A nagy kérdés: milyen akvárium szűrőt vegyek?

kezdő akvárium berendezése

Milyen akvárium szűrőt vegyek? Sok kezdő akvarista felteszi magának ezt a kulcsfontosságú kérdést. Ha bizalmat szavazunk valamelyik brand termékének, nemcsak a kötelező eszköz beszerzésének terhét veszi le a vállunkról, de az akvarista pályafutásunkat is nagyban meghatározhatja. A megfelelő és körültekintő választás ugyanis a mini vízalatti világunk ökoszisztémájának sikerét jelenti.

Milyen akvárium szűrőt vegyek – ne sajnáljuk rá a pénzt

Az akvárium szűrő kötelező kelléke minden akváriumnak. Sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy a túlságosan költséghatékony termékek háza tájáról mazsolázgatnak.

Az igazság az, hogy az akvárium berendezése és fenntartása hobbiként nem a legolcsóbb kedvtelés, így a szűrő megvételét sem ajánlatos elgarasoskodni.

 

Szerencsére nem szükséges a legdrágább termékek polcáról választanunk, ugyanis a középkategóriás készülékek remekül megfelelnek akár az átlagnál magasabb igényeknek is. Biztosan hozzák majd azt a kötelezőt, amit az adott technikai berendezéstől joggal elvárhatunk.

A hosszú távú minőség kulcsszereplője az akvárium szűrő

Sokan úgy vélik, a szűrő kizárólag az algákkal folytatott elkeseredett küzdelem frontharcosa. Míg e kijelentés abszolút helytálló, fontos megemlíteni, hogy az igazán minőségi egységek ennél jóval színesebb skálán mozognak a funkciójuk vonatkozásában.

A szűrőnek alapvetően három feladata van: a nitrifikáció, a víz megtisztítása és megforgatása.

A nitrifikáció tulajdonképpen az akváriumban keletkező káros, az élőlények szempontjából végzetes következményekkel járó ammónia lebontását és nitráttá való átalakítását jelenti.

Az ammóniaképződés az algásodás okozója. A szűrőben tenyésző baktériumok leveszik az algásodás okozta terhet a vállunkról és helyettünk iktatják ki a problémát.

A szűrő a víz forgatásában is nagy szerepet játszik és lehetővé teszi, hogy a tápanyagok eljussanak a növényekhez. A szilárd anyagokat, bomlástermékeket a készülék kiszűri a vízből és a soron következő takarításig biztonságosan elraktározza az arra kifejlesztett rekeszében.

Milyen akvárium szűrőt vegyek: külsőt vagy belsőt?

Alapvetően a technikai berendezés két típusa ismert: a belső és a külső akvárium szűrő. Ahogy azt már megszokhattuk, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Akvárium belső szűrő – kinek ajánlott a használata?

A belső szűrő értelemszerűen az akvárium belsejében foglal helyet. Azoknak ajánlott elsősorban, akik kis- és középméretekkel rendelkező akváriumot üzemeltetnek.

A berendezés három fő részből, szűrőanyagból, szűrőfejből és egy jól teljesítő szivattyúból áll. A belső szűrő felszerelése roppant egyszerű, a tapadókorongokkal könnyen rögzíthetjük azt az akváriumüveg belső felületén. Mivel kívülről nem csatlakozik semmilyen vízvezetékhez, a használata is biztonságosabb, mint a külső egységeké.

A legmodernebb termékeknél a szűrő használata személyre szabható, így többek között beállíthatjuk a vízáramlás arányát, mértékét stb. A belső egységek talán legnagyobb hátránya, hogy gyakrabban igényelnek tisztítást, mint a külső akvárium szűrők. Ezen feladatnak kéthetente eleget kell tennünk.

Az általánosan kisebb tartállyal rendelkező belső szűrőket maximum 50 literes akváriumoknál ajánlott alkalmazni. Ezen paraméter fölött már erősen ajánlott a külső egységek használata. Persze a már tulajdonunkat képező belső szűrőt sem kell kidobni egy nagyobb akvárium megvételekor, mert egészen nyugodtan alkalmazhatjuk azt kiegészítő berendezés gyanánt.

Mit kell tudni az akvárium külső szűrőről?

Az akvaristák körében a külső szűrők is roppant népszerűnek számítanak. A külső szűrők esetében a víz áramoltatása egy külső csövön keresztül valósul meg. Nagyobb akváriumok, illetve sok vízi növény esetén, kifejezetten előnyös felhasználást nyújt.

Nagy előnye, hogy nem foglal el helyet az akvárium térfogatából. A modern egységek már teljesen csendesen üzemelnek. Amennyiben hajlandóak vagyunk kicsit mélyebbre nyúlni a zsebünkben a szűrő megvételekor, akár egy egész évtizedet tökéletes kiszolgáló készülék boldog birtokosai lehetünk.

A külső szűrőket jóval ritkábban kell tisztítani, mint a belső változatokat. Míg utóbbinál pár hetente előnyös a szivacs átmosása, a külső szűrőket elegendő 2-4 havonta tisztítani.

A berendezés hátránya az általánosan magasabb árában rejlik.

Szűrő vásárlás, alapvető elvárások

A „milyen akvárium szűrőt vegyek?” kérdésre adott választ három tényező határozza meg: az adott készülék tárolójának, más szóval vödrének mérete, a berendezés teljesítménye és az abban lévő szűrőanyag minősége.

A megfelelő méretű vödör a bomlástermékek tárolásának szempontjából releváns, a készülék pumpájának kielégítő teljesítménye a vízforgatásban játszik nagy szerepet, míg a szűrőanyag minősége a már említett nitrifikáció miatt fontos.

Természetesen az sem árt, ha a szűrő könnyen tisztítható, ennek a kötelezettségünknek ugyanis menthetetlenül eleget kell tennünk bizonyos időközönként.

A tökéletes berendezés nyomában

Mielőtt végleg elköteleződnénk valamelyik márka terméke mellett, olvassuk el alaposan a kiszemelt eszköz ismertetőjét!

A tapasztalatok azt mutatják, azok a szűrők váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, amelyek a medence vízét minimálisan ötször is megforgatják óránként. Minél kisebb az akváriumunk térfogata, annál nagyobb a minimális átforgatással szemben támasztott igény. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy pici, 35-40 literes akvárium esetén a húszszoros átforgatás már elégnek bizonyul.

Érdemes lehet fórumokat, csoportokat felkeresni és olvasgatni az ott leírt tapasztalatokról. Sokszor ezek a személyes vélemények, tapasztalatok lesznek azok amik alapján meghozzuk majd a döntésünket.

Melyik a legjobb akvárium szűrő?

Az akvaristák körében a német származású Eheim termékek nagy népszerűségnek örvendenek. A brand komoly szakmai múltra tekint vissza. Sokaknak vonzó ez a kiváló renomé, még annak dacára is, hogy az Eheim szűrők nem olcsók. A teljesítményükre és a megbízhatóságukra azonban valóban nem lehet panaszunk.

A szintén német Oase márkanév hallatán is sokan csettintenek elismerően. Az Oase akvárium szűrői innovatív megoldást kínálnak az akvárium vízének tisztán tartására, ráadásul az árak sem emelkednek az egekig.

Az említett két nagy gyártón kívül, az ADA cég termékei is kimondottan kelendőek idehaza.

Bármilyen márka mellett is teszed le a voksod, ne feledkezz meg a megfelelő karbantartásról. Az akvárium szűrő tisztatásáról bővebben itt olvashatsz.

Olvass tovább