A dekupázs technikával új köntöst kapnak a régi tárgyak

dekupázs technika

Mindenki gyűjtött valamit gyermekkorában. Egyesek a babákat, mások a kisautókat, néhány évtizeddel ezelőtt nagy divatja volt a bélyegeknek is. Sőt, a képeslapok és a szalvéták is idesorolhatóak. Az utóbbi viszont most is keresett és kelendő, főleg ha egy kicsit érdekes, vagy szemet gyönyörködtetően szép, esetleg célirányos motívummal van előállítva.

Miért keresett? Mivel a szalvétát nemcsak az étkezések során tudjuk felhasználni és nemcsak gyönyörködni lehet benne, így még egy funkciót betölt, ami a dekoráció területén mutatkozik meg. A szalvétatechnika, amit napjainkban dekupázs technika néven emlegetnek, lehetőséget ad arra, hogy olyan csodálatosan szép alkotásokat hozhassunk létre, amelyek teljes mértékben egyediek.

A dekupázs technika kellékei

Ehhez a dologhoz tulajdonképpen nem kell semmilyen különleges tudás, vagy drága felszerelés. A dekupázs technika során használt kellékek aprópénzért beszerezhetőek, de amit általuk alkotni lehet, arra nincsenek szavak. Gyönyörű szalvéták és rizspapírok kavalkádjából lehet kiválasztani a nekünk tetszőt és azt felhasználva, csodálatos dekorációs termékeket állíthatunk elő, akár a nagyon régi és unalmas csészékből, poharakból, tálcákból, dobozokból. Képtelenség lenne felsorolni mindezt a tárgyat, amin kivitelezhető a dekupázs technika. Teljesen mindegy, hogy üvegre, fémre, fára, műanyagra vagy éppen hungarocellre akarjuk alkalmazni, mert mindegyiken megoldható, ráadásul személyre szabható a kiválasztott tárgy.

Hogyan kezdjünk neki?

 

Csupán fehér alapozó kell, valamilyen kép vagy fotó, ami lehet sima papíron, szalvétán vagy rizspapíron. Ezen kívül már csak dekupázs ragasztót kell beszereznünk.

A díszíteni kívánt felületet portalanítani, zsírtalanítani kell, majd alapozni. Amikor az alapozó teljesen megszáradt, akkor jöhet a dekorálás. Amennyiben nagyon sima felületet szeretnénk elérni, akkor a dekupázs technika elkezdése előtt, a megszáradt alapozót kicsit megcsiszolhatjuk, de ez elhagyható. Kitépjük a kiválasztott mintát, ráhelyezzük a díszíteni kívánt felületre és egy félig kemény ecset segítségével, a dekupázs ragasztóval rögzítjük. A közepétől a szélek felé haladva simítjuk a ragasztóval a mintát, ugyanis így nem lesz ráncos és nem marad alatta légbuborék sem.

Egyedi ajándékok készítése

Persze a mintát ki lehet vágni is, de a szalvétából és a rizspapírból, inkább ajánlott kitépni, mert a szélei bele fognak olvadni a háttérbe és egy festménynek a hatását képesek kelteni így. Amikor a dekupázs ragasztó teljesen megszáradt, egy extra védelem érdekében, vízbázisú lakkal lekenhetjük, így a végeredmény egy csillogó felület lesz, ami hosszú ideig ugyanolyan szép marad.

Természetesen ez csak az alap, de csak a képzelet szabhat határt annak, hogy milyen további kellékeket felhasználva dekorálhatjuk tovább a dekupázs technikával felvitt mintát.

A dekupázs technikai lépéseiről bővebben itt olvashatsz.

Olvass tovább