Az aquarisztika látványos hobbi

aquarisztika

Amennyiben az ember értelmes, nem mellesleg látványos hobbit keres magának, egészen biztos előbb-utóbb reflektorfénybe kerül az aquarisztika témája. Ami a látványosságot illeti, feltehetően maximális pontszámot kap ez a hobbi, amelyről elmondható, hogy tudás gyűjtése és önképzés nélkül elképzelhetetlen.

Ez a tulajdonság ugyan sok egyéb hobbiról is elmondható, habár sokszor a tapasztalatszerzés, a gyakorlat teszi a mestert. Az aquarisztika azonban azért különleges, mert ezen hobbi végzéséhez élőlények is szükségeltetnek, így ha valami nem úgy sikerül, ahogyan kellene, az akár életeket is követelhet.

Több minden kell az aquarisztikához

aquarisztika

 

Meg kell gyorsan jegyeznünk ugyan, hogy az élőlények közül nem csak az állatok a résztvevők a hobbiban, hanem növények éppúgy nélkülözhetetleneknek a természetes klíma kialakítása szempontjából. Márpedig ez fontos, hiszen minél alaposabban arra kell törekednünk, hogy valósághű, vagy ahhoz minél inkább közelítő környezetet biztosítsunk a lakóknak annak érdekében, hogy boldogok legyenek.

Az aquarisztika lényegét úgy tudnánk egyébként megfogalmazni, mint azon törekvések összességét, hogy egy akváriumban, tehát üvegből készült zárt térben halakat és egyéb kis élőlényeket tartunk. Ezen hobbi kialakulásakor tényleg csak egy ártatlannak tűnő, habár borzasztó kreatív szabadidős tevékenységnek tűnt a kezdeményezés, ma már azonban az igazán elhivatott hobbisták tudományos igénnyel művelik ezt a dolgot.

Ez a tudományos megközelítés kétségtelen, hogy jót tett az egész műfajnak, hiszen élőlényekről lévén szó, egészen biztos, hogy jobb eredményeket lehet elérni a szaporítás tekintetében, illetve az állatállomány egészségesen tartásában, ha több információnk van a lényecskékről. Ráadásul minden esetben a különböző műfajok szimbiózisára kell törekedni, ami azt jelenti, hogy egy tökéletesen működő összhangot, környezetet kell kialakítani és bebiztosítani.

Tengeri és édesvízi aquarisztikaaquarisztika

El kell mondani az akváriumokkal kapcsolatban, hogy alapvetően kettő különböző törekvést különböztethetünk meg. Létezik az édesvízi, vagy a tengeri klíma megteremtésének az iránya. Az édesvízi lényegesen egyszerűbb misszió, talán nem is nagyon kell magyarázni, hogy miért.

Nemes egyszerűséggel sokkal nagyobb a tudásunk ezekkel a halakkal és élőlényekkel kapcsolatban, így kisebb eséllyel alakulnak ki egészségügyi és egyéb problémák, de ha mégis előfordul valami fennakadás, a megoldásuk is lényegesen könnyebben megy, hiszen jobban ismerjük az összefüggéseket. Nem mellesleg fontos tudni, hogy a sós víz okozta környezeti bonyodalmak is sok gondot okoznak, hiszen például a víz pótlása egy alapvető igény lehet, amely komoly kihívást jelent.

A sós víz káros a kiegészítőkreaquarisztika

A különböző kiegészítő berendezések is sokkal gyorsabban elromolhatnak a sós vízben, mint egyébként. Szükség van ugyanis a víznek oxigénnel való dúsítására, vagy éppen a fénytechnika bebiztosítására, amelyek mindegyikéhez elektromos eszközök szükségeltetnek.

Ezek korrodálódása elkerülhetetlen valamilyen szinten, de a sós víz fokozott terhet jelent mindenre. A növényvilág bebiztosítása szintén elképzelhetetlenül nehéz a visszajelzések szerint, amennyiben nem édesvízről van szó. Éppen ezen felsorolt okoknál fogva nem is kérdés, hogy miért sokkal népszerűbb az édesvízi aquarisztika.

Sokan úgy gondolják, hogy vesznek egy pár kis halacskát, és majd szaporítás után szép halállomány alakul ki fokozatosan. Nem számolnak azonban az imént említett informálatlansággal, és egyéb egészségügyi problémákkal, amelyek könnyen és gyorsan a végét jelenthetik a nem ritkán gyönyörű halállományunknak.

Olvass tovább