Béke az akváriumban – Együtt tartható akváriumi halak

együtt tartható akváriumi halak

Az együtt tartható akváriumi halak kiválasztásánál minden körülményt figyelembe kell venni. Ha halakról van szó, sosem lehet elég belőlük. Akár guppikat, tetrákat, sügéreket vagy daniókat szeretsz, abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egy csapat hal mindig jobb, mint egy pár darab. Bár van néhány hal, például az aranyhalak, amelyek jobban szeretik a tágas akváriumot egyedül uralni, sok más hal szereti a változatosságot. A halak csoportosításakor azonban ügyelnünk kell arra, hogy az akvárium megfeleljen egyéni igényeiknek. Olvasson tovább, hogy megtudja, mely halfajok élhetnek együtt békességben egy akváriumban!

Együtt tartható akváriumi halak

Rengeteg olyan édesvízi halfajta létezik, amely képes együtt élni más különböző fajokkal ugyanabban az akváriumban. A guppik, a tetrák, a kardfarkúak és a dániók csak néhány a legbékésebb trópusi fajok közül, amelyek boldogan úszkálnak és könnyen alkalmazkodnak az újabb csoportokhoz. A sokféle halfajból álló teljes ökoszisztéma valóban szuper szórakoztatóvá és izgalmassá teheti az akváriumi hobbit. Azonban a legszebb akváriumi halak sem biztos, hogy együtt tarthatóak.

Guppik

guppi hal akváriumban

A guppik tartása az egyik legnépszerűbb a kezdő és akár haladó akvaristák körében is. Trópusi faj, kis méretük és színes fajtáik miatt népszerű akváriumi halak kezdőknek. Emellett tapasztalt akvaristák számára is az egyik legjobb választás lehet, főleg ha egy népesebb akváriumban gondolkoznak. Aktív úszók, gyakran ugrálnak a vízben, és rengeteg életet visznek az akváriumba. A párzási időszakban sok hím hal mozgatja uszonyait, hogy lenyűgözze a nőstényeket. A guppik jól boldogulnak a békés tetrákkal, mollikkal, gurámikkal és kardfarkúakkal is.

 

A guppik tartása viszonylag egyszerű, azonban nem árt odafigyelni pár dologra, főleg ha éppen csak belecsöppentünk az akvarisztika világába. A guppik tartásáról bővebben itt olvashatsz.

Tetra

A tetrák, különösen a Neon tetrák, szeretnek békés közösségekben élni. Energikus édesvízi halak, káprázatos színekkel. Mivel kicsik, ügyeljünk arra, hogy más apró, nem agresszív halakkal együtt helyezzük el őket. Gurámik, sügérek, kis harcsák kerülhetnek melléjük. Azonban ügyeljünk arra, hogy az angyalhalakat kerüljük, mivel rendkívül ellenségesek lehetnek, és megeszik a kicsiket. Emellett mellőzzünk minden olyan halat, ami nagyobb, mint egy tetra, azokat nem szabad egy akváriumba tenni velük.

Zebradánió

A dániófélék rendkívül társas és szívós fajok, ezért tökéletes választás egy közösségi akváriumba. Bár a leggyakoribb a zebradánió, számos színes változatban megtalálható. Az együtt tartható akváriumi halak egyik legkedveltebbje, hiszen nem agresszívek és játékosak. A daniók azonban kergetik egymást az akváriumban, és a hosszú úszójú, lassan mozgó halakkal szemben kissé agresszívek lehetnek. A természetben a daniók a mézgurámival és a smaragd gömbhalakkal is előfordulnak. Kerüljük azonban a molli halak tartását, mivel hosszú uszonyaik vannak, és provokálhatják a daniókat, valamint a ragadozó halakat, például a harcsákat.

Kardfarkú halak

A kardfarkú hal – amely finom uszonyairól és éles farkáról ismert – népszerű akváriumi választás. Békés, társas és könnyen gondozható, leggyakrabban zöld vagy vörös kardfarkúként ismert. Mivel átlagos méretűek, nincs szükségük sok helyre, aktív természetüknek azonban biztosan jól fog esni egy nagyobb hely.

Ezeket kövesse, amikor halakat válogat az akváriumába

Az együtt tartható akváriumi halak kiválasztása mindent meghatározhat. Íme, 6 nagyszerű tipp, amelyek segíthet a kezdetekkor:

  1. Válasszon olyan halakat, amelyek könnyen alkalmazkodnak az új környezethez
  2. Kerülje az ismert sajátos táplálkozási szokásokkal rendelkező halakat
  3. Válasszon halakat ugyanabból a közösségből
  4. Kezdje békés közösségben élő halfajokkal
  5. Ne vásároljon egyszerre túl sokat
  6. Vásároljon jó hírű tenyésztőktől és állatkereskedésből

Hány hal fér el a különböző méretű akváriumokban?

Az akvárium méretének meghatározására vonatkozó ökölszabály az, hogy egy centiméter halra 1,5 liter víz jut. Ez a szabály azt mondja ki, hogy minden egyes centiméternyi hal, amelyet tartani szeretne, az akváriumának 1,5 liter vizet kell tartalmaznia.

Sajnos a halak akváriumba való feltöltése nem egyszerű, és nem írható le általánosan egyetlen szabállyal. Először is, ajánlott akár egyetlen halat is olyan akváriumban tartani, amely legalább 20 liter vizet tartalmaz. A szabály továbbá figyelmen kívül hagyja a vízfelületet (ami elengedhetetlen a hatékony gázcseréhez), a halak növekedését, a testalkatot, az aktivitási szintet, az agressziót (egyáltalán elhelyezhető-e egy hal más halakkal együtt), a környezeti igényeket és még sok mást.

Higgye el nem érdemes egyedül, tapasztalat nélkül belevágnia az akváriumi kalandba, mert kellemetlen meglepetésben lehet része. Az együtt tartható akváriumi halak kiválasztásakor legbiztosabbra akkor mehet, ha kikéri egy szakember véleményét is.

kezdő akvárium halak guppik

Akváriumi halak kezdőknek

Ezeket a halakat érdemes választanod kezdő akvaristaként.

Olvass tovább