A dekupázs technika lépései

dekupázs technika lépései

A dekupázs technika, így maga az egész kreatív alkotás, roppant népszerű nemcsak a profik vagy a haladók, de a kezdők körében is. Ennek oka egyszerű: a szalvétatechnikának is gyakran nevezett tevékenység abban az esetben is nagyon látványos eredményt hoz, ha egyébként nem állunk ügyeskezű alkotó hírében. A dekupázs technikai lépései egyszerűen és gyorsan elsajátíthatóak, mutatjuk is hogyan!

A dekupázs technikáról röviden

A szalvétatechnika bámulatosan szép alkotásokat eredményez, amelyekre a kellő információk hiányában első, sőt, második ránézésre sem mondanánk meg, mennyire egyszerű a kivitelezése.

Dekupázst készíteni tulajdonképpen nem más, mint hagyni, hogy a fantáziánk szabadon szárnyaljon, és a neki tetsző motívumokat, díszítő elemeket kedvére kézzel fogható formába ölthesse. Bizony, a dekupázs készítése során a számunkra szimpatikus mintákat és illusztrációkat változatlan formában vihetjük fel a díszíteni kívánt felületre. Ez a felület lehet fa, cserép, textil vagy üveg – a választásban szintén nem vagyunk korlátok közé szorítva.

Miért szeretjük annyira?

 

Mielőtt rátérnénk a dekupázs technika lépéseinek ismertetésére, nézzük meg, miért is örvend akkora népszerűségnek e kreatív hobbi. Nos, elsősorban a dekupázshoz nem szükséges komoly anyagi befektetés, sőt, ha házilag készítjük el a szükséges kellékeket, tulajdonképpen fillérekből megvagyunk.

A dekupázs technika könnyű, ahogy említettük, nem kell hozzá kézügyesség, hiszen a kívánt felületre felvinni készült mintát már valaki elkészítette, megrajzolta helyettünk.

Végül, de nem utolsó sorban, ezzel a technikával elkészített csecsebecsék (amelyek egyébként ajándékként is elsőosztályúak), rendkívüli profi munkának tűnnek, látványosak és bármilyen igényes, idilli háztartásban bátran megállják a helyüket lakberendezési kiegészítőként.

Dekupázs kellékek – mire lesz szükségünk?

A dekupázshoz elsősorban az alkotáshoz szükséges kellékeket kell beszereznünk. Nemcsak az esztétikus minta kiválasztására kell ezen fázisban sort kerítenünk, de azt is el kell döntenünk, hogy milyen felületet fogunk díszíteni.

A technikában járatos személyek tanácsát megfogadva a fa felületekre vagy a kartonpappírra essen a választásunk teljesen kezdőként. Lehetőleg a választott díszíteni kívánt felület legyen sík.

Amire még feltétlen szükségünk lesz az a dekupázs ragasztó és lakk, melyeket hobby boltban egyszerűen beszerezhetünk.

Készítsünk a kezünk ügyébe ollót, ecsetet és az esztétikusnak vélt szalvétát, amelyről a mintát szeretnénk lecsalogatni és a választott felületre „átvarázsolni”.

Szalvétatechnika lépésről lépésre

A dekupázs technika lépései közül az első a kiválasztott felület megtisztítása lesz. Mossuk meg alaposan a díszíteni kívánt tárgyat, majd hagyjuk, hogy megszáradjon.

Amíg a felület szárad, válasszuk le a mintával díszített szalvéta felső rétegét (a szalvéták általában 3 rétegből állnak) és vágjuk ki ollóval a motívumot.

dekupázs technika lépései

Miután ez megtörtént, elő az ecsettel és a ragasztóval (e célból használhatunk akrilfestéket is, ha épp nincs kéznél a kifejezetten erre hivatott ragasztó). Vigyük fel a dekupázs ragasztót a már száraz felületre, lehetőleg vékony rétegben, majd óvatos mozdulatok kíséretében ragasszuk rá a szalvétát.

A dekupázs technika lépései – ha nagy mintákban gondolkodunk

Abban az esetben, ha a szalvétamotívum túl nagy, fektessünk fokozott figyelmet annak precíz felvitelére. Haladjunk középről a szélek felé, vagy fentről lefelé a ragasztás során.

Az időtállóbb hatás érdekében a már leragasztott motívumot is átkenhetjük véknyan ragasztóval. Ha a mű megszáradt, az időtálló eredmény érdekében vigyünk fel rá még egy réteg lakkot – ezzel végérvényesen feltéve az i-re a pontot.

Fektessünk figyelmet a részletekre is! Amennyiben a díszíteni kívánt felület sötét színű, érdemes még a dekupázs készítése előtt átfesteni azt világos pasztellszínre. Ez tulajdonképpen azért fontos, mert a dekupázs során a szalvétán csúnyán átüthet a sötétebb árnyalat, ami akár az elkészült mű esztétikájából is jócskán elvehet.

A dekupázs papír használata

Ezen a ponton talán többekben is felmerül a kérdés – vajon szalvéta helyett lehet e mást is használni a technika során? A válasz igen, sőt! Egyszerű papír alapú ornamentumokat is alávethetünk a bennünk szunnyadó kreatív alkotókedvnek. A papír természetesen erősebb, masszívabb, mint a légies szalvéta, így más ragasztót kell használnunk a szemet gyönyörködtető hatás érdekében.

Elő a tapétaragasztóval

Abban az esetben, ha papírral és nem szalvétával szeretnénk alkotni, fontos, hogy tapétaragasztó is legyen a kezünk ügyében – ebben az esetben ugyanis a dekupázs ragasztó helyett erre lesz szükségünk.

Egyébként maga a folyamat, vagyis a dekupázs technika lépései ugyanazok, mint a szalvétával való munka során, azzal a különbséggel, hogy az erősebb, tartósabb tapétaragasztót vetjük be a rögzítés folyamán, illetve nemcsak a díszíteni kívánt felületet, de a minta hátoldalát is átkenjük egyszer az említett anyaggal.

Dekupázs papír, akár online rendeléssel is

Rengeteg hobbibolt foglalkozik dekupázs papír készítéssel. A felhozatal elképesztően színes skálán mozog, a vintage stílustól kezdve, az ókori ornamentumokat megjelenítő elemeken keresztül, egészen a szezonális, ünnepi motívumokig.

Ezek a díszítőelemek roppant költséghatékony áron érhetők el, így, ha az online rendelés mellett döntünk, továbbra is olcsón hódolhatunk a szenvedélyünknek.

Az alkotást nem korlátozza semmi

szalvétatechnika tojáson

Borosüvegből bámulatos dísz? Régi konzervdobozból kaspó a fűszernövényeknek? Kiürült bonbonosdobozból egyedi ajándékosdoboz? A dekupázs technika ízére elég csupán egyszer rákapni, hogy az otthonunkban lévő egyszerű, szürke vagy kidobás előtt álló használati tárgyak, kellékek mesékbe illő változáson átesve igazi lakberendezési remekművekké avanzsáljanak.

Abban biztosak lehetünk, hogy a dekupázs technikával díszített tárgyak ajándékként is előre borítékolják a sikert, hiszen nemcsak csodaszépek, de mivel az alkotásba a szívünket-lelkünket is beleadtuk, különleges kisugárzással is rendelkeznek, s mint olyanok, biztosan azonnal belopják magukat a megajándékozott fél szívébe.

Olvass tovább