Akvárium tisztítás lépésről lépésre

akvárium tisztítás lépésről lépésre

Az akvárium tisztítás tipikusan az a teendő, amit időről-időre kötelességünk teljesíteni. A kis kedvenceink épsége érdekében, havonta legalább egyszer eleget kell tenni ennek a feladatnak.

Cikkünkből kiderül, milyen eszközökre lesz feltétlenül szükségünk a munkához, illetve azt is megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre, szakszerűen elvégezni az akvárium tisztítását.

A halakkal kapcsolatos tévhit

Tapasztalat híján, talán azt gondolhatjuk, a halak ideális háziállatok, hiszen csendesek, nem okoznak rumlit a lakásban, elképesztően mutatósak, emellett pedig nem kell sok időt és energiát fordítani a tartásukra.

 

Nos, míg az előbbiek közül több kijelentés is megállja a helyét, azért érdemes tisztában lenni azzal, hogy a haltartás egyáltalán nem egyszerű, pláne nem időtakarékos hobbi.

halakkal kapcsolatos tévhit

Az akvárium tisztítás fontossága

A halak élőhelyének tisztítása nemcsak esztétikai szempontból fontos teendő, de elengedhetetlen a kis élőlények jólétének tekintetében is.

A halak éppen annyi figyelmet és időt igényelnek a gazdáik részéről, mint bármelyik más háziállat. Az akvárium tisztítását éppen ezért nem ajánlatos sokáig halogatni, hiszen ezzel csak az élőlények kárát szolgáljuk.

Az akvárium tisztítás menete és legfontosabb eszközei

Mielőtt feltűrnénk az ingujjat, készítsük a kezünk ügyébe a szükséges eszközöket. Az akvárium algásodása leggyakrabban az üvegen jelenik meg először. Az itt megtelepedő algák tisztításának elengedhetetlen kelléke az algakaparó.

A szóban forgó praktikus kelléknek több típusa is képviselteti magát a piacon, így válogathatunk a mágneses, illetve a pengével ellátott modellek közül.

Ha nem áll módunkban beszerezni az említett algakaparót, a tisztítószivacs is remekül bevethető az akvárium tisztításához. A lényeg, hogy a választott eszköz ne karcolja meg a kényes üveget.

Készítsünk be egy nagyobb vödröt, a halak ideiglenes lakóhelyéül szolgáló edényt, halhálót, illetve aljzattisztító berendezést.

Az akvárium tisztítás első lépése a halak kiköltöztetése

A halak ideiglenes szállását töltsük fel az akvárium vízéből, majd óvatosan fogjuk ki a halakat a háló segítségével. Ha a halak hajlamosak az ugrálásra, takarjuk le a tartályt.

Akvárium kiürítése, szűrő tisztítás

Távolítsuk el az akváriumban lévő dekorációkat, beleértve az elektromos egységeket is.

Az akvárium szűrő tisztítására fektessünk fokozott figyelmet, különösen, ha azt tapasztaltuk előzőleg, hogy csökkent a berendezés produktivitása. A szűrőt meleg folyó víz alatt mossuk tisztára, óvatos mozdulatok kíséretében.

Az üveg tisztítása

A fentiekben említett álalunk preferált célszerszámmal tisztítsuk meg alaposan az akvárium üveglapjait, eltávolítva azok felületéről az algát.

Akvárium aljzat, kavics tisztítása profin

A boltok polcain található aljzattisztító berendezésekkel villámgyorsan, alig néhány perc alatt megtisztítható a talaj, így az akvárium aljzat tisztítás házilag is egyszerűen kivitelezhető.

akvárium aljzat tisztítás

Ennek az eszköznek többféle típusa is létezik, válogathatunk az elemes, légpumpás és vízcsapra illeszthető változatok közül. Az akvárium talaj tisztítás a megfelelő berendezéssel alig néhány perces munka.

Pro tipp: ha a tevékenység során elszívó készüléket is bevetünk, nem érdemes az akvárium víz 25%-ánál több folyadékot eltávolítani, ugyanis a halak élőhelye már be van népesítve azokkal a hasznos baktériumokkal, amelyekre a feltétlenül szükségük van.

Akvárium vízcsere

Az akvárium vizének cseréjét, frissítését érdemes kb. 2 hetente elvégezni. Így ha nekiállunk a nagytakarításnak, akkor érdemes ezt a lépést is beiktatni.

Ha rendszeresen beiktatjuk a vízcserét (1-2 hetente), azzal optimálisabb körülményeket biztosítunk élőlényeinknek és nagyban csökkenthetjük az előforduló megbetegedéseket.

akvárium tisztítás gyakori vízcsere

Az akvárium vizének egyszerre maximum 30%-át cseréljük le. Ennyi bőven elég ahhoz, hogy halaink számára ideális körülményeket biztosítsunk. Ha túl sok vizet távolítunk el egyszerre, akkor könnyen felboríthatjuk az akváriumban kialakult baktériumkultúrák egyensúlyát.

Akvárium tisztítás utolsó lépései

A cseréhez egy slaggal vagy egy edény segítségével szűrjük le, illetve merjük ki a megfelelő mennyiségű vizet. Csapvízzel, vagy ha rendelkezésre áll, tisztított vízzel pótoljuk a leszűrt mennyiséget. Ügyeljünk az akvárium hőmérsékletének fenntartására. Fontos, hogy a visszapótolt víz és az akváriumban maradt víz hőmérséklete megegyezzen.

Ha eljutottunk eddig, nem maradt más hátra, mint feltölteni a medencét. Amennyiben csapvizet használunk, azt előzőleg szűrjük meg. A víznek makulátlanul tisztának, illetve szobahőmérsékletűnek kell lennie. Helyezzük vissza a dekorációt, illetve az elektromos eszközöket is.

A halak visszaengedése az akváriumba

Minden készen áll arra, hogy az akvárium lakóit végre visszaengedhessük a megszokott helyükre. Ezt azonban csak akkor hajtsuk végre, ha a medence vizének hőmérséklete megegyezik a halak ideiglenesen használt környezetével. ik

Utolsó lépésként álljunk meg egy pillanatra és gyönyörködjünk a frissen tisztított mini vízalatti világban és bámulatos élőlényeiben!

Olvass tovább