A fametszés és ami mögötte van

fametszés

Soron következő írásunk egy olyan téma köré épül, amelyről nagyon ritkán lehet olvasni, hallani, annak ellenére, hogy történelmét tekintve bőven lett volna lehetősége és ideje elterjedni szélesebb körben is ennek a tevékenységnek. A fametszés lesz a témánk, most már eláruljuk, illetve úgy is mondhatnánk, hogy a fametszetek készítése.

A fametszet készítés ma már egyértelműen művészeti technikának maradt meg, habár nem volt ez mindig így. Még mielőtt elfelejtjük megjegyezni, fontos tudni, hogy még a művészeti módszerek közt is egyértelműen a ritkábbak közé tartozik, hiszen meglehetősen bonyodalmas ez a folyamat, amit alatta értünk, de erre még a későbbiekben kitérünk.

Nagyon precíz eljárás a fametszés fametszés

Szóval néhány nagyon felkészült, mély művészi hajlammal rendelkező szakember képes még ma is másolni ezt az igen régi időkbe visszanyúló technikát. A Közel-Kelet volt a kiinduló pontja, ott találták föl, amely összefügghet a tudósok szerint a papír feltalálásával, legalábbis valamilyen szempontból biztosan kötődik hozzá.

 

A fametszés során ugyanis valamiféle anyagot kell használni, amire a fára vésett minta aztán átkerül, de ez nem muszáj, hogy papír legyen. Sokszor vászon, vagy bármi egyéb is megfelel erre a célra, de a kezdetekben valószínűleg a papír volt a lényegi anyag, amit használtak. Visszatérve azonban magára a fametszet készítésére, számos különböző készség és több műszer is szükséges hozzá, így aztán valószínűleg ez is a kerékkötője volt annak, hogy elterjedjen.

A fametszés menetefametszés

Először ugyanis a fára kell kirajzolni egy mintát, amihez ugyebár az embernek kell legyen némi affinitása a rajzoláshoz, a képzőművészethez. Az, hogy milyen anyaggal és vastagon zajlik mindez, a rajzoló személyére van bízva. Ez után következik a fának a kivésése, ami meglehetősen erős kezeket és szaktudást igényel, ami a fával való munkát illeti.

Itt kezdődnek általában a bonyodalmak, hiszen aki szépen és szívesen rajzol, az nem feltétlen tud fát is faragni.

A csapatmunka pedig nem sok művész erőssége, ha lehet ezt így általánosítani. Szóval ha megtörtént a faragás, akkor festéket kell a fára vinni, majd választani egy anyagot, ahogy azt már előbb is említettük, amelyre rányomtatjuk kvázi a kifaragott mintát a fáról. Ezzel tulajdonképpen a művelet végére is értünk, habár ezt nagyon könnyű elmondani, véghezvinni nem ennyire kézenfekvő.

Másolási eljárás a fametszésfametszés

Ahogy tehát említettük, nem csupán papírra, de bármi másra is történhet a másolás, és ez nagyon fontos kifejezés, ezt meg kell jegyezni mindenkinek, aki szeretne közelebb kerülni a fametszés fogalmához. Ez ugyanis egy ősrégi másolási technika, vagyis pontosabban fogalmazva grafikai másolás, mert ugyebár lehet kézzel, vagy géppel, mechanikusabban is másolni.

Tehát ha egy valamit akarunk a fametszet készítésről megjegyezni, akkor talán az ősi grafikai másolási technika szavak legyenek azok, valamint az, hogy valahonnan Ázsiából indult hódító útjára, habár ez a hódítás meglehetősen szerényen bonyolódott le, hiszen ahogy már említettük, nem lett belőle egy tömeges jelenség. Hobbinak azonban a mai napig megmaradt, habár el kell ismerni, nem a legnépszerűbbek közé tartozik.

Ennek biztos, hogy nem az értéke az oka, hanem a bonyolultság, és a furcsa és sokszínű készségek, amelyek ahhoz kellenek, hogy kialakuljon egy szép, maradandó ábra. A művészeti alkotások közt azonban szinte minden olyan kiállításon fogunk fametszeteket találni, ahol szeretik a diverzifikációt az alkotási technikák vonatkozásában.

Olvass tovább