A kutyakiképzés mint hobbi

kutya kiképzés otthon

Míg régen a kutyák leginkább terelő, vagy házőrző funkciót láttak be, ma már többségében házikedvenc, családtag szerepük van. Azonban a kutyakiképzés, mint hobbi egyre inkább előtérbe kerül, mert hát az évszázadok során a kutyákba beleépített ösztönöket (vadászat, terelés, stb.) érdemes kihasználni.

Manapság már nagyon sokféle módon foglalkozhatunk kutyánkkal. Lényegtelen, hogy egy 2 kilós csivavánk van, vagy egy 50 kilós rottweiler, egytől egyig mindegyik “munkára” fogható. Persze meg kell találni azt, amelyik a méretének és habitusának a legjobban megfelel és amelyet mi gazdik is szívesen csinálunk.

Adunk egy pár tippet, hogy mit is kezdhetsz a kutyáddal a sétán és kiránduláson kívül!

Az aktív kedvenceknek, mérethatár nélkül = Agility

 

Folyton pörög a kutyád, akkor is, ha már egy órája lent vagytok a futiban? Ugrál, pattog és úgy érzed nincs amitől elfáradna? Akkor számotokra szuper megoldás lehet a közös mókára az agility. Ha még nem találkoztál ezzel, elárulom: ez lényegében a kutyás díjugratás.

Különféle kúszó, ugró akadályokon kell a kutyádnak a megadott sorrendben áthaladnia és persze a lehető leggyorsabban, hibamentesen. Szuper sport, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte.

És mivel 3 kategóriában indítanak versenyt, különböző ugrás magasságokkal, így a legkisebbtől a legnagyobb kedvencekig kiélvezheti ezt a mókát.

Ha jó az orra a kutyádnak: nyomkövetés, romkutatás, maintrailing

Ez a fajta kiképzés már nem feltétlenül arról szól, hogy fizikai fáradtságot adjon a kedvencednek, hanem inkább a mentálisról. Ugyanis a kutyák, azzal, hogy szaglásznak, agyi munkát végeznek.

Ahhoz, hogy jó kereső kutya legyen a kedvencedből két dolog szükséges: jó orr, és jó étvágy. Ugyanis ennél a fajta kiképzésnél a jutalomfalatokkal való motiválás a leggyakoribb.

Azonban tévedsz, ha azt hiszed, csak a filmekből ismert németjuhászok, belga juhászok lehetnek mentőkutyák! Uszkár, tacskó, lagotto, de igazából bármilyen keverék kutya is lehet ugyanolyan szuper erre a szerepre!

Egy dolgot azonban ne felejts el. Mivel az ilyen kiképzések többségében a szabadban történnek, mindenképp legyen egy megbízható bolha-kullancs elleni védekezési forma a kutyádon, mint amilyen a Foresto nyakörv is. Ráadásul ez szagtalan, emellett vízálló is, amely miatt szuper megoldás lehet egy nyomkövető kutyának, aki réten, mezőn, nádasban kutat eltűnt emberek után.

Ha igazi bohóc a kutyád és nem akarsz kutyasuliba járni: trükktanítás

Ki ne mosolyodna el, amikor egy pacsit adó kutyát lát? Vagy a közkedvelt “bang” trükkre elterülő kutyát! Ugye, hogy mennyire cukik ilyenkor? A trükkök tárháza végtelen!

Mind kis, mind nagyméretű kutyák számára való játékos feladványok vannak fent a videós csatornákon, komplett leírással, hogy hogyan tanítsd meg a számára!

És mi kell ehhez? Jutifalat, játék és sok sok türelem, kitartás!

Ha pedig a kutyád egy igazi kis zseni, akkor határ a csillagos ég! Akár még kutyás rendezvényeken bemutatót is vállalhattok! Így kedvenced “megkeresheti” a pocakba került jutifalik árát!

De miért is éri meg ennyi energiát belefektetni a kutyád kiképzésébe? Mert a jutalmad egy engedelmes, fáradt, boldog és kiegyensúlyozott kutya lesz! És nem ez lenne minden gondos gazdi álma?

Olvass tovább