A makettezés ábécéje kezdőknek

makettezés

Soron következő írásunkban a makettezés fogalmával fogunk foglalkozni, ami egy rendkívül nagy népszerűségnek örvendő hobbinak tekinthető. Érdekes módon leginkább a férfiak és fiúk körében terjedt el, vagyis az erősebbik nemnél. Ez azért tekinthető érdekesnek, mert a makettkészítés során kifejezetten a finommotorikai készségek vannak igénybe véve, általában apró, pici alkatrészekből és parányi műszerek felhasználásával alakul ki a végeredmény, amely természetesen párosul temérdek mennyiségű türelemmel.

Türelmet igényel a makettezésmakettezés

Ezek mind inkább a hölgyek erényei szoktak lenni, de ennek dacára a makettkészítés a férfiak körében örvend töretlen népszerűségnek. Ha mégis az okozatokat akarjuk elemezni, akkor talán a makettezés tárgyához vezetnek a szálak, hiszen leginkább járműveket, harcieszközöket szoktak tárgyul választani, ami nehezen eladható gondolat a lányoknak.

A makettezés kiinduló témájához azonban visszatérve meg kell próbálnunk megfogalmazni, hogy mit is jelent ez a tevékenység. Rendkívül fontos kihangsúlyozni, hogy amennyiben nem akarunk rosszpontot szerezni a makettkészítés iránt szenvedélyesen rajongóknál, tudni kell, hogy muszáj megkülönböztetni a modellezést a makettezéstől.

Modellezés kontra makettezésmakettezés

 

A modellezés lényege ugyanis valaminek a működőképes lemásolása, jellemzően kisebb verzió formájában. Tehát egy nagy, valóságosan működő autónak a kicsinyített verzióját ha létre tudjuk hozni, az egy modell lesz. Amennyiben ennek az autónak csak a megjelenését kívánjuk meg lemásolni kicsiben, de a működését nem, akkor makettezésről beszélünk.

A makettezés annál tökéletesebb, minél alaposabban sikerül megragadnunk a valóságos állapotokat, tehát lényeges, hogy valósághű legyen a dolog. Ha semmi mást nem jegyzünk meg a makettkészítésről, akkor legyen az a modellezéstől való különbözősége, hiszen ez végtelenül fontos részlet a hobbit művelők körében.

Csak lassan a makettezéssel!makettezés

Amennyiben el szeretnénk kezdeni foglalkozni a makettezéssel, az első lehetséges módszer, hogy bemegyünk egy olyan boltba, ahol kapni néhány fajtát. Lehetőleg ne a legbonyolultabb szerkezettel kezdjük, mert elveszi még az élettől is a kedvünket, nem még a hobbitól. Fontos, hogy figyeljünk a makett méretére, vagyis a méretarányokra, ahogy szakszóval ezt nevezni szokták. Ez a szám azt fejezi ki, hogy hányszor kisebb a szóban forgó makett, mint az eredeti.

Minden jellemző szerkezetnél más méretarány a jó, vagyis leginkább megfelelő. Tehát más méretarányt kell kérni a boltban, ha repülőgépet szeretnénk építeni, és megint mást, ha mondjuk egy biciklit. Ezek olyan fortélyok, amelyekre vagy a saját kárunkon jövünk rá, vagy a jobbik esetben találunk egy barátságos és segítőkész bolti eladót, aki hozzá tud szólni a kinézett üzletben a témához.makettezés

Az igazán szerencsések azok, akiknek már van a környezetükben egy olyan barát, vagy ismerős, aki járatos a témában, és tud majd okos tanácsokat mondani, amire építhetünk, és ami még fontosabb, fejleszthetjük a tudásunkat. A leglényegesebb talán a tapasztalatszerzés, hiszen ez tipikusan egy olyan terület, amely során elméleti tudás nem szerezhető, hiszen a puding próbája az evés.

Fontos, hogy figyeljünk önmagunk képzésére, hogy ne ragadjunk le az elején. A megvalósításra váró formák éppúgy lényegesek, mint az eszközök és az anyagok, ha a fejlődésre gondolunk. Ha pedig kellően sikerül felnőni a feladathoz, és ha elértük, hogy büszkék lehetünk a saját munkánkra, nincs más hátra, mint egy kiállítást szervezni, ahol bemutathatjuk a büszkeségeinket. Ez egy remek, látványos hobbi, próbálja ki Ön is!

Olvass tovább