„A modellezés műfajának szépségei „

modellezés

A modellek készítése réges-régen is népszerű elfoglaltságnak számított, hiszen nem csupán a kreativitásunkat tudjuk általa kiélni, de technikai ügyességünknek is teret adhatunk. Talán nem túl merész kijelentés ezzel kapcsolatban, hogy kevés hölgyet találni még napjainkban is, aki a modellezés iránt rajongani fog. Természetesen nem azt állítjuk, hogy csak a fiúknak való elfoglaltságról van szó, de az biztos, hogy inkább férfias készségek és érdeklődés szükségeltetik hozzá.

A kreativitás ugyan nem kifejezetten férfias dolog, sokkal inkább nemtől semleges. Viszont a technikai megvalósítása a dolgoknak már inkább igényel maszkulin észjárást. Nem hiába van még napjainkban is oly kevés mérnöknő, vagy informatikus hölgy. Egyszerűen a hölgyek esetében ezek a dolgok nehezebben mennek. Visszatérve azonban eredeti témánkhoz, a modellezés kapcsán érdemes megjegyezni, hogy rendkívül gyakran összekeverik a makettezéssel. Nem egy óriási hiba ez, hiszen valamennyire témájában kapcsolódik egyik a másikhoz, de azért mégsem ugyanaz a kettő.

Modellezés vagy makettezés?modellezés

A makett egy kicsinyített verziója bárminek. Lehet az épület, vagy jármű, mondjuk motor, autó, bicikli, vagy egyéb gép-féleség. A makettől nem várja el az ember, hogy működjön. Egyszerűen egy kicsinyített verzióról van szó, amit leteszünk az asztalra, emlékeket kelt bennünk, vagy inspirál, esetleg bármi egyéb érzetet kelt. A lényeg, hogy nem igazán lehet használni, nem tud mozogni, illetve működni.

 

A modelltől ellenben az is elvárható, hogy amellett, hogy kicsinyített verziója az eredeti tárgynak, valamelyest a működést is másolnia kell. Tehát mondjuk egy nagy repülőgépről ha építünk egy modellt, mindegy is, hogy mennyire kicsit vagy nagyot, de annak a működést is le kellene másolni, nem csupán a megjelenését a repülőgépnek. Ezzel tehát megmagyarázható és könnyen megkülönböztethető a két műfaj. Mindenesetre ez nem veszi a kedvét egyik vagy másik rajongótábornak, tehát a maketteket épp annyian kedvelik építgetni, mint a modelleket. Sőt, időtállósága kifejezetten jellemző, hiszen nincsen arra vonatkozó szabály, hogy a működést milyen eszközökkel oldjuk meg.

Felhasznált anyagokmodellezés

A régi világban nyilvánvalóan nagyobb szerepet kapott a fa, vagy egyéb könnyen elérhető anyagok, mint a ragasztók, napjainkban viszont elképzelhető, hogy a műszaki oldala fejlődik gyorsabban ennek az irányzatnak. Amennyiben valaki még nem döntötte el, hogy elkezdje-e, vagy miként tudna közelebb férkőzni a modellezés gyakorlati megvalósításához a dolognak, mindenképpen ajánlatos körbenézni ezen a piacon, először legalább elméletben.

A közösségi média, illetve az internet számtalan olyan helyre enged betekintést az érdeklődőknek, ahol nem csupán információhoz és anyagokhoz, képzésekhez juthatunk hozzá, de értékes emberi kapcsolatokhoz is.  A modellezés ugyanis első ránézésre egy kifejezetten magányos műfajnak tűnik, de ez korántsincs így. Mindig jól jön ugyanis, ha van egy közösség valamilyen formában, akitől kérdezhetünk, ha elakadunk, vagy dilemmáink adódnak bizonyos problémák megoldása esetén.

Vagy esetleg valamiféle ritka eszközt, tárgyat kell beszerezni, akkor érdemes kölcsönkérni a szóban forgó dolgot, ahelyett hogy vagyonokat költenénk a beszerzésére valaminek, amit majd egyszer fogunk csak használni. Bármennyire is magunknak valók vagyunk tehát, rá fogunk jönni, hogy megéri csatlakozni legalább egy online közösséghez. Ezen kívül ami még fontos, hogy találjunk magunknak mielőbb egy boltot, ahol minden eszközt és anyagot könnyűszerrel beszerezhetünk az alkotó tevékenységhez.

Olvass tovább