A gipszöntés fortélyai kezdőknek

gipszöntés

A hobbiként művelt kézműves tevékenységek közt van néhány, amely ősidők óta képes az élvonalba tartozni, mert népszerűsége töretlen. Ezek közül mindenképpen meg kell említeni a gipszöntés hobbiját, hiszen ha van örökzöld kategória, akkor ez egyértelműen az.

Hogy ez minek tudható be, az több szempontból is megközelíthető, de mostani írásunkban mindenképpen szeretnénk elárulni néhány információt erről a tevékenységről azoknak, akik még nem ismerik, hátha kedvet tudunk csinálni, és esetleg kipróbálják.

A gipszöntés nagyon pihentető

gipszöntés

Hogy mindjárt az előnyöknél kezdjük, mondhatjuk, hogy aránylag rövid időn belül elkészíthető egy-egy alkotás. Ez azt jelenti, hogy maga a szilárdulás folyamata fél óra, ami rendkívül rövidnek tekinthető más hobbikhoz képest. Nem is igazán mondható, hogy sok minden kell hozzá, hiszen elég néhány marék pornyi gipsz, valamint közönséges, csapi víz.

 

A por mennyisége, ezzel arányosan pedig a víz is természetesen lehet több, amennyiben több mindent szeretnénk megvalósítani. Szóval amennyiben beszereztük az alapanyagokat, már csak forma kell, amibe beleöntjük az összekevert masszát. Visszatérve azonban még a masszához, nyilván ügyelni kell a sűrűségre, hiszen bármilyen arányban nem fog működni a dolog. A vásárlás során azonban biztos kapunk némi leírást, amelyet követhetünk.

A gipszöntés kellékei – mire lesz szükségünk egészen pontosan

Ahogy azt már korábban megjegyeztük, a gipszöntés fő kellékei maga a gipsz és a víz. Szükség lesz még ezenkívül öntőformákra is, illetve egy-két műanyag vödörre, amiben magát az alapanyagot keverhetjük ki.

Figyelem! A vödör falán a gipsz könnyen megköt, amit aztán csak nehéz, fáradtságos munka árán távolíthatunk el – viszont, ha előzőleg némi olcsó étolajjal átdörzsöljük a vödör belső falát, a maradék gipsztől is könnyedén megszabadulhatunk.

Figyeljünk az alapanyag beszerzésre!

Fontos még tudni, hogy sokféle gipsz létezik, hiszen az orvoslástól kezdve a profi szobrászokon át számtalan típus alkalmazható, de esetünkben a hobbi tevékenységekre kell összpontosítani, ennek megfelelően válogassunk tehát a boltban. A formák kiválasztásánál mondhatni, hogy határ a csillagos ég, hiszen a legkülönbözőbb témákban kaphatóak már eldobható, illetve többször is használatos formák.

Mindenki eldöntheti, hogy mi lesz a szimpatikus, de először talán érdemes a kisebb méretű dolgokkal próbálkozni, hiszen az első lépésnél a lényeg csupán a tapasztalatszerzés. Utána tehát következik a várakozás, ami tényleg nem több, mint fél óra, de nyilván ez is függ a forma méretétől, illetve a massza sűrűségétől, amit előzőleg produkáltunk.

Gipszöntés arányai, avagy hogyan kerülhetők el a sok bosszúságot okozó légbuborékok?

Az arányokat tapasztalással lehet igazából elsajátítani, ám van egy-két hasznos tanács, amelyeket megszívlelve egészen biztosan mutatós, s főleg légbuborék-mentes eredményt érhetünk el. Amikor a már előkészített gipszporba vizet öntünk, figyeljünk oda arra, hogy azt egyenletesen és lassan tegyük.

Ha egyszerre öntjük a porba a nagyobb mennyiségű vizet, s majd ezután kezdjük összedolgozni az alapanyagokat, a massza csomós lesz. Így a gipszfigurákba száradás után lesznek olyan kemény darabok, kitüremkedések, amelyek esztétikailag sokat vesznek el az eredmény értékből.

A gipszpor és a víz keverésére is fokozott figyelmet kell szentelnünk. Törekedjünk az egyenletes keverésre – se túl lassan, se túl gyorsan ne keverjünk. Ha túl lassan végezzük ezt a tevékenységet, a massza csomós lesz. Amennyiben túl gyorsan keverünk, lazítjuk a gipsz szerkezetét, és a masszában légbuborékok keletkeznek.

A gipszöntés további fázisai

Ha netán ezt a folyamatot nem találtuk elég kreatívnak, nincs okunk kétségbe esni, ugyanis most következik csupán a java, nevezetesen a díszítés, aminek általában a legnagyobb része a festés. Használhatunk nyugodtan közönséges vízfestéket is, de akár egyéb, minőségibb, sűrűbb festékek is szóba jöhetnek, ki mivel szeret dolgozni.

A tematika és a minta javarészt adja magát, tehát ilyen értelemben nagy szabadságra nincs lehetőség, hiszen ha például zöldségeket öntöttünk, akkor bizonyos keretek közt gondolkodhatunk csak a színekben. De persze vannak olyan minták is, ahol a téma nem dönti el a színeket, és szabad a vásár.

Ezzel tulajdonképpen el is készültek a mesterművek, amelyek továbbadhatóak, vagy felhasználhatjuk például hűtőmágnes készítésére. Ebben az esetben a tökéletes száradás után ragasztóval kell bekenni, és mehet is rá a mágnes. Ha fel szeretnénk akasztani, mert mondjuk karácsonyfadísznek szánjuk, arra is van mód, hiszen aránylag könnyű rá lyukat csinálni.

Gyakori még a gyertyatartó, vagy egyéb szobrocska készítése, például klasszikus ajándék lehet karácsonyra, ha egy fenyőfát, esetleg angyalkát öntünk belőle. Aprólékos kis díszek ragasztgatásával tovább fokozható a díszítettsége, így aki igazán profi és igényes ezen a téren, nem nehéz olyan szintre eljutni ezen hobbi művelése során, hogy értékesíthető legyen kézművesvásárokban, vagy ajándékboltokban az eredmény. Amennyiben kézzel készített ajándékot adnánk valakinek, szintén több, mint jó.

Gipszöntés házilag – akár még profitálhatunk is a kreativitásunkból!

Gyakori még a gyertyatartó, vagy egyéb szobrocska készítése, például klasszikus ajándék lehet karácsonyra, ha egy fenyőfát, esetleg angyalkát öntünk belőle.

Aprólékos kis díszek ragasztgatásával tovább fokozható a díszítettsége, így aki igazán profi és igényes ezen a téren, nem nehéz olyan szintre eljutni ezen hobbi művelése során, hogy értékesíthető legyen kézművesvásárokban, vagy ajándékboltokban az eredmény. Amennyiben kézzel készített ajándékot adnánk valakinek, szintén több, mint jó.

Olvass tovább