A terrarisztika műhelytitkai röviden

terrarisztika

Aki szereti az állatokat, annak nem fog újdonságot jelenteni a most tárgyalt témánk. A terrarisztika ugyanis egy rendkívül különös csengésű kifejezés, de ha a tartalom mögé nézünk, máris meggyőződhetünk jelentése egyszerűségén. Induljunk ki az akvarisztika jelentéséből, hiszen ez beszédesebb kifejezés. Mindenki tudja ugyanis, hogy mit jelent az akvárium. Ez egy áttetsző, üvegből készült, vízzel megtelesztett tartály, amely halakkal és egyéb vízi élőlényekkel feldúsítva rendkívül látványos hobbit tud jelenteni gazdájának.

A terrarisztika tulajdonképpen ugyanaz lesz, mint az akvarisztika, csak azzal az árnyalatnyi különbséggel, hogy ebben az esetben nem teszünk vizet az üvegtartályba, sőt, ebből adódóan vízi állatokat sem teszünk bele, hanem egyéb, nem vízi állatokkal népesítjük be a teret. Ezek jellemzően rágcsálók, mint például hörcsögök, vagy hüllők. A lényeg, hogy nem vízi állatok.

Mire figyeljünk?

Ez a formája is az állattartásnak nagyon látványos és élvezetes, ha kellően nagy hangsúlyt fektetünk a berendezésére és esztétikai megjelenésére. Például érdemes odafigyelni a megvilágításra, vagy mondjuk az ásványok, tehát kövek és növények összeválogatására. Bizonyos tekintetben a terrarisztika egyszerűbb egy fokkal, mint a másik testvére, az akvarisztika, hiszen mivel itt nem szerepel víz, ezért nem kell annyira a levegőztetésről gondoskodni, vagy a fertőtlenítésről. Természetesen takarítani ezt is szükségszerű lesz, hiszen az állatkák tudnak szemetelni, valamint az etetés is termel majd némi felesleget.terrarisztika

 

Ennél a hobbinál is rendkívül fontos kihangsúlyozni, hogy nem vagyunk egyedül a nehézségek megoldásában, még ha néha úgy is tűnik. Ezen a területen is számos közösség létezik, és ha úgy érezzük, nekivágnánk ennek a hobbinak, ebben az esetben is érdemes felkeresni az online vagy offline társakat, hiszen tanácsokkal, ötletekkel, javaslatokkal támogatják egymást. Szintén nagy szükség lesz keresni egy szakmailag megbízható szaküzletet, aki ellát bennünket majd mindazokkal az anyagokkal, amelyek arra kellenek, hogy zökkenőmentesen, és minél hangulatosabban tudjuk berendezni és beüzemelni az új teret.

Szakemberektől vásároljunk!

Amikor internetes webáruházat, vagy akár hagyományos boltot választunk, nagyon fontos, hogy értsenek a kereskedők az állatokhoz, hiszen teljesen értelmetlen megvásárolni valamit, amit aztán a konkrét állat az adott viszonyok között nem fog kedvelni. Ha ez előfordul, jönnek a betegségek és egyéb problémák. Éppen ezért, ha valaki kezdő, talán előnyösebb a személyes vásárlás, hiszen akkor van lehetőség megkérdezni személyesen a félelmeinket, megvitatni a kedves eladókkal a kétségeinket, mert így nyugodtabb, és minden bizonnyal jobb döntést tudunk hozni kis kedvenceink érdekében.terrarisztika

Az állattartás ugyanis egy felelős terület, noha nagyon sokan úgy vélik még napjainkban is, hogy egy állatot könnyen be lehet szerezni, és ugyanolyan könnyen szélnek is lehet bocsájtani. Különösen igaz szokott ez lenni a gyerekes családokra, ahol gyakran meggondolatlanul, a gyerek kedvének eleget téve hirtelen szokott történni az egyes állatok beszerzése, de likvidálása is, hiszen mint ahogy említettük, az állattartás felelős dolog, és napi kötelezettségekkel jár.

Nem lehet ugyanis magukra hagyni, naponta etetni, itatni, takarítani, felügyelni kell. Ennek nyilván előnyei is vannak, hiszen ezáltal a gyerkőcök sokkal jobban rávehetőek arra, hogy megtanuljanak felelősen és kötelességtudóan gondolkodni, de amennyiben felesleges tehernek érezzük, akkor bizony nem érdemes erőltetni.

Olvass tovább