A hobbikert reneszánszát éli

hobbikert

Egy olyan témáról fogunk most írni, amely feltehetően rengeteg embernek ismerős a mindennapokból, hiszen aki kertes házban él, alig akad, aki valamilyen formában ne foglalkozna a kerttel, természettel. A hobbikert tartása az egyik legnépszerűbb hobbi azok körében, akiknek van rá terük és lehetőségük.

Egy valódi kert ápolása kimondhatatlan sok munkával jár, már amennyiben nem csak úgy felszínesen, hanem igazán színvonalasan, igényesen szeretnénk karbantartani.

Ugyanakkor az előnye is pontosan ebben van, nevezetesen a törődésben. A tudat, hogy a növények számítanak ránk, mert várják a vizet és a figyelmet, valahogy nyugtatólag hat az emberi szellemre, és ezáltal kerülünk szimbiózisba a növénykékkel.

Többféle hobbikert létezikhobbikert

 

Mindjárt az írásunk első felében muszáj megemlítenünk, hogy számtalan formája van a kertnek, vagyis állhat virágokból, zöldségekből, gyümölcsökből, de leggyakrabban talán ezen három dolog kombinációjából tevődik össze. Kevés az olyan ember, aki kategorikusan, például csak a virágokat kedveli, de a növények többi típusát nem.

Általában a helyhiány határozza meg, hogy miből mennyit teszünk a kiskertbe, illetve ezen kívül esetleg a szabadidőnk, mert mint ahogy említettük, nem kevés energiát igényel egy jól karbantartott kert. Ami az érdeklődés kialakulását illeti, ez általában adott dolog. Akit vonz a természet, az általában már gyermekkorban megtapasztalható, erre nevelni meglehetősen nehéz a kicsiket.

Ha megvan ez a természetes vonzódás, az szerencsés, hiszen feltehetően egész életében rajong majd a természetért. Akinek megvan ez a belső affinitása, az minden bizonnyal nem szorul majd a lexikális tudásra sem a növényekkel kapcsolatban, hiszen nem nehéz ráérezni, hogy mi kell a zöld növényeknek. Aztán természetesen időnként fanatizmusba, esetleg profizmusba megy át az általános érdeklődés.

A hobbikert az elménk kivetülésehobbikert

Ezt úgy lehet elképzelni, hogy például egyik vagy másik növénytípus felkelti az illető érdeklődését, mondjuk a rózsák, vagy a gyümölcsfák, és akkor minden erejével azon lesz a személy, hogy azon az területen minél alaposabb ismereteket elsajátítson. Erre ma már rengeteg lehetőség nyílik, hiszen a számtalan elérhető irodalmon kívül rengeteg televíziós műsor, vagy akár az interneten olvasható blog, esetleg nézhető videók kinyitják az érdeklődők előtt a világot.

Néhány évtizeddel ezelőtt még jóval kevesebb alkalom nyílt a tájékozódásra, de ennek dacára is szép tudást össze tudtak gyűjteni az érdeklődők. Feltehetően a formális tájékozódást és képzést a gyakorlati növényápolással kompenzálták, de ma már erre nincs szükség, és rengeteg idő megspórolható, ha időben utánaolvasunk dolgoknak.

A hobbikert javítja az egészségethobbikert

A kerti munkák nem csupán azért hasznosak, mert növényektől függően ugyan, de potenciálisan élvezhető a kert termése. A pszichológusok és egyéb egészséggel foglalkozó szakemberek vallják, hogy jót tesz az emberi léleknek, ha nem csak mindig magunkkal foglalkozunk, hanem ki tudunk zökkenni, és nyitni tudunk más élőlények felé is, és erre a legegyszerűbb módot a hobbikert ad.

Az állattartás is egy lehetséges út lehet, azonban közel sem annyira aktív elfoglaltság, illetve nem igényel annyi szabadban töltött időt, mint a kert.

További előny a hobbikert esetében, hogy a kezünket is kell használni, ami szintén jót tesz a sok szellemi munkát végzőknek, illetve a szabadban lehet tartózkodni, ráadásul anélkül, hogy erőszakkal élnénk meg ezt az időt, mint mondjuk sokan a sportolás alkalmával. Nézzünk utána mi is a lehetőségeinknek, hátha be tudunk kapcsolódni a természetbe ily csodás módon!

Olvass tovább