Akvárium világítás házilag? – Ezeket vegyük figyelmbe a készítéskor

akvárium világítás házilag

Az akvárium világítás házilag is elkészíthető, mely nem csak esztétikai élményt jelent, de a halaknak és növényeknek is biztosíthatjuk a létfontosságú világosságot. Az akvárium (még ha nem is néztünk soha ilyen szemmel rá), de bizony nyugtatólag hat ránk. Tapasztalhattad már te is, hogy teljesen kikapcsolt állapotba kerülsz, miközben „meredten nézed”, elmerülsz az úszkáló halak látványában.

Nem csak az akváriumnak biztosíthat egy bizonyos vonzerőt az akvárium világítás házilag, hanem a benne élő halaknak, sőt, az oda telepített növényeknek is szükségük van fényre, akárcsak természetes körülményeik között. Mostani cikkünkben ezt a témát járjuk körbe, megnézzük, miért fontos a megfelelő megvilágítás, milyen lehetőségeink vannak ezzel kapcsolatban, mire kell figyelni, végül pedig adunk pár tippet, amelyeket követve mi is készíthetünk akvárium világítást házilag.

Miért fontos az akvárium világítás?

Mint azt a bevezetőben említettük, nem csak esztétikai szempontok indokolhatják az akvárium világítás házilag történő elkészítését, hanem a benne található élővilágnak is alapvető fontosságú. Akárcsak valamennyi élőlénynek, a növényeknek és halaknak is fényre van szükségük az egészségük megőrzéséhez – hogy ne betegedjenek meg vagy ne veszítsék el színüket.

 

Sok kezdő akvarista követi el azt a hibát, hogy folyamatosan égve hagyja a világítást halai számára. Hozzánk hasonlóan a halak sem alszanak sokat folyamatos megvilágításban, a természetben is egymást váltja a világos nappal és a sötét éjjel. És akkor lesz jó az akvárium világítás házilag, ha minél inkább képes visszaadni a benne lakók természetes életkörülményeit.

Mit érdemes tudni a LED akvárium világítás kapcsán?

Napjainkban alapvetően két típus létezik az akvárium világítás kapcsán: az úgynevezett T5-ös fénycső és a LED akvárium világítás. A részletek ismertetése nélkül, azt érdemes tudni, hogy a T5-ös fénycső fényáramát általában 35 Celsius fokos hőmérséklet mellett adja le, ezzel szemben az akvárium LED világítás nem melegszik, ennek köszönhetően pedig nem befolyásolja az akvárium hőmérsékletét.

Egyetlen érv szólhat ellenük, ez pedig magasabb beszerzési áruk. Azonban a számos előny mellett ez elhanyagolható szempont, különösen, ha figyelembe vesszük a sokkal alacsonyabb energiaigényét és takarékosabb működését. Ráadásul sokkal tartósabb megoldást kínál a hagyományos típusokkal szemben, így könnyen visszahozhatja árát.

A legjobb megoldás egy akvárium LED szalag lehet, amely könnyen és egyszerűen szerelhető, ha az akvárium világítást házilag készítenénk el.

Hogyan készítsünk akvárium világítást házilag? Mire kell figyelni?

akvárium világítás

Ahhoz, hogy az akvárium világítás házilag minél jobb legyen halaink számára, figyelembe kell venni, hogy mindegyik fajta sajátos természeti körülmények között él a vadonban, nekünk pedig meg kell próbálniuk minél jobban megteremteni ezt a környezetet.

Például, ha trópusi halak vannak vagy olyan egyedek, amelyek patakokban élnek, ahol a fény könnyedén behatol a vízbe, akkor érdemes az olyan akvárium világítás házilag való elkészítése, amelynek színhőmérséklete jól visszaadja a nap meleg sugarait.

Ha viszont a halak sok növénnyel és árnyékokkal teli környezetből származnak, akkor valószínűleg teljesen más színhőmérsékletre lesz szükségünk.

Milyen értékekre figyeljünk az akvárium LED világítás megválasztásakor?

A legtöbb gyártó jellemzően két értéket tüntet fel az izzók termékleírásában: ez a Kelvinben kifejezett színhőmérsékletet, valamint a Wattban kifejezett teljesítményt, amelyből viszont következtethetünk a fényerőre, azaz a Lumenre értékre is.

Édesvízi akváriumok esetében általában 6500 Kelvin színhőmérsékletű lámpákat kell választani, a tengeri akváriumokhoz pedig a 10-15.000 Kelvin lesz az ideális választás. Ezek a színhőmérsékletek képesek természetes megjelenést kölcsönözni az akváriumnak.

Ha főleg halakat és néhány egyszerűbb növényt tartunk, akkor literenként 10 – 20 Lumen körüli lámpa megfelelő lesz. Ha már komolyabb növényeink vannak és az ő igényeikkel is szeretnénk törődni, akkor literenként 20 – 40 Lument érdemes választani. Extrémebb esetben pedig a 40 – 70 Lumen/liter értékkel is számolhatunk.

Azt azonban tudni kell, hogy minél intenzívebb a fény, annál erősebb lesz az algásodás. Éppen ezért minden esetben ügyeljünk a megfelelő víztisztító berendezések telepítésére is és a CO2 adagolásra is.

Akvárium világítás házilag: mire lesz szükségünk?

Első körben a tartály hosszát kell lemérnünk, hiszen olyan akvárium LED szalag felragasztására lesz szükséges, amely teljesen végigér az akvárium oldalán. Fontos, hogy teljesen bevilágítja azt és ne maradjanak sötét foltok például a sarkokban. Ehhez egy mérőszalagra mindenképpen szükségünk lesz.

Az akvárium LED szalag szintén elmaradhatatlan kellék, ugyanígy, mint egy olló ennek méretre vágásához. Érdemes vízálló szalagot választani, hiszen sok nedvesség párolog el az akváriumból. Emellett szükséges lesz egy szilikon vízálló ragasztóra is, amellyel a LED szalagot tudjuk majd ragasztani.

A szalag nem önmagában van, szükséges hozzá valamilyen „házat” is készíteni. Erre alkalmas lehet a barkácsboltokban kapható 22 milliméter széles alumínium profil vagy például 4 milliméteres üveg is. Ezeket a szalagokat megegyező hosszúságúra kell vágni és szilikon alapú ragasztóval rögzíteni bennük a LED világítást.

Érdemes vízálló 12 voltos ipari tápot használni, még akkor is, ha távolabb helyezkedik el az akváriumtól. A párolgás vagy az esetlegesen fröccsenő víz miatt azonban jobb a biztonság.

Emellett szükségünk lehet forrasztópákára, ha csak nem forrasztásmentes betáp kábelt használunk. És villamossági alapismeretekre, hiszen árammal fogunk dolgozni, a végeredményt pedig rendszeresen, hosszú távon kívánjuk majd használni.

Az interneten számos oktatóvideó érhető el, különböző módszerekkel, praktikákkal. Ha szeretnénk úgy tenni halaink egészségéért, hogy közben egy egyben számunkra esztétikus megoldást érünk el, érdemes elgondolkodni, hiszen akvárium világítás házilag is elkészíthető. Ez azonban igényel egy kis jártasságot a témában, így csak akkor vágjunk bele, ha rendelkezünk elég tapasztalattal a biztonságos végeredmény eléréséhez.

akvárium hőmérséklete

Az akvárium hőmérséklete

Az akvárium megfelelő hőmérsékletének beállítása és szinten tartása az egyik legfontosabb a halak egészsége szempontjából. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Olvass tovább