A halak egészsége és az akvárium hőmérséklete

halak egészsége és az akvárium hőmérséklete

Gyakran képezi vita tárgyát az akvárium hőmérséklete. Akkor most kell az a melegítő vagy nincs rá szükség? Esetleg hűteni kéne a vizet? Melyik halfajnak, mi jelenti az egészséges közeget a hőmérsékletet illetően? Ha sikerül választ kapnunk ezekre a kérdésekre, akkor garantáltan jól fogják érezni magukat az uszonyosok a bőrükben.

Az akvárium hőmérséklete és a halbetegségek közti kapcsolat

Az interneten, de akár az akváriumi haltenyésztésről szóló könyvekben is megtalálható a pontos adat arról, hogy az adott halfaj milyen hőmérsékletű vízben érzi magát a legjobban, legyen szó a szaporításukról, vagy egyszerűen csak a tartásukról.

Nagy általánosságban elmondható, hogy 18-27 C fok között ingadozhat az optimális hőmérséklete a víznek. Tény, hogy nem egyszerű állandó hőmérsékletet fenntartani az akváriumban, mivel vannak olyan befolyásoló tényezők, amik megnehezítik ezt a dolgot.

 

A hőmérsékletingadozás lecsökkentése érdekében fontos, hogy hol helyezzük el az akváriumot. Lehet jó ötletnek tűnhet az ablakba tenni, viszont a halak szempontjából egyáltalán nem az, mivel ők annyira nem fognak örülni a dolognak.

Nyáron, amikor a Nap épp besüt az ablakon, akkor a víz az akvárium azon oldalán rendkívül felmelegszik. Estére viszont visszaesik akár 12-15 C fokot is. Ez az ingadozás és a napközbeni magas hőmérséklet hamar a halak pusztulásához vezethet. Ha ennek ellenére sincs más lehetőség az elhelyezésére, akkor napközben az akvárium hűtése és éjszaka a fűtése elengedhetetlennek számít.

Arra kell törekednünk, hogy a már említett optimális határértéken belül tartsuk a hőmérsékletet, mert már 2-3 C fok eltérés is gondot okozhat a halak egészségét illetően.

Mi történik, ha túl alacsony az akvárium hőmérséklete?

akvárium hőmérséklete

A halak is megfázhatnak, noha nem úgy, mint mi emberek. Nem fognak tüsszögni és köhögni a víz alatt, viszont teljesen lelassulnak. Ez a hideg víz elsődleges hatása, mivel teljesen lelassítja az állatok életfolyamatait, ami alól a táplálkozás sem kivétel.

Ebből pedig már logikusan következik, hogy lassan elkezdenek legyengülni. Ez a gyengülés pedig fogékonnyá teszi a halakat a betegségekre, mivel teljesen lecsökken a szervezetük védelmi funkciója.

Nem garantált, hogy 1-2 héten belül üressé válik az egész akvárium, mert sokáig stagnálhatnak ebben az állapotban, viszont ez a fejlődésükön is nyomot fog hagyni. Egyszerűen nem nőnek meg. Sőt, akár a szaporodási képességüket is elveszíthetik. Megtörténhet, hogy mégis képesek utódok nemzésére, de ezek nagy valószínűséggel hamar elpusztulnak majd.

Szintén ez a helyzet a túl magas hőmérsékletű vízzel. Ez is hasonló hatással van az ivarérettséget illetően. Lehet, hogy hamar elérik a halak az ivarérettséget, az utódaik mégsem lesznek hosszú életűek.

Az alacsony akvárium vízhőmérséklet miatt kialakuló megfázásnak a tünetei egyszerűen észrevehetőek a halak viselkedése alapján. De, azt is számításba kell vennünk, hogy vannak bizonyos halfajok melyek téli álmot alszanak, mint pl. a kárász, a compó, vagy a ponty. Ebben a hideg időszakban egyszerűen nem táplálkoznak, csupán tavasszal kezdenek el ismét enni.

Az akváriumban viszont más a helyzet, mivel itt nem hűl le olyan drasztikusan a hőmérséklet, de a díszhalakat néhány C fok eltérés is befolyásolhatja, amint az már fentebb említve volt.

Általános gyengeség lesz úrrá az uszonyosokon, melyek emiatt alig, vagy csak keveset mozognak. Ennek következtében az uszonyaik esetenként összetapadhatnak és ha már súlyosabb a helyzet, akkor fehéres-szürke hártya borítja be a testüket. Ilyenkor nem ritka, hogy a víz felső rétegében, a lámpához közel tartózkodnak inkább.

A langyos víz nekünk kellemes, nekik viszont végzetes

Szintén a felszínhez közel kezdenek el úszkálni, lebegni, de nem azért mert fáznak. Hanem azért, mert sokk közeli állapotba kerülnek. Ha nyeldesni kezdik a levegőt, akkor valószínűleg túl magas az akvárium hőmérséklete, ami a víz alacsony oxigénszintjét okozza, ez pedig egybefügg a halak légzésével, illetve annak nehézségeivel.

Szállításkor és áthelyezéskor is figyeljünk rá, hogy milyen közegből, milyen közegbe kerülnek át. A hirtelen változás miatt sokkos állapotba kerülhetnek.

akvárium tisztítás lépésről lépésre

Az akvárium tisztítás lépései

A halak egészségéért az akvárium rendszeres karbantartásával, tisztításával is sokat tehetsz. Mutatjuk lépésről lépésre hogyan takarítsd ki a halak élőhelyét.

Olvass tovább