Akváriumi halak kezdőknek – hogyan lássunk neki a feladatnak?

halakkal kapcsolatos tévhit

Akváriumi halak kezdőknek – ez az a témakör, ami garantáltan terítékre kerül, ha az első akváriumot készülünk berendezni. A feladatra fokozott figyelmet kell szentelni, tekintve, hogy annak sikere az egész akvarista pályafutásunkat meghatározhatja. Korábbi írásainkban szó volt arról, miként lássunk neki a kezdő akvárium berendezésének, de nem tárgyaltuk azt, hogy milyen halakat érdemes bele választanunk. Most szeretnénk sorra venni azokat a halakat, melyek nagyon népszerűek (és javasoltak is) a kezdő akvaristák körében.

Türelem rózsát terem

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni: amikor elkészülünk az akvárium berendezésével és telepítésével, minimum 1 hetet kell várnunk ahhoz, míg a halak környezete minden szempontból élhetővé válik. Amint letelik a várakozási idő, jöhetnek végre a lakók, az akvárium igazi ékei.

 

Akvárium halak összeválogatása – mire figyeljünk oda?

Az első és legfontosabb, hogy figyelembe vegyük a halak egymáshoz való viszonyulását. Az akváriumba csak és kizárólag olyan példányokat válogassunk össze, amelyek jól megélnek egymás mellett és hasonló igényekkel rendelkeznek a víz minőségét és az akvárium hőmérsékletét illetően. Tegyük tehát kicsit félre saját igényeinket, hogy szerintünk melyik halak mutatnának a legjobban együtt az akváriumban és igyekezzünk az előbb felsorolt szempontot előtérbe helyezni választásnál.

kezdő akváriumi halak összeválogatásának szempontjai

Pro tipp haladó akvaristáktól

Abban az esetben, ha az első halakat készülünk beszerezni, mindenképpen az elevenszülők közül válogassunk! Ezek a halfajták ugyanis „igénytelenebbek” az ikrákat rakó társaiktól, így jól bírják a viszonylag mostohább körülményeket is, illetve a várható élettartamuk is hosszabb.

Kis akváriumban tartható halak – csak óvatosan!

Fokozottan figyelnünk kell arra, hogy milyen példányokat válogatunk össze, mert a kis akváriumban tartható halak kiválasztása, főleg kezdőknek, igen lényeges szempont. Vannak egyedek, amelyek kifejezetten csapatban érzik jól magukat, ha legalább 5-6 darabot tartunk belőlük. Éppen ezért, ha kis akváriumot tervezünk benépesíteni, ne a rajban élő halak között kezdjünk el nézelődni!

A labirintkopoltyús hal, illetve bizonyos dél-amerikai sügérfajok békésen elélnek egy akváriumban, azonban nem kifejezetten csapathalak. Így párban vagy egyedül is tarhatjuk őket. Bizonyos fajoknál arra kell figyelni, hogy két hím kerüljön ugyanabba az akváriumba, hiszen képesek akár végezni is egymással. Ilyen például egy sziámi harcoshal.

Milyen méretekkel számoljunk a kis akváriumban tartható halak esetében?

Egy kis akvárium esetében különösen figyelni kell arra, hogy milyen és hány darab halat helyezünk el benne. A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet értelmében, tilos gerinces állat kifejlett egyedét 30 liternél kisebb űrtartalmú térben tartani, a rendelkezést esetünkben is szem előtt kell tartani. 

Általános szabály, amivel talán nem lőhetünk mellé, hogy ahány literes az akváriumunk, annyi centiméter halat tarthatunk benne. Más szóval, ha 30 literes, kis akváriumban tartható halak száma 6 centiméter hosszú halak esetén legfeljebb 5 darab. A számításoknál minden esetben az állat kifejlett korában elért hosszúságát vegyük figyelembe!

Akváriumi halak kezdőknek – guppi, az örök kedvenc

Szinte nincs olyan zöldfülű akvarista, aki ne a guppikkal próbálkozna a kezdet-kezdetén. A guppik híresen igénytelen halak, persze a szó jó értelmében. Nagyszerűen alkalmazkodnak a környezetükhöz, szinte mindent jó étvággyal elfogyasztanak, a száraz eledeltől kezdve a növényi eredetű táplálékig, ráadásul nem lehet panaszunk a szaporodásuk tekintetében sem.

kezdő akvárium halak guppik

Ha a guppik mellett tesszük le a voksunkat, tartsunk több nőstényt, mint hímet, így az utóbbiak nem hajszolják túl az előbbieket. Abban az esetben, ha a nőstény guppi megtermékenyül, érdemes elkülöníteni a szülés idejéig egy kisebb méretű akváriumba, ahol lehetőleg sok a növény. Az elevenszülő guppi akár 10-30 csemetét is a világra hozhat, akik a születésük után szintén gyorsan alkalmazkodnak a körülöttük lévő miliőhöz. A szülés után az anyát helyezzük vissza az eredeti közegébe, a kicsiknek pedig adjunk időt a növekedésre, fejlődésre.

Szifó hal, avagy az akvárium igazi gyöngyszeme

A szifó halak esztétikai érteke megkérdőjelezhetetlen. Szép, élénknarancs színükkel, hosszú farkukkal a legunalmasabb környezetet is feldobják. A szifó halakat gyakran nevezik mexikói kardfarkúaknak is. A szifók kedvelt akváriumi halak kezdőknek és haladóknak egyaránt. Érdekesség, hogy ezek a halak akár 10 cm-re is megnőhetnek és nagyon gyors úszók, illetve ugrók is!

kezdő akváriumi halak szifó hal

Ha a kezdő akváriumot szifókkal kívánjuk betelepíteni, mindenképpen takarjuk le a medencét, hiszen gyakori a kiugrálás lehetősége is. Amint a guppik esetében, ennél a példánynál is legyenek nagyobb számban jelen az akváriumban a nőstények, mint a hímek. A szifók a táplálkozásuk tekintetében igen igénytelenek, szinte mindent megesznek. A 20 Celsius fok körüli hőmérsékletet preferálják.

Az egyik legbarátságosabb hal a január pontyocska

A január pontyocska híresen az egyik legbékésebb példány a halak körében, éppen ezért jól megfér más fajtákkal. Kisméretű, ami még kifejlett formában is alig éri el a 4 cm-t. A január pontyocskának élénk zöld és sárga színe van, fekete pöttyökkel tarkítva. A pontyocskák a kis szemcsés tápokat kedvelik, de a növényi táplálékot szintén előszeretettel fogyasztják.

Érdekesség, hogy a szóban forgó halfajta kicsinyei a születésük után csak 1-2 órával kezdenek el önállóan úszkálni, addig a talajon pihennek. A szülés esetében járjunk el hasonlóan, mint a guppiknál, tehát távolítsuk el az anyát a kicsinyek világra jötte után azok közelükből.

Akváriumi halak kezdőknek: a társaságkedvelő platti

kezdő akváriumi hal platti hal

A platti halak kedvelik a társas közeget, szinte minden típusú hallal kitűnően megférnek. Ezek a halacskák is széles spektrumot járnak meg a színvilágukat illetően és a pontyocskákhoz hasonlóan, szintén kisméretűek maradnak. A hímek és a nőstények a plattik esetében egyenlő arányban tarthatóak. A plattik igénytelenek a táplálkozás vonatkozásában, növényi eredetű eledelre azonban mindenképpen szükségük lesz a megfelelő fejlődéshez.

Páncélos harcsa – a tipikus csapathal

A fentiekben felsorolt elevenszülők mellé, kitűnő választás a címszereplő páncélos harcsa is. A szóban forgó példányok az akvárium takarító brigádját alkotják, hiszen a napjukat tipikusan a talaj közelében töltik, miközben a lehullott eleség utáni vágy fűti őket.

A páncélos harcsának több fajtája is van, például fémszínű vagy márványos harcsa. Válasszuk bármelyiket, de legalább 3-4 egyedet mindenképpen szerezzünk be egyszerre! A harcsákat minimum 50 literes akváriumban ajánlott tartani. Igénytelen halfajta, remekül alkalmazkodik a környezeti tényezők változásához, ráadásul megeszik szinte bármilyen táplálékot.

Az itt felsorolt kezdő akváriumi halak csak pár példa a sok közül, amikben érdemes lehet gondolkodni. Ha komoly az elhatározás, hogy nekiláss első saját akváriumodnak, javasoljuk, hogy keress fel egy szaküzletet, ahol az eladók szívesen segítenek neked a választásban és további sok hasznos információval is ellátnak majd.

akváriumi halak etetése

Akvárium halak etetése – kisokos kezdőknek

Most vágsz bele az akvarisztikába és sok a kérdésed az akváriumi halak etetése kapcsán? Cikkünkből megtanulhatod az alapokat, tarts velünk!

Olvass tovább