechnika) elemzésével fogunk most foglalkozni, hiszen rengeteg érdeklődőt érint ez a téma.

Ha valaki nem hallott erről a hobbiról, annak elmondjuk, hogy közönséges papírszalvéták segítségével tudjuk újjávarázsolni a tárgyak külalakját. Pontosabban minél díszesebb, szebb mintázatú a szalvéta, annál elegánsabb, vagy legalábbis szebb lesz az újonnan kialakított tárgy.

A dekupázs hobbi népszerűségéhez nyilvánvalóan hozzájárul az a tény is, hogy meglehetősen egyszerűen, már-már eszköztelenül is hozzá lehet fogni az alkotó tevékenységhez, ami ritkaság.

 

Nem is kell más, csak az általunk kiválasztott szalvéta, amelynek nem kell az egészét felhasználni, elég kivágni a legaktuálisabb, legcsinosabb részeket. Aztán következik azon tárgynak a kiválasztása, amit ki szeretnénk díszíteni. Mondjuk egy könyv borítója, vagy egy doboz, vagy ilyesmi.

A dekupázs technika alkalmazásadekupázs technika

Ezt a felületet bekenjük speciálisan erre a célra szolgáló dekupázs ragasztóval. Ha ez megvan, gondosan és alaposan felvisszük a ragasztós felületre a szalvétát. Hagyjuk megszáradni, nem szabad elsietni és kispórolni a szárítás folyamatát.

Száradás után még egyszer legalább át lehet kenni ugyanazzal a ragasztóval ezt a felületet, így erősebben és szebben fog az egész mutatni. Természetesen a határ a csillagos ég, akár több szín, több minta, esetleg több réteg is felvihető a kinézett felületre a dekupázs technika révén.

Sőt, ha valaki már haladó szinten van, akár lecserélheti a szalvétát valami egyéb anyagra, amivel talán nehezebb dolgozni, viszont ezzel együtt nagyobb kihívást is jelent. Mondjuk valamiféle textil is szóba jöhet. Ebben a hobbiban az a csodálatos, hogy bárki egyedül otthon elkezdheti, nem kockáztat túl sokat.

Ha valaki kifejezetten vágyik a közösségi alkotásra, rendszerint erre is akad sok lehetőség, hiszen számos olyan szerveződés van, különösen városokban, ahol rendszeresen összejönnek a hölgyek, és közösen alkotnak. Ilyenkor a csacsogásra, egymás inspirálására is van lehetőség, nem kimondottan és kizárólag alkotásra.

A dekupázs technika lehetőségei és eszközei dekupázs technika

Ezekből az előállított alkotásokból csinálhatunk kiállítást egymás szórakoztatására, vagy versenyt, de akár ajándéknak is tökéletesen alkalmasak, amennyiben valami személyessel, valami saját készítésűvel szeretnénk meglepni szeretteinket, barátainkat.

Visszatérve még a szalvétatechnika eszközeire, a szalvéták tekintetében egyáltalán nem kell aggódni, hiszen bármilyen üzletben kapható közönséges anyag megfelel. Tényleg a minta legyen az egyetlen, ami meghatározza majd a választásunkat, hiszen az adja majd meg az újonnan elkészített alkotás szépségét. Ami a felületet illeti, ahová a dekupázs ragasztó felkerül, lehet akár fa, vagy gipsz, papír, üveg, de tulajdonképpen bármi.

A lényeg, hogy a ragasztó alkalmas legyen arra, hogy rajta maradjon a kiszemelt felületen. Amennyiben tehát nem nedves felületről van szó, ez teljesülni fog, így nincsen félni valónk.

A jó hír, hogy rengeteg módon képezhetjük magunkat. A tapasztaltabbak ugyan azt szokták mondani, hogy az időt, a hibákat, az erőfeszítéseket nem lehet megspórolni. Tehát próbálkozások és gyakorlás nélkül senkiből nem lesz profi.

Mindazonáltal a tájékozódás sosem árt, érdemes blogbejegyzésekben olvasgatni, közösségi fórumokon tájékozódni, csatlakozni online és offline csoportokhoz, ahol tippeket és trükköket tudakolhatunk meg a nálunknál tapasztaltabbaktól.

Olvass tovább