A selyemfestés során szükséges anyagok

selyemfestés

Most tárgyalt témánk feltehetően leginkább a művészi hajlamú hölgyek körében lesz népszerű, hiszen bizonyos szempontból művészetről fogunk írni. A selyemfestés már tájainkon is jó ideje széles körben elterjedt hobbitevékenységnek tekinthető annak ellenére, hogy nem erről a tájról eredeztethető a származása. Számtalan irodalom és tanfolyam elérhető a témában, amelyek mind hozzásegítik az érdeklődőket a szükséges ismeretek elsajátításához.

Az is igaz ugyan, hogy mindennemű háttérismeret nélkül, puszta logikából és ráérzésekre hagyatkozva, autodidakta módon is nekiveselkedhetünk a festésnek, de nyilván nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy feltehetően nem sikerül majd minden elsőre, és úgy, ahogyan szeretnénk.

Csak kitartóan a selyemfestés soránselyemfestés

Számtalan hibát el kell a kezdőknek követniük ahhoz, hogy némileg vállalható minőségű alkotások kerüljenek ki a kezeik közül. Sőt, ez tulajdonképpen akkor is igaz lesz, ha tanfolyamokra is vállalkozunk, hiszen a néhány hetes képzés után sem kapunk olyan tapasztalatokat, amelyek majd magasra emelik egyből a művészetünket. Hibázni egyszerűen muszáj ahhoz, hogy profikká váljunk, ez tulajdonképpen igaz bármilyen területre, de a selyemfestére hatványozottan.

 

Természetesen ezen tevékenység során is van néhány kulcsfontosságú tanács, amelyet ha betartunk, jóval nagyobb eséllyel érünk el sikereket. Nem lényegtelen az anyag minősége, amire a festést végeznénk, illetve a másik nagyon fontos tényező a festétek milyensége, beleértve a színvilágot, valamint a minőségét, hígságát, intenzitását a felhasznált anyagoknak. Ezek az alapvető anyagi eszközök, amelyeket fel kell használni az alkotás során, de még mindig ott az időzítés, mint kulcsfontosságú jelentőségű tényező.

A festék száradása, ezáltal pedig a kialakuló árnyalatok nem mástól függnek majd, mint az időzítéstől. Ez tehát az alfája és omegája a selyemfestésnek, hiszen ezeknek a gyönyörűséges tárgyaknak az értékét, a látványát az árnyalatok egymáshoz való viszonyulása, egymásra való hatása adja meg. A profik nyilván nem hagyatkoznak a véletlenre, és előre megtervezett pontos tervek szerint valósítják meg az elképzeléseiket, de olyanok is akadnak szép számmal, akik teljesen a véletlenszerűségre hagyatkozva próbálnak meg látványos alkotásokat létrehozni.

A selyemfestés eredménye jól láthatóselyemfestés

Bárhogy alakuljon is, mindenképpen létrejöhetnek felejthetetlen szépségű tárgyak, amelyek akár műalkotásként, vagy használati tárgyként, esetleg dekorációként is felfoghatóak. A leggyakrabban talán ez utóbbira van példa, ami nem véletlen, hiszen ha például egy sálat készítünk, azt előbb-utóbb ki kell mosni, amely folyamat nem mindig kivitelezhető a felhasznált anyagok milyensége miatt.

A legjellemzőbb talán az, ha valamiféle lakásban használatos kiegészítőnek használjuk az anyagot, mondjuk egy díszpárnához, esetleg függönynek, vagy hasonlónak. Minden tapasztalt selyemfestéssel foglalkozó ember azt javasolja az újoncoknak, hogy ésszerű rászánni az időt, a pénzt és energiát, és egy szervezett tanfolyam keretében megismerkedni a dolog csínjával-bínjával, valamint a technikákkal, mert így rengeteg tudásra szert lehet tenni.

Ez pedig mindennek a kulcsa, hiszen felesleges elpocsékolni a lelkesedésünket és az anyagi ráfordításainkat a kezdeti ballépésekre, ha van egy könnyebb, járhatóbb út is. Sokan ma már ajándékba kapják, esetleg adják az ilyen tanfolyamokra szóló részvételi lehetőséget, hiszen sokszor a barátaink vagy ismerőseink számára világosabban látható az érdeklődés, amely lehet, hogy nekünk magunknak nem is olyan nyilvánvaló.

Olvass tovább