A terrarisztika rejtélyes jelentéséről

terrarisztika

Mostani írásunkban egy olyan rendkívül érdekes kifejezésről, egyben hobbiról szeretnénk írni Önöknek, amely ugyan a legtöbb embernek ismerősen cseng, de a végén mégsem sikerül hová tenni a fogalom értelmezését, legalábbis elsőre. Talán azért van ez a benyomása az embernek, mert sok más kifejezéshez is haonlít a szó, de mégsem tudjuk puszta logikából megérteni.

A terrarisztika tudománya

Ismerős lehet például az aquarisztika, amely jelentését az aqua szóra alapozva tudjuk legalább találgatni, hiszen mindnkinek ismerősen cseng a víz jelentése, amely a latinból ered. A terrarisztika kifejezés a nyelvekben részletesebben jártas olvasóknak lesz csupán értelmezhető.terrarisztika

A lényegre térve azonban elmondható, hogy tulajdonképpen itt ugyanarról van szó, mintha hagyományos akváriumot tartanánk halakkal és vízzel, csak ebben az esetben nincs víz, és hát értelemszerűen halak sincsenek, hanem a helyüket szárazföldi állatkák veszik át, például gyíkok, vagy egyéb olyan kisebb testű állatok, amelyek jellemzően hüllők, de ha netán nem, akkor is képesek túlélni ezt a meglehetősen szűk környezetet.

Terrarisztika az állatokra nézve

 

Az, hogy ez a rendszerint kicsire sikerült terület mennyire kellemes az állatoknak, az más kérdés, viszont nyilván képesek túlélni, illetve a ritkább fajoknak, amelyek nehezen maradnak meg az éles körülmények közt, ez talán még pozitív is lehet. Sok gazdi különösen vonzódik például a kígyókhoz, a pókokhoz, vagy a már említett gyíkfélékhez.

Nekik ez a hobbi paradicsomi állapotokat jelent, hiszen kis kedvencüket folyamatosan a közelükben érezhetik, megfigyelhetik, etetgethetik őket. Általában a berendezése igényesre szokott alakulni, például a megvilágításnak roppant nagy szerepe van, hiszen olyan ez a terep, mint valamiféle kis színpad, vagy kiállítás.terrarisztika

Végtére is a büszkeségeinkről van szó, így illő módon kell őket prezentálni, illetve az a szempont sem mellékes, hogy sok lámpa nem pusztán fényt, de meleget is jelent, ezek az állatok pedig nagyon sokszor igénylik a szobahőmérsékletnél melegebb időt. Ha erről van szó, vagyis érzékeny állatokról, akkor erre célszerű fokozott figyelmet fordítani, ha nem akarjuk, hogy megbetegedjen a kis jószág.

Amire még figyelni érdemes

Természetesen nem csupán a fény az, amire érdemes odafigyelni, hiszen a talaj, vagy az egyéb dekorelemek kellő odafigyeléssel való kialakítása egyenlőképpen fontos lehet. Nem mindegy például, hogy mennyire hiteles a környezet, hiszen ez nem pusztán az állat közérzetére fog hatni, de az egész látványra.

Amennyiben például szeret az állatunk bujkálni, úgy célszerű erre alkalmas tárgyakkal benépesíteni az terráriumot, mondjuk olyan növényekkel vagy kövekkel, amelyek erre alkalmasak. Vagy például ha egy állat a kőzetek közt érzi jól magát, akkor tilos homokos alapot biztosítani nekik. Ezek mind olyan dolgok, amelyek olvasással, vagy tájékozódással könnyen kideríthetőek, tehát egyáltalán nem ördöngösségről van szó.

terrarisztika

Ez egy nagyon tanulságos, tudományos igénnyel művelhető, mindamellett látványos hobbi, amely nem véletlen lett ennyire népszerű. Egyre több például az olyan kiállítás, amelyek mozgó, folyamatosan utazó üzemmódban működnek, ezzel pedig lehetővé teszik rengeteg ember számára, hogy megcsodálhassák ezeket a merőben exotikus állatokat, hiszen ezt a kategóriát csupán állatkertben lehet viszont látni.

Minden terrarisztika iránt érdeklődőnek azt ajánljuk, ne spóroljon időt a kutatáson, a tájékozódáson, hiszen ez az alfája és omegája ezen tevékenységnek. Ne vegyék el a kedvét senkinek a kezdeti nehézségek, hiszen a végén megéri a csodás, eredményes látvány!

Olvass tovább