Agyagozás hobbi vagy profi szinten

agyagozás

Amikor a gyermekek kezdenek cseperedni, akkor előszeretettel segítenek az anyának vagy a nagyinak a konyhába. Beleértve a kisfiúkat is, akik szintén szeretnek gyúrni, amikor éppen a valamilyen süti készül. Ugyanilyen lelkesedéssel gyurmáznak, miközben létrehoznak apró dolgokat, amelyeket büszkén adnak át a szüleiknek. Az agyagozás pedig egy újabb fok ebben a kedvelt tevékenységben, amit a gyermekek is bátran kipróbálhatnak. Jó dolog gyúrni a masszát, majd látni, amint valamilyen alakot ölt az agyag.

Az agyagozás kellékei

A boltok polcain sorakoznak a kiváló alapanyagok és kellékek, amelyekkel neki lehet fogni az agyagozásnak. Eleinte érdemes nagyon egyszerű figurákat megtanítani a kicsiknek, hogy megismerjék az anyag tulajdonságait, érezzék miként lehet vele bánni és mi lesz a vége. Amint ráéreztek, akkor már kicsit bonyolultabb dolgokkal is meg lehet próbálkozni, hogy egyre szebb és mutatósabb tárgy szülessen. Az agyagozás során nincsenek szabályok. Mindenki azt alkot, ami éppen az eszébe jut, mert az alkotásnak nem szabad határokat szabni.

Hobbi vagy hivatás?

Természetesen vannak, akik hivatásszerűen űzik az agyagozás művészetét és itt nemcsak a különféle bögrékre vagy edényekre gondolunk, hanem olyan művészi alkotásokra, amelyek szemet gyönyörködtetőek. Szobrokat, dísztárgyak sokaságát alkotják meg ebből az egyszerű anyagból, aminek tartósságát az égetés során lehet elérni. Persze, ezeket színezni is lehet, de a natúr változatok is gyönyörűek.

Korongozás és egyéb technikák

 

A különféle minták, formák, színek olyan végeredményt képesek adni, hogy aki ezzel foglalkozik, soha nem unja meg, ugyanis minden új ötlettel tíz másik ötlet jut eszébe agyagozás közben. Sőt, napjainkban kezd újra divatba jönni a korongozás nélküli eljárás, ami egy ősi prekolumbián technika. Ez sokkal könnyebb módszer és ugyanolyan gyönyörű végeredmények születnek, mint a jól ismert korongozás révén. Érdekes tevékenység, amit hobbiból és profi szinten is lehet művelni. Ajándéknak pedig egyszerűen tökéletes egy kézzel létrehozott dísztárgy, amihez csak az agyagozás szeretete szükséges.

Ha szeretnél belevágni ebbe a csodálatos hobbiba, akkor minimális eszközökkel, otthon is próbára teheted magad. Ebben a cikkünkben lépésről lépésre mutatjuk be, hogyan készíts agyagedényt otthon.

edény agyagozás otthon

Agyagozás otthon lépésről lépésre

Ismerd meg, hogyan készül az agyagedény otthon, hétköznapi eszközökkel.

Olvass tovább