Amit a guppi szaporodása kapcsán tudni érdemes

guppi halak

Sokakat érdekelhet a guppi szaporodása, hiszen egy kifejezetten népszerű házi kedvencről van szó, amely sok hobbi állattartó akváriumában megtalálható. Tartása nem igényel extrém körülményeket, gyorsan nőnek és kifejezetten érdekes, sokszínű élőlényeknek számítanak, legalábbis ami a megjelenésüket illeti. Fogságban pedig kifejezetten gyakori jelenség a guppi szaporodása, végeláthatatlanul hozzák világra utódaikat. Nézzük is meg kicsit közelebbről amit a témában tudni érdemes!

A guppi szaporítása akár kezdőknek jó móka, tapasztalat lehet

Azt is mondhatnánk rájuk, hogy egyszerű, ugyanakkor nagyszerű élőlények. Az állatkereskedésekben viszonylag olcsón megvásárolhatók, megjelenésükben mégis lenyűgöző állatok. Kifejezetten békések, jól elvannak csapatban is, és ami fontos, hogy viszonylag egyszerű és igénytelen, azaz nem kényes típusokról beszélünk. Ez a tulajdonság nagyon hasznos lehet, hiszen, ha komolyabban szeretnénk kitapasztalni a guppi szaporításában rejlő lehetőségeket, ahhoz pár „generációt” érdemes felnevelni.

Ezért már az állattartás iránt érdeklődő gyerekek számára is érdemes lehet velük kezdeni a kísérletezést. Kellően szívós és ellenálló típusok ahhoz, hogy minden gond nélkül elviseljék a tartásukban kezdők által elkövetett hibákat is. Később aztán amennyiben valóban felkeltette a témakör az érdeklődésüket, nyugodtan át lehet térni a nehezebben tartható és tenyészthető fajokra is.

Honnan tudjuk, hogy a guppi mikor ivarérett?

 

A guppik ivarérettsége eltérő a hím és nőstény egyedek esetében, ráadásul átalános érvényű választ nehéz adni erre a kérdésre, ugyanis ez függ az őket körülvevő vízviszonyoktól, táplálásuktól, valamint más egyéb tényezőktől is.

Fogságban a hímek ugyan már 1 hónapos koruktól kezdve képesek lehetnek szaporodni, de a valódi ivarérettséget a harmadik hónap közepén érik el.

A nőstények csak 3-4 hónapos korukra érik el a szaporodáshoz szükséges érettséget. Innentől kezdve azonban körülbelül havonta, másfél havonta 30 – 60, de extrémebb esetben akár 100 utódnak is életet adhatnak – az eddig ismert rekord egyébként több, mint 200 életben marad kisguppi.

A nőstény guppi egyébként nagyjából 6 – 6,5 centiméter hosszúra nő meg, és általában 2 – 2,5 centi hosszúságnál kezd el szaporodni. A hímek ezzel szemben átlagosan csak a 3 – 4 centimétert érik el.

Mit tudunk tenni a guppi szaporodása érdekében?

guppi szaporodása körülmények

Viszonylag igénytelen állatok tehát, ez igaz szaporodásukra is, nem kell nagyon extra körülményeket biztosítani ahhoz, hogy gyorsan növekedjen populációjuk. Amit viszont érdemes megtenni guppi szaporodása érdekében, az a megfelelő vízviszonyok biztosítása, értve ezalatt az ideális hőmérsékletet, a vízszűrő berendezés működtetését, a megfelelő oxigénszintet, valamint a természetesnek ható környezet biztosítását.

Ha a guppi tenyésztése a kifejezett cél, akkor érdemes plusz helyet biztosítani az akváriumban, hogy elegendő terület álljon az utódok rendelkezésére. Egyébként se gond, ha a lehetőségeink szerinti legnagyobb darabot választjuk tartásukra.

Minimum 40 literes akváriumra lesz szükségünk, de úgy érdemes számolni, hogy 60 liter körülbelül 10 – 15 egyed tartására alkalmas. Az ideális vízhőmérséklet 23 – 26 Celsius fok, ha kifejezetten a guppi szaporodása a célunk, akkor érdemes ezt egy kicsit emelnünk. A pH értéket tekintve pedig a 7,0 és 8,0 közötti érték számít ideálisnak.

Fontos a víz oxigénszintje, ha ez nem megfelelő, akkor növekedésük lelassulhat, gyengévé válhatnak. Ennek érdekében érdemes növényekkel beültetni az akváriumot: ezzel nem csak a természetes környezetüket adhatjuk vissza, de a megfelelő oxigénellátásról is gondoskodhatunk, valamint még élelmet is biztosíthatunk számukra.

Arra érdemes még figyelni, hogy mindig több nőstény legyen az akváriumban, mint hím. A párzás alkalmával ugyanis a hímek annyira „bezsongnak”, hogy képesek lehetnek akár a halálba is hajszolni kiszemeltjüket.

Mi a teendőnk a guppi szülés után?

Ezek a halak elevenszülők, azaz belsőleg termékenyülnek meg, ellentétben a legtöbb halfajjal, szaporodás tehát nem az ikrák környezetben való elhelyezésével történik. Az utódok teljesen kiforrott, életképes állapotban jönnek világra és azonnal képesek önmaguk ellátására, úgy is mondhatnánk, hogy nem szorulnak szülői felügyeletre. A nevelés hiánya nem látszódik meg rajtuk, képesek önállóan táplálékot szerezni, fejlődni, később pedig tovább szaporodni.

Azonban esetenként előfordulhat az úgynevezett utódkannibalizmus, azaz akár az anya is felfalhatja kicsinyeit. Ha szeretnénk megóvni őket, érdemes különválasztani az anyát a szülés előtt, majd a szülést követően pedig a kicsiket, hogy a többi haltól biztonságban nőhessenek fel. Ha erre nincs mód, akkor pedig célszerű letakarni az akváriumot és elsötétíteni a környezetet, így az utódok könnyedén elbújhatnak a nagyobb halak elől a növények mögé.

Lehet tudatos is a guppi tenyésztése?

guppi hal

Természetesen arra is van lehetőség, hogy csak a legmegfelelőbb egyedeket párosítsuk egymással. Ebből a célból érdemes lehet a hímeket és a nőstényeket külön akváriumban tartani, hogy kiválogathassuk a legmegfelelőbb példányokat. Az utódok színüket elsősorban az anyától öröklik.

Ha érezzük a kellő elhivatottságot, az egyszerű, közönséges, bármelyik állatkereskedésben kapható példányokból is csodaszép utódokat lehet kitenyészteni. Mivel a guppik gyakran hoznak utódokat a világra, folyamatosan szelektálva őket képesek lehetünk mindig a legelőnyösebb tulajdonságokkal rendelkező egyedeket kiválasztani. Azt azonban tudni érdemes, hogy az igazán különleges guppi kitenyésztése hosszú éveket is igénybe vehet.

Alapvetően két módszerről beszélhetünk ennek kapcsán. Az úgynevezett szelektív tenyésztés esetén párosíthatjuk az egymásra hasonlító, de nem rokon halakat. A vérvonal szerinti tenyésztés esetén pedig az egymással rokon egyedek utódjait szaporítjuk. Tapasztalatok szerint, hangozzon is bármilyen furcsán, remek eredményeket érhetünk el, ha a lányokat az apjukkal párosítjuk.

Mikor szül a guppi? Honnan tudhatjuk, hogy terhes egy egyed?

A terhesség jeleit viszonylag könnyedén észre lehet venni rajtuk. Erre utaló egyértelmű jel a nőstény ivarnyílása környékén található úgynevezett terhességi folt sötétebbé válása.

A terhesség előrehaladtával az anya hasa megduzzad, mintegy szögletessé válik minden irányból. Miután szült, utána sem ismer megállást, körülbelül egy hét múlva ismét készen lesz a párzásra. Az újabb terhességhez ráadásul hím sem feltétlenül szükséges, a nőstény ugyanis képes elraktározni testében a spermát, így párzás nélkül is lehetséges a guppi szaporodása. Egyébként jellemzően hajnalban szülnek meg és a terhességük ideje, azaz az utódok világra hozása körülbelül 4 hetet vesz igénybe.

A guppi szaporodása tehát nem egy nagy ördöngősség, ha pedig tudatosan csináljuk, kifejezetten jó szórakozás is lehet. Könnyen tartható halfaj, táplálkozást tekintve sem számít válogatósnak vagy kényesnek, egyedül kis méretére érdemes figyelni, hogy képes legyen elfogyasztani az adott eledelt. Természetes barátságos és viszonylag szívós, ellenálló fajta. Remek választás lehet kezdő akvaristák számára, de a guppi szaporodása és kitenyésztése akár egy életre szóló hobbit is jelenthet később.

Olvass tovább