A modell makett témáinak bemutatása

modell makettek

Amikor a szabadidőnket akarjuk eltölteni, lehetőleg minél értelmesebben, akkor van néhány lehetőségünk. Az egyik a modell makettek építése, ami divatos volt már néhány évtizeddel ezelőtt is, de úgy tűnik, az idő vas foga nem tud rajta kifogni, és napjainkban is vitathatatlanul reneszánszát éli.

Ezek általában műanyag darabkákból, meglehetősen aprócska részecskékből álló tárgyak, amelyeket nekünk, vagyis a makettet építőknek kell összerakni. Természetesen nem a saját fantáziánkat kell csak használni erre, de részletes, aprólékos leírás is a rendelkezésünkre áll, amelyet ha pontosan követünk, akkor a végén összeáll a kép.

Felhasznált eszközök.modell makettek

Számtalan dologra szükség van ehhez a tevékenységhez, de persze csak az ésszerűség határain belül. Kellenek az apró részecskék, mármint amiket össze akarunk rakni. Ezen túlmenően kell ragasztó, ez a második legfontosabb. Ha pontosak akarunk lenni, akkor nem csak a kezünket, de egyéb csipeszeket és más eszközöket is használunk majd az összeillesztéshez. Ez után jöhet a festés, amely során annyi árnyalatot használhatunk, amennyit csak akarunk, illetve amennyit a téma megenged. Hiszen mondjuk hiába akarunk rózsaszínt használni egy vadászgép festéséhez, ha az nem igazán élethű eredményt adna. Ezért nem árt, ha ismerjük a témát, amelyben alkotunk és gondolkodunk. A festés után természetesen várni kell kicsit, amíg jó alaposan megszárad az alkotás, és újra olyan állapotba kerül, hogy biztonsággal foghatjuk a kezünkbe, és nem fog elmaszatolódni.

 

Nincsen ugyanis annál bosszantóbb, amikor rengeteg aprólékos munka után elkenődik a festék, és ez veszi el az egyébként makulátlan alkotás értékét. Ez után ráragaszthatjuk a matricákat, már ha vannak a kezünk ügyében ilyenek. Ami az alkotási kategóriákat illeti, ahogy haladunk az időben, egyre nagyobb a választék, mint ahogy ez általában mindenre igaz. Ugyanakkor még mindig a járművek alkotják a kínálat zömét, legyenek azok autók, autóbuszok, repülők, helikopterek, vagy egyéb katonai harci eszközök. Ez utóbbi csoportba tartoznak a tankok, a tengeralattjárók és hasonló harcászati alkalmatosságok.

Természetesen a gépeken és tárgyakon kívül embereket utánzó bábukkal is ki lehet egészíteni ezeket a modelleket, ezáltal még élethűbb lesz az egész alkotás. Mindenképpen meg kell jegyezni egy dolgot, ami feltehetően mindenkinek feltűnik, aki elkezd a témával foglalkozni. Ez pedig az a tény, hogy a jelenlegi piaci kínálatot szemügyre véve megállapítható, hogy ez egy kifejezetten férfias hobbi. Ez persze nem a hobbi természetéből fakad, sőt.modell makettek

Makettezéshez szükséges készségek.

Amennyiben a munkálatok típusát nézzük, kevés olyan aprólékosabb, finomabb motorikai készségeket igénylő tevékenység van, ami túltesz a modell makettek építésén. Ez abból ered, hogy picike, aránylag törékeny, pontos mozdulatok szükségesek ahhoz, hogy alakuljon a modell. Másrészt a modellek típusai, ahogy fentebb is jeleztük, szinte mindig a harcászat területéhez, vagy egyéb járművekhez köthetőek, ezek pedig feltehetően a hölgyek szívét nem fogják megdobogtatni.

Egyébként roppant érdekes, hogy miért van ez, hiszen akár nőket érintő, érdeklő témákban éppúgy lehetne modelleket kigondolni, mint ahogy a járműveknél leragad ez a téma. Amennyiben elengednék a modellek készítői, tervezői a fantáziájukat, nyugodtan lehetne akár virágokat, ételkülönlegességeket, vagy bármi más témát is megépíteni modellekből. Mármint elméletileg, mert a kínálat nem ezt mutatja. Érdekesek ezek a kérdések, és még az is elképzelhető, hogy a jövőben irányt vált a piac. Sohasem lehet tudni.

Olvass tovább