Akváriumi halak etetése – mikor, hányszor és mit?

akváriumi halak etetése

Az akváriumi halak etetése tipikus az a kérdés, ami minden kezdő akvaristának nagy fejtörést okoz a pályafutása elején. Ennek oka érthető – és tulajdonképpen nagyon mókás is.

Örökké éhes kis kunyerálók

Az, aki volt már életében közel akváriumhoz, tudja jól, hogy a mini vízalatti világ lakói roppant kíváncsi teremtmények. Amint ráébrednek a jelenlétünkre, azonnal odanyomakodnak az akvárium falához, és akrobatikus mutatványaikkal próbálják felhívni a figyelmünket – méghozzá egyetlenegy okból kifolyólag, és ez az étel-kunyerálás.

Laikusként könnyen megeshet a szívünk ezeken az aranyos kis bohócokon, így óhatatlanul is az ételes tasak után nyúlunk. Ez pedig nagy hiba.

 

A jószándékunk ellenére az extra eledellel többet ártunk, mintsem használnánk a díszhalainknak. Persze jószándékból cselekszünk, viszont tagadhatatlan, hogy ennél rosszabbat aligha tehetnénk ezen örökké éhes teremtményekkel.

Mert a díszhalak valóban örökké éhesek, képesek abban az esetben is eleségért „könyörögni”, ha közvetlenül azelőtt ettek.

A túletetés veszélyei

Nem éreznek teltségérzetet, így bármennyi eledellel is kínáljuk meg őket, biztosan lehetünk abban, hogy mindent megesznek. Azzal viszont, ha túletetjük őket, rosszat teszünk velünk, és az élőhelyüket is nagyban károsítjuk.

De mi akkor az ideális mennyiség? Milyen időközönként kell ellátni a díszhalakat eleséggel, s egyáltalán: milyennek kell lennie az eledelüknek?

Ha túl gyakran adunk enni a halainknak, azok hozzánk hasonlóan elhízhatnak, ami az esetükben megbetegedéshez és az élettartamuk megrövidüléséhez vezethet.

Továbbá az is rontja a helyzetet, hogy a meg nem evett táplálékok a kövek közé esve gyorsan bomlásba kezdenek, ami szintén nagyban károsítja a halak környezetének minőségét, a víz gyorsan algásodni kezd.

Megállapíthatjuk tehát, hogy a túletetés már rövidtávon is nagyon veszélyes, és így vagy úgy, de garantáltan a kedvenc kis élőlényeink rovására megy.

Akváriumi halak etetése: akkor mégis, mennyit adjunk?

akváriumi halak

Nyilván kezdő akvaristaként nem tudjuk felmérni, mi az az adag, amivel a halak egészsége fenntartható. Első lépésként figyeljük meg alaposan, hogyan reagálnak etetéskor a halaink.

Szórjunk be egy kevés eledelt az akváriumba, és figyeljük meg, hogy minden halnak jutott-e, illetve nem szállingóztak-e le az ételmaradékok az akvárium aljára. Ha e két elvárásnak eleget tettünk, elmondhatjuk, megtaláltuk az ideális mennyiséget!

Még egyszer szeretnénk leszögezni: a halak esetében nem létezik a jólakottság fogalma, ne dőljünk hát be a kis csibészeknek, ha közvetlenül evés után újra ételért kunyerálnak.

Akváriumi halak etetésének gyakorisága

Ha betekintést nyerhetnénk az amatőr akvaristák internetes böngészési előzményeibe, a „díszhalak etetése hányszor” kulcsszavak egészen biztosan ott szerepelnének a listán. A kérdés abszolút jogos: milyen gyakran kell etetni a díszhalakat?

Roppant érdekes tény, miszerint a díszhalaknak is van időérzékük. Figyeljük csak meg, ha minden nap ugyanabban az időpontban ülünk le megetetni a halakat, azok egy bizonyos idő után mindig ugyanannál a saroknál fognak várakozni, ahol mi beszórjuk a táplálékot.

A halakat minden nap egyszer meg lehet etetni – de ennél többször ne adjunk nekik táplálékot.

Akváriumi halak etetése nyaralás alatt

A halakat tehát naponta egyszer érdemes megetetni – viszont ehhez nagyon fontos hozzátenni azt is, hogy a díszhalak a viszonylagos éhezést is jól bírják.

Ha tehát egy nap véletlenül kimaradt, ne legyen bűntudatunk – sőt, ha rövidebb lélegzetű nyaralásra készülünk, akkor sem kell félnünk attól, hogy a díszhalak éhezni fognak. A tapasztalat azt mutatja, a mini vízalatti világunk kis élőlényei akár 6-7 napon keresztül is remekül bírják eleség nélkül.

Abban az esetben viszont, ha tehetjük, szerezzünk be egy automata haletető berendezést a közeli akvarista üzletből. Ez a roppant praktikus eszköz naponta megeteti helyettünk a díszhalakat – nemcsak az etetés időpontját programozhatjuk be, de a haleleség pontos adagját is.

Ez mindenesetre sokkal jobb megoldás, mint a segítőkész, ámde szakavatatlan szomszéd felkérése a feladatra.

Akváriumi halak etetése: az ideális táplálék nyomában

akvarisztika szaküzlet

A halakat alapvetően mű- és élőeleséggel is etethetjük. Az előbbinek három típusát különböztetjük meg aszerint, hogy milyen gyorsan süllyednek el a vízben. Eszerint van: a vízfelületen lebegő-, lassan süllyedő- és azonnal süllyedő eleség.

A vízfelületen lebegő eledel azoknak fajtáknak van kitalálva, akik szeretnek a vízfelszín közelében úszkálni, és ide jönnek fel, ha enni akarnak.

A lassan süllyedő eleség például az aprószemű granulátum, azoknak a halaknak jelent ideális tápanyagforrást, akik kissé eltávolodva a vízfelszíntől, lejjebb keresnek táplálékot.

Azok az eleségek pedig, amelyek azonnal elsüllyednek, a fenéklakó halaknak lettek kitalálva.

Haleleségek összetétel alapján

Ha a halainknak nincsenek speciális igényei (például a guppiknak, a plattiknak, neonhalaknak nincsenek), az általános napi táp tökéletesen be fogja váltani a hozzá fűzött reményeinket. Ez az általános táp tartalmaz minden olyan fontos összetevőt, ami a halak megfelelő ütemű fejlődéséhez szükséges.

Ha a halak immunrendszerének erősítése a cél, kiegészítő tápot is érdemes beszerezni. Ezek már speciális összetevőket is tartalmaznak (például spirulina), és a napi táp mellé érdemes adagolni, hetente maximum 3 alkalommal.

Léteznek speciális halfajtákra fejlesztett táplálékok is, amelyeket szintén adhatunk az általános napi eledel mellé.

A desszertről sem feledkezhetünk meg

Ajándékozzuk meg bizonyos időközönként (nem túl gyakran, heti egyszer például) a halacskáinkat finom „desszerttel” is. A szárított szúnyoglárva, sóféreg vagy a nagyon aprócska rákok valóságos isteni finomságok a halak szemében – ezek azonban nem képezhetik egyedül a tápanyagellátásuk forrását, az általános napi táp mellé azonban néha-néha adhatunk a felsoroltakból.

Az élő táplálékra sem mondanak nemet – sőt!

Vízibolha és csővájóféreg – a díszhalak kedvenc élő eleségei. Ezeket az akvarista boltokból szerezhetjük be a legbiztonságosabban.

Miért fontos tényező a biztonság, ha az élőeleség kérdése kerül terítékre? Nos, nemcsak a kezdő akvaristák, de még a haladók is gyakorta elkövetik azt a hibát, hogy a nassolnivalóért a közeli mezőre, folyóhoz látogatnak ki.

Az itt begyűjtött szúnyogok, vízi poloskák és hasonló nyalánkságok azonban veszélyesek, hiszen könnyen lehet, hogy betegséget hordoznak, ami a halakat megfertőzve akár el is pusztíthatja a torkos kiskedvenceinket.

Akváriumi halak etetése: a házi készítésű eledel is szóba jöhet?

Nos, kétségtelen, hogy barátunk, a Google, a házi készítésű eledelek témájában is több lehetőséggel kecsegtet bennünket. Több olyan receptet is találhatunk az interneten, amelyek házi haleledel készítését szorgalmazzák.

Ezek az eledelek többnyire ízesítés nélküli zselatinból, zöldségekből (borsó, brokkoli, sárgarépa) és a tenger gyümölcseiből (garnéla, kagyló) állnak. Mivel a halak etetése kényes téma (hiszen láthattuk, mennyire könnyű bakot lőni és végérvényesen veszélybe sodorni az akvárium lakóit), a házi készítésű táplálék helyett inkább a 100%-ban megbízható bolti eleségnek szavazzunk bizalmat.

Olvass tovább