A mosdókagyló csere akár házilag is könnyedén elvégezhető

mosdókagyló csere

A fürdőszobában található szaniterek idővel elöregednek, illetve tönkre is mehetnek, ilyenkor esedékessé válik egy új modell beépítése. De a mosdókagyló csere akkor is időszerű lehet, ha egyszerűen csak ráuntunk a régire, hiszen kifejezetten gyakran jelennek meg egyre modernebb kialakítású darabok.

A feladatot szakemberre is bízhatjuk, ugyanakkor némi kézügyesség és pár alapvető szerszám birtokában akár mi magunk is elvégezhetjük.

Elsőként az új kagyló megvásárlását kell megejtenünk. Tekintettel arra, hogy a választék ma már hatalmas, ennél a lépésnél legyünk nagyon körültekintők. Határozzuk meg az ideális méretet és kialakítást, valamint azt is gondoljuk át, önálló modellt választunk, vagy egy olyan mellett tesszük le a voksunkat, ami szekrénnyel egybeépítve kapható.

 

Az utóbbi esetében nemcsak a mosdókagyló csere lesz jóval egyszerűbb, de plusz tárolóhoz is jutunk, amiből valljuk be, egy fürdőben sosincs elég.

Az új mosdókagyló beszerelése

Ha meghoztuk a döntésünket és beszereztük a kagylót, következhet a szerelés. Mielőtt hozzálátnánk a munkálatokhoz, zárjuk el a hideg és meleg víz sarokszelepét, majd szedjük szét a vezetékeket.

A leszerelt szifonban biztosan lesz némi víz, így ezt a műveletet egy vödör felett végezzük. Távolítsuk el a csaptelepet, majd következhet a mosdókagyló csere. Ügyelve a vízszintre, a mellékelt kiegészítőkkel rögzítsük a szanitert, majd szereljük fel a csapot és azt kössük rá a vízhálózatra, illetve tegyük fel az új szifont is. Nyissuk meg a vizet és ellenőrizzük a rendszer működését.

A mosogatógép bekötése villámgyorsan elvégezhető

Bizonyos vízvezeték szerelési feladatok tehát könnyűszerrel elvégezhetők akár házilag is. Tipikusan ilyen például a mosogatógép bekötése is, ám az egyáltalán nem mindegy, hogy egy régi készüléket cserélünk le, vagy most először történik egy ilyen masina beépítése.

Az előbbi esetben ugyanis roppant könnyű dolgunk lesz. Csupán annyit kell tennünk, hogy a már meglévő vezetékeket a megfelelő pontokra illesztjük. A teljesen eltérő csatlakozásoknak köszönhetően ráadásul kizárt a tévedés lehetősége.

Némiképp összetettebb a feladat, ha teljesen új egységről van szó. Ilyenkor jó eséllyel új szifont kell vásárolnunk, amin van egy külön kivezetés, ahová lehetséges a mosogatógép bekötése.

Emellett elengedhetetlen egy vízvételi hely kialakítása is. Ezt csaptelepnél, valamint fali kiállásnál is létre lehet hozni, de ez az a pont, ahol gyakorta indokolt szakember közbenjárása. Némi tapasztalattal azonban akár ezt is megoldhatjuk önállóan, hiszen a folyamat maga nem igényel speciális szerszámokat.


Miután mindent előkészítettünk, következhet a rendszer összeállítása. Ennek során ügyeljünk rá, hogy a gép ne nyomja majd egyik vezetéket se. Amikor a helyére toljuk a masinát, igazítsuk el a csöveket.

A mosogatógép bekötése minden esetben egy teszttel zárul. Indítsunk el egy rövid programot és annak lejártáig felügyeljük, hogy minden rendben zajlik-e. Amennyiben bárhol szivárgást tapasztalunk, azonnal állítsuk le a mosogatást és hárítsuk el a hibát.

Olvass tovább