A gipszöntést nem lehet elrontani

gipszöntés

Mindenféle anyag másképp viselkedik és mielőtt elkezdenénk dolgozni bármivel, meg kell tapasztalni, rá kell jönni és látni kell, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Amint ez megtörténik, már úgy dolgozhatunk vele, ahogy csak akarunk és azt készíthetünk, amit a fantáziánk éppen kitalál. Viszont, az alkotás pillanata annyira felemelő, hogy teljesen ki lehet kapcsolni a mindennapi problémákat, miközben a legújabb alkotáson dolgozunk. Nagyon sokan belefognának valamilyen kreatív hobbiba, de fogalmuk sincs, hogy melyik irányba induljanak el.

Gipszöntés kezdőknek

A gipszöntés például azoknak is ajánlott, akikben csak most fogalmazódott meg a gondolat, hogy elkezdenének hobbi szinten alkotni. Ráadásul a nagyobbacska gyermekeket is be lehet vonni, hiszen a gipszöntés olyan tevékenység, amit nem lehet elrontani, ráadásul anyagilag a filléres megoldásokhoz tartozik. A gipsz, mint alapanyag, még nagyobb tételben is roppant olcsó és nem kell hozzá más, csak egy kis víz, meg néhány sablon, amit mi is elkészíthetünk, de üzletből is beszerezhetjük az öntőformákat.

A gipszöntés folyamata

A folyamat pedig, hogy a gipszporhoz annyi vizet adagolunk, amivel egy nagyon sűrű, de mégis még folyékony anyagot kapunk. Ezt alaposan elkavarjuk, hogy gömbmentes legyen és beleöntjük a formába. Utána nem marad más hátra, csak várni, amíg megszilárdul.

Óvatosan kiemelni a formából és 1-2 napig még hagyni száradni, hogy tökéletesen keménnyé váljon. Amint ezzel megvagyunk, készen is van a remekmű, amit kedvünkre színezhetünk, de natúr is maradhat, esetleg vízbázisú lakkal lekenhetjük. Aki a gipszöntés során a formára sem akar pénzt kiadni, az készíthet otthon is néhány ötletes kivitelt. A gipszöntés olyan egyszerű folyamat, hogy bárki megpróbálkozhat vele. Például egy akármilyen kiürült dobozt meg lehet tölteni a masszával, átkötni egy zsinórral a közepén és a massza közepére belenyomni egy vízzel töltött palackot. Ezt a formát felvéve fog megkötni. A gipszöntés ilyen házilagos megoldása révén, olyan formát kapunk, amibe tehetünk gyertyát, ültethetünk virágot, vagy elhelyezhetünk benne egy vázát is. Tulajdonképpen a gipszöntés során nincs határ, csak a fantázia.

Olvass tovább