Akvárium növények ültetése amik boldoggá teszik a halakat

akváriumi növények ültetése

Amikor egy cseppnyi természet becsempészését tervezzük az otthonunkba, fontos, hogy az akvárium növények ültetése is a listánkon legyen. Ezek ugyanis nyugodt játszó- és búvóhelyet biztosítanak a halaknak, mivel ők sem szeretik a sivárságot.

Sokan úgy gondolják, egy akvárium összeállítása gyerekjáték, hiszen csak kell néhány növény, pár hal, némi kavics az aljára, meg egy-két kiegészítő, mint például a vízszűrő, a világítás. Nos, ők nagyobbat nem is tévedhetnének!

Az akvárium egy komplett ökoszisztéma, amiben a növények és az állatok bizonyos szinten önszabályozó módon élnek és kapcsolódnak egymáshoz. Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő akvárium növények ültetése, amelyek a halak minden szükségletét ki tudják elégíteni, legyen szó pihenőhelyről vagy a szaporodáshoz szükséges búvóhelyről. Egyes akváriumi növényeket dekorációként érdemes behelyezni, másoknak talajt kell biztosítani ahhoz, hogy gyökeret verjenek.

Az akvárium növények ültetésének menete

 

Az első és legfontosabb lépés, hogy megtervezzük, milyen akváriumi növényeket szeretnék ültetni, illetve azok illenek-e a kinézett halakhoz.

Az akvárium dekorációjához sok segítséget és ötletet találhatunk az interneten, de szakértők segítségét is kérhetjük. Mivel az akvarisztikai boltokban megfelelő körülmények között tárolják a vízi növényeket, különösebb felkészítésre nincs szükségük.

akváriumi növények kezdőknek

Az akvárium növények ültetése előtt alaposan át kell nézni a kiválasztott példányok levélzetét. Ha erős és egészséges, akkor nem csinálunk rossz boltot. Érdemes megvizsgálni a gyökérzetüket is, ebből le kell majd vágni az elhalt vagy túlburjánzott részeket, mert ezek csak bomlani kezdenének a vízben.

A megvásárolt növényeket mindenképpen ki kell venni a rácsos cserépből, amit kőzetgyapottal bélelnek ki. A kőzetgyapotot ugyanis gyorsan kicsipkedik a halak és a darabkák piszkossá teszik a vizet.

Tippek és trükkök az akváriumi növények ültetéséhez

A legegyszerűbb és legpraktikusabb választás egy kezdő akvaristának az érdes tócsagaz. Ez a hínárféle ugyanis úszónövény, ez azt jelenti, hogy a természetben sincs mindig gyökere, a szükséges tápanyagokat rögtön a vízből veszi fel a levelek segítségével. Ezen tulajdonságának hála, akár az akvárium algásodása is megelőzhető, mivel kivonja a számukra is szükséges szerves anyagokat a vízből.

Meg lehet próbálkozni azzal, hogy gyökereztetjük. Ilyenkor egyszerűen bele kell szúrni az aljzatot képező talajba és a tövét le kell súlyozni egy kaviccsal.

A többi növényt, miután kiszabadítottuk a rácsos cserépből, speciális csipeszek segítségével érdemes elültetni, így elkerülhetjük, hogy a kezünkkel felkavarjuk az aljzatot.

Az akváriumi növények ültetése közben, folyamatosan gondoskodnunk kell a párásításról, mert gyorsan kiszáradnak és az a pusztulásukhoz vezethet. Az akvárium hátsó részébe a magasabb növények kerüljenek, mint a vízilándzsa, aminek gyökerét nem szabad eltemetni, inkább néhány kavics segítségével kell az aljzathoz nyomni. Középre és előre inkább alacsonyabb levélmagasságú növények valók, például a vízikehely.

Megfelelő aljzat kialakítása

Ahhoz, hogy az aljzatba ültethető akváriumi növények jól érezzék magukat, fontos a megfelelő talaj. Az akvárium aljára egy réteg táptalajnak kell kerülnie, ez tápanyagokban gazdag, vulkanikus eredetű, porózus állagú kőzúzalék, amivel elkerülhető az iszaposodás.

akvárium aljzat kiválasztása

Erre a rétegre kerül az általános talaj, ami az akvárium talajbaktériumainak ad otthont, ezek segítik a növények meggyökerezését és a gyökerek eljutását a táptalajig. Az általános talaj általában égetett, agyagos fajta, aminek szemcsemérete ideális az akváriumokba. A többi kiegészítő, például a dekorhomok és dekorkavicsok csupán dekorációs elemek.

A megfelelő akvárium aljaz kiválasztásáról itt olvashatsz.

Az akvárium növények ültetése és a halak

Amikor egy szárazföldi növényt átültetünk, gyakran láthatjuk, hogy hiába került friss földbe, mégis lekonyulnak a levelei. Ez átmeneti állapot, de jól mutatja, hogy a legkisebb bolygatás is rossz hatással van a növényekre. Igaz ez az akvárium növényekre is.

Amennyiben teljesen új akváriumot építünk, ahhoz, hogy az összes frissen elültetett vízi növény jól érezze magát a vadonatúj otthonában, várnunk kell a halak betelepítésével.

Legalább 3 hét kell ahhoz, hogy a növények „beálljanak”, megszokják az új környezetüket, gyökeret verjenek és kialakuljon a stabil egyensúly a mikroorganizmusok szintjén is. Ezt követően kerülhet csak be a többi élőlény.

Ennyi idő alatt az is kiderül, hogy valamelyik növénnyel van-e valami probléma. Nem szabad teljesen feltölteni az akváriumot sem, csak addig, ameddig a levelek vége tart, hiszen az első napokban le kell merni a felszínre úszó apró szennyeződéseket. Lassan emeljük a vízszintet, így elkerülhetjük, hogy a frissen elültetett növények kimozduljanak a helyükről.

Ha már kialakított akváriumba ültetnénk még növényeket, előtte ki kell emelni a halakat, mivel stresszforrás lenne számukra, hogy az akváriumba nyúlkálunk.

A vizet is le kell engedni, hiszen „szárazon” könnyebb és stabilabb lesz a növények beültetése, ugyanis sok esetben a dekorációs elemeket is el kell mozdítani. Ha nincs víz az akváriumban, az aljzatot sem kavarjuk fel munka közben.

Az akváriumi növények gondozása: néhány jel, amit érdemes figyelni

Az említett akváriumi növények gondozása nem bonyolult. Nem igényelnek utólagos tápoztatást, az akvárium vizében úszkáló szerves anyagok is tökéletesen megfelelőek a számukra. Mivel a növények folyamatosan nőnek, időnként meg kell nyesni vagy ritkítani, hogy ne vegyék el egymástól a fényt és az akvárium se tűnjön túlzsúfoltnak. A leszakadt, lehullott leveket rendszeresen el kell távolítani, hogy ne rothadjanak bele a vízbe.

Ha az akváriumi növények túl sok levelet hullatnak, az általában a fényhiány jele, de akár hiánybetegség is okozhatja, ahogy a sárgulást is. Ez utóbbinak leggyakrabban a vashiány az oka. A nyomelem és ásványi anyagok hiányát tápsóval orvosolhatjuk, a fényhiányt az akvárium áthelyezésével vagy egy új fénycsővel korrigálhatjuk. Mivel az akvárium növények levelein is megtelepednek a különböző algafajták, ezért a fertőzött növényrészek eltávolításáról is folyamatosan gondoskodni kell.

akváriumi halak etetése

Akváriumi halak etetése

Ha még csak most ismerkedsz az akváriumi halak világával, az etetéssel kapcoslatban sok kérdésed lehet. Tarts velünk, cikkünkből megtanulhatod az alapokat.

Olvass tovább