Hogyan készül az akvárium háttér házilag?

Csodaszép akvárium háttér készítés házilag

Az akvárium háttér elsősorban esztétikai értékkel rendelkezik. A gondosan ápolt akvárium valóságos éke az otthonnak, tipikusan olyan élő-dekorációs elem, ami vonzza a tekintetet és előre borítékolja a hozzánk érkező vendégek elismerő bókjait.

Az akvarisztika világa roppant izgalmas, így könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy az internetet bújva, újabb és újabb kreatív ötletek után kutatva keressük a lehetőségeket a halak élővilágának szebbé, igényesebbé tételére. Ha a 3D akvárium háttér mellett tesszük le a voksunkat, nemcsak a szemnek mutatós dizájnnal spékeljük meg az akváriumot, de a kedvenceinknek is élhetőbb környezetet teremtünk.

DIY: Akvárium háttér házilag

Manapság egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert az úgynevezett DIY ötletek. Természetesen a „csináld magad” irányzatról van szó, aminek keretén belül, kellő affinitás, kézügyesség és a szükséges hozzávalók fejében, az akváriumot is könnyedén kicsinosíthatjuk.

 

A minden igényt kielégítő, stílusos akvárium háttér házilag tehát nem ördöngös feladat, sőt, sokkal inkább szórakoztató szabadidős tevékenység, amiből kétségtelenül számos előnyünk származhat.A 3D akvárium háttér előnyei

Akvárium háttér házilag

Korábban már említettük, hogy az akvárium háttér, különösen a 3D modellek, mennyivel esztétikusabbá teszik a halak élőhelyét. Arról nem is beszélve, hogyha saját kézzel készítjük el a hátteret, nemcsak a bennünk szunnyadó önkifejezésnek adunk teret, de jóval olcsóbban is megúszhatjuk a dekorálást, mintha a sorozatban gyártott termékek közül válogatnánk.

A gondos odafigyeléssel, precízen kivitelezett, szépen színezett háttér nagyságrendekkel élőbbé, impozánsabbá teszi az akváriumot. Nemcsak az abban élő halakat teszi boldogabbá, de az otthonunkat is meghittebbé, hangulatosabbá varázsolja.

A halak is észreveszik a változást!

A halak házi kedvencekként éppen olyan közel állhatnak a szívünkhöz, mint a cicák vagy a kutyusok. Botorság lenne azt gondolni, hogy ezek a kicsi élőlények ne vennék észre a változást, amit a gondosan kivitelezett 3D akvárium háttér hoz az életükbe.

A kisebb kiugrók, sziklák mintájára megformázott akvárium háttér előtt sokkal komfortosabb az úszkálás. Így a halak természetesebbnek élik meg ezt a közeget, mint a sima üveglapos verziót. Sőt, a halak viselkedése is egészen más mintát vesz fel a 3D akvárium háttér jelenlétében, hiszen előszeretettel pihennek meg az általunk kialakított kiszögellésékben, mert itt érzik magukat igazán biztonságban.

3D akvárium háttér sziklák

Lehetőségekből nincs hiány!

A fenti sorok olvasása után remélhetőleg egyre többen kapnak kedvet az akvárium háttér készítés házilag történő megvalósításához. Jó tudni, hogy a lehetőségeink nincsenek korlátok közé szorítva, hiszen hátteret készíthetünk purhabból, műgyantából és hungarocellből is.

Nagyon fontos, hogy átgondoljuk az előttünk álló opciókat, hiszen mindegyik módszer végeredménye más-más végső formát ölt majd. Az akvárium háttér színezésének, a formák megkreálásának pedig valóban a képzelet sem szabhat gátat!

Az akvárium háttér készítés legfontosabb kellékei?

Az akvárium háttér készítése közben szükségünk lesz néhány alapanyagra, kellékre. Ezeket jó ötlet korábban már összegyűjteni, hogy amikor már tényleg felgyűrjük az ingujjunkat, ne akadályozzon semmi a kreatív munkafolyamatokban.

Íme a lista:

  • hungarocell tábla,
  • csemperagasztó
  • hungarocell ragasztó
  • fehér cement
  • színezőpaszta
  • akvárium ragasztó
Az akvárium háttér készítés kellékei: ecset, ragasztó

Ha a színezés esztétikai értékére nagy hangsúlyt fektetünk, a listát megtoldhatjuk a hobbiboltokban kapható akril spray-el is.

Továbbá szükségünk lesz egy élés késre és néhány ecsetre is. Igény esetén az akvárium háttér készítés műgyanta alkalmazásával is kivitelezhető.

A minőségi alapanyagok fontossága

Mielőtt még hozzálátnánk az alapanyagok beszerzéséhez, érdemes tisztázni magunkban a „medence” dekorálására szánt anyagi keretet. Szerencsére az egyes összetevők, eszközök ára nem vetekszik csillagászati összegekkel, hiszen még akkor sem közelítjük meg a bolti hátterek költségét, ha mindenből a legdrágábbat választjuk.

Az akvarisztikában járatos személyek mindenképpen azt tanácsolják a 3D akvárium háttér készítésében tapasztalatlanoknak, hogy ne az áraknak rendeljék alá a barkácsolást. Inkább a boltok polcairól a minőségi ragasztót vagy sprayt tegyék a kosarukba, ezáltal nemcsak szebb végeredményt lehet elérni, de még a halak egészségét sem kockáztatjuk.

3D akvárium háttér házilag, lépésről-lépésre

Megmutatjuk lépésről-lépésre, hogyan lehet szemet gyönyörködtető akvárium hátteret házilag készíteni, még abban az esetben is, ha semmi gyakorlatunk nincs a témában.

Az első lépés: méretre vágás

Mérjük le az akvárium hátsó üveglapjának belsejét és a kapott paramétereknek megfelelően vágjuk ki a hungarocell lapból a formát. Figyelem! A hungarocell lapok vastagsága 1-20 cm között mozog. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kb. 10 cm vastagságú lapok az ideálisak, hiszen stabil alapot adnak a „sziklák” kivágáshoz és nem vesznek el kellemetlenül sokat a halak élőhelyének űrtartalmából sem.

Második lépés: ragasztás

Ha méretre vágtuk a hungarocell lapokat, a munkafolyamat második lépéseként következik azok egymáshoz való ragasztása. A ragasztót kenjük alaposan szét a táblák között a maximális tapadásért, különös figyelmet szentelve a szélekre!

Harmadik lépés: elő a késsel!

A lapok megszáradása körülbelül 10-20 percet vesz igénybe. Ezután hozzáláthatunk a minták megrajzolásához. Kisebb, precíz sziklácskák, esetleg masszív, robosztus formák – a tervezés ezen szakaszánál nincs megkötve a kezünk. Ha ezzel megvagyunk, az előre bekészített éles késsel kifaraghatjuk a formákat.

Akvárium háttér készítés hungarocelből

Negyedik lépés: a csemperagasztó felhordása

A fehér cement és a csemperagasztó simára kevert kombinációját legalább 3 réteggel hordjuk fel az általunk faragott domborzatra. Ne hagyjunk ki egyetlen millimétert sem!

Az akvárium háttér hátlapját természetesen nem kell bekennünk, hiszen ez lesz az a rész, amit ragasztóval rögzítünk az üveglapra a munka végeztével. Amikor ezzel elkészültünk, türelmesen meg kell várni a csemperagasztó száradását, ami akár 3 órát is igényelhet.

Ötödik lépés: elő a kreatív énünkkel!

A színezés izgalmas feladata egyike a legutolsó lépéseknek. A formák színesre festése abszolút a személyes ízlésünk függvénye. Merjünk játszani a különféle árnyalatokkal, élénk színekkel kedvünk szerint!

Hatodik lépés: az elkészült 3D akvárium háttér beragasztása

Elkészült a műalkotás? Akkor nincs más dolgunk, mint beragasztani az akváriumba! A megfelelő száradás minimálisan 24 órát igényel.

Akvárium háttér készítés tanácsok

Fogadjuk meg a szakértők tanácsát és a szabadnapunkon, lehetőleg délelőtt lássunk neki a feladatoknak. A munkát ne a szabadban, hanem zárt helyen végezzük, lehetőleg kellemes melegben.

Ha a háttér már a helyén van, „áztassuk” ki és tegyünk próbavizet az akváriumba, minimum 1 napig. A medence lakóit a már újból lecserélt, kristálytiszta vízbe helyezzük bele.

Ha elkészült a háttered, akkor további szuper akvárium dekorációs ötleteket találhatsz nálunk. Olvass tovább a témában! 🙂

Olvass tovább