Dekupázs technika üvegre – lépésről lépésre

dekupázs üvegre

A dekupázs üvegre történő felragasztása egyre inkább teret nyer hazánkban is. Ez egy nagyszerű módja, hogy új designt hozzunk létre egy üvegtárgy újrahasznosításával. Akár egy egyedi virágvázát szeretne készíteni a szobájába, vagy üvegeket szeretne díszíteni egy ünnepi ajándékhoz, ez egy egyszerű kézműves projekt, amelyet bárki meg tud otthon valósítani.

Dekupázs üvegre ragasztása, lépésről lépésre

 1. Ha óvni szeretnénk az asztalt, vagy bármilyen felületet attól, hogy beborítsa a ragasztó, érdemes egy védőréteget lerakni, mielőtt nekilátunk a projektnek. Terítsünk egy kézműves szőnyeget vagy újságpapírt a munkafelületedre.
 2. A por, a törmelék és a bőrödről származó olajok mind befolyásolhatják, hogy a dekupázs ragasztó milyen jól tapad a tárgyhoz. Ennek elkerülése érdekében mossuk meg a díszíteni kívánt darabot szappannal és vízzel, majd szárítsuk meg egy szöszmentes ruhával. Töröljük át az üveg felületét alkoholos párnával, majd hagyjuk ismét megszáradni.
 3. Válasszuk ki és vágjuk ki a képeket amit szeretnénk felvinni az üvegre. Használhatunk színes papírt, nyomtatott képet, vagy a szokásos szalvétás megoldást. A dekupázs esetében nincs jó vagy rossz. Ha tetszik egy minta, használjuk fel! Választhatunk több kisebb darabot, amit összeilleszthetünk, dönthetünk úgy, hogy egy nagyobb lapot rakunk le, vagy több darabot rétegezhetünk a háttérrel – bármi is legyen az, ami nekünk megfelel.
 4. Ha nyomtatott változat mellett döntünk, akkor érdemes másolatot készítünk belőle, mert ha csak 1 példányunk van, egy apró szakadás tönkreteheti az egész projektet.
 5. A dekupázs technika következő lépéseként mártsunk egy kézműves ecsetet vízbe, majd a ragasztóba. Ecseteljük vékonyan a ragasztót a műtárgyra. Nyomjuk az alkotást az üveghez, kezdjük az egyik szélénél, és óvatosan, apránként helyezzük a papírt vagy az anyagot az üveg felületére.
 6. Miután a műalkotás a helyén van, óvatosan simítsuk ki a látható légbuborékokat. A legjobb eredmény elérése érdekében kezdjük a közepénél, és haladjunk a szélek felé.
 7. Hagyjuk száradni néhány órán vagy egy éjszakán át. Ha az összes papírt felhordtuk, tegyük félre, hogy a ragasztó megszáradjon.
 8. Vigyünk fel egy újabb réteg ragasztót vagy fedőlakkot a kép tetejére. Miután az eredeti ragasztóréteg megszáradt, ecsetünkkel enyhén simítsuk egy újabb réteget a teljes műalkotásra és a körülötte lévő üvegre. Két réteg között legalább 1-2 órát hagyjuk száradni a fedőlakkot

Dekupázs ajándék ötletek

dekupázs technika üvegre

A dekupázs üvegre történő alkalmazásával gyönyörű ajándék és dísztárgyakat készíthetünk. Az alábbiakban mutatunk néhány ötletet, milyen üvegeken is nézhetnek ki igazán különlegesen:

 • levendulás üveg
 • üveg mécses
 • pezsgős üveg
 • borosüveg
 • porcelán (a nagyon bátraknak)
 • Az olyan esetekben, amikor „a másik” oldalról szeretnénk gyönyörködni a műalkotásunkban, fordított dekupázs technikát kell alkalmazni. Például egy üvegtál esetében ez jól mutathat!

A dekupázs üvegre történő alkalmazásának lehetőségei valóban csak a képzeletünktől függ. Készíthetünk ecetkiöntő kancsót, egyedi borosüveget, karácsonyfadíszeket, üveg mécseseket, üdítős poharat vagy akár ablak díszítést is. Ne féljünk próbálkozni!

 

Ha pedig úgy érezzük, hogy inspirációra van szükségünk, akkor megéri körbenézni a pinteresten. Az alábbi kulcsszavakkal a felületen keresve rengeteg új ötlet gyűjthetünk: dekupázs, dekupázs ötletek, decoupage glass decoupage glass jars.

dekupázs technika lépései

Dekupázs technika lépései

Ha most ismerkedsz a szalvétatechnika csodálatos világával, akkor ebből a cikkbő megtanulgatod az alapokat.

Olvass tovább