Dekupázs ragasztó kisokos – GYIK

dekupázs ragasztó

A tapasztalat azt mutatja, azon személyeket, akik még csak most ismerkednek a dekupázs technika varázslatos világával, gyakorta összezavarja a dekupázs ragasztó kínálat elképesztősokfélesége.

Melyiket válasszuk a széles spektrumú felhozatalból? Valóban lehetséges házilag előállítani? Más dekupázs ragasztó szükségeltetik a különböző felületek díszítéséhez? Hogyan hígítsuk a ragasztót, ha beszáradt? Cikkünkben ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolását tűztük ki célul.

A dekupázs ragasztó mire jó?

Mi az a dekupázs ragasztó egyáltalán? Nos, röviden a szalvétatechnikának is nevezett technika során használt anyag, ami tökéletes fixálást biztosít a színes minta felvitelére az általunk választott felületen.

Ragasztó üvegre, fára és textilre?

 

Ennek a speciális ragasztónak több típusa is létezik, többek között módunkban áll választani a matt, a glitteres és selyemfényű termékek közül.

A textil vagy a kerámia dekupázsolásához speciális ragasztót érdemes használni, egyéb felületekre (fára, üvegre, műanyagra stb.) az általános dekupázs ragasztó is tökéletesen teszi a dolgát.

Beszáradt dekupázs ragasztó – mit tegyünk?

Megtörténhet, hogy a ragasztó két használat között beszárad. Nem kell azonban akkor sem aggódnunk, ha ezzel a helyzettel állunk szemben, ugyanis ennek a ragasztónak a hígítása lehetséges. Mivel ezek a termékek vízbázisúak, minden további gond nélkül sima vízzel is higíthatóak.

Tipp: érdemes a vizet apránként adagolni a ragasztóhoz, nehogy túlságosan híg legyen a végeredmény!

Dekupázs ragasztó hol kapható és mennyibe kerül?

dekupázs ragasztó

Ha kedvünk támadt alkotni, irány a legközelebbi hobbibolt, ahonnan nem csupán a ragasztót vagy a dekupázs lakkot (a végeredmény tartóssá tételéhez szükséges), de akár a speciális dekupázs papírt is beszerezhetjük.

Természetesen online is vásárolhatunk a megfogyatkozott készleteink feltöltésének érdekében. A ragasztók változatos kiszerelésben érhetők el, ennek függvényeként az áruk is változatos, a párszáz forinttól akár 5-6.000 FT-ig is terjedhet.

Abban az esetben viszont, ha a technika valóságos megszállottjai vagyunk, érdemes megpróbálkozni a házi verzió elkészítésével is.

Mit használhatunk a bolti ragasztó helyett?

Abban az esetben, ha saját kezűleg készítjük el a ragasztót, garantáltan gazdaságosabban jövünk ki, mintha hobbiboltból vásárolnánk. A legtöbb házi „recept” alapja a tapétaragasztóval, illetve a PVA ragasztó. A házi dekupázs ragasztó elkészítéséről bővebben itt olvashatsz!

Az eredmény önmagáért beszél majd, hiszen a gyárilag készített ragasztó árának töredékéért készíthetjük el a kreatív alkotás egyik legfontosabb összetevőjét, ami ráadásul hatékonyságban ugyanolyan minőséget reprezentál, mint a hobbiboltokban kapható társa. Az egyedüli különbség a végeredmény ragyogásában van: a házi készítésű ragasztóval ugyanis minden esetben matt eredményt kapunk.

Olvass tovább