Fa madáretető elkészítése lépésről lépésre kezdőknek

fa madáretető készítés tervezés

A fa madáretető elkészítése egyáltalán nem bonyolult feladat, sőt, minden állatbarátot arra buzdítunk, lásson neki ennek az igencsak hálás tevékenységnek. Tapasztalat nélkül is sikerrel zárhatjuk a projektet, sőt, az sem gond, ha az eredmény nem lesz minden ízében tökéletes. A lényeg a madáretető funkciójában van – ha ezt képes betölteni az általunk készített konstrukció, már nyugodt szívvel gratulálhatunk magunknak.

Több mindenből is készíthető fa madáretető

A szóban forgó barkácsolási folyamat során nem vagyunk korlátok közé szorítva. Különösen igaz ez az alapanyagok vonatkozásában. Rendegetek kreatív madáretető ötlet kering az interneten, PET palackból, tejes kartondobozból, sőt, még tojástartóból is készülhetnek remekművek.

Azonban, ha már egyszer tényleg belevágnánk a fejszénket a madáretető elkészítésébe, érdemes időtálló konstrukcióban gondolkodni. Gyűrjük hát fel az ingujjat, ragadjunk kalapácsot és készítsünk el egy minden ízében klasszikus, valóban masszív fa madáretetőt!

Mire lesz szükségünk?

 

A fa madáretető készítéséhez szükségünk lesz:

 • 1 db vastagabb rétegelt lemez, ami az etető alját képezi (körülbelül 20*20 cm) 2 db vastagabb rétegelt lemez, ami az etető tetejét képezi (körülbelül 30*20 cm)
 • 4 db vékonyabb rétegelt lemez, ami az etető oldalát képezi (körülbelül 20*6 cm)
 • 4 db léc, ami a tető alátámasztásának kialakításához kell (körülbelül 20 cm hosszú, 3*3 cm vastagságú)
 • 8 db fatipli, ami pihenő rudakként is funkcionál (legalább 6 cm hosszú)
 • kelleni fog továbbá néhány szeg, illetve jó minőségű vízálló ragasztó, amivel egyben tarthatjuk magát a konstrukciót.
 • kültéri lazúr lakkra is szükségünk lesz, ezzel tehetjük valóban időtállóvá az alkotásunkat.
 • Ha a külcsínre is sokat adunk, az erdőben gyűjtött mohával, ággal tehetjük valóban rusztikussá a madáretetőt, amely ezáltal a kertünk valóságos ékévé avanzsál.
 • Szerszámok tekintetében legyen kéznél fúrógép, kalapács és ecset.

Ha van már némi tapasztalatunk a barkácsolás terén, az alábbiakban részletezett folyamatot egy óra alatt kivitelezhetjük, de a munka abban az esetben sem igény sokkal több időt, ha kezdőnek számítunk.

Fa madáretető házilag lépésről lépésre

fa madáretető elkészítése télre
 • Első lépésként az oldalfalaknak szánt léceken jelöljük be a sarokfuratok helyét ceruzával.
 • Fúrjuk ki a lyukakat, és a fatiplik segítségével rögzítsük az oldalfalakat egymáshoz. A tiplik nemcsak az oldallapokat tartják egyben, de mivel eléggé hosszúak, pihenő gyanánt is szolgálnak a madarak számára.
 • Következő lépésként a vastag rétegelt lemez rögzítése következik, amely a madáretető alját képezi. Ezt szeggel is rögzíthetjük, de ragasztással is megoldhatjuk.
 • Ha ezzel megvagyunk, a tető alátámasztását segítő 4 darab léc rögzítése következik, amelyet az alsó rész négy sarkába helyezhetünk egyesével.
 • Amennyiben ezzel készen vagyunk, a tető két rétegelt lemezét kell összeragasztanunk, majd ragasztó segítségével rögzítenünk a négy tartólécen.

Favédelem, amiről nem feledkezhetünk meg

Ezzel nagyjából megvagyunk a munka barkácsolós részével, viszont még nem dőlhetünk hátra – gondoskodnunk kell ugyanis a leendő madáretetőnk strapabíróságának szavatolásáról is.

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni a favédelem fontosságát. A madáretető folyamatosan ki van téve a környezeti hatásoknak, a mostoha időjárási viszonyoknak. Az eső és fagy mellett a gomba és a különféle kártevők is megrongálhatják a szerkezetet, használhatatlanná téve a nagy gonddal kivitelezett etetőt.

Ezt a legegyszerűbben a már említett kültéri lazúrral oldhatjuk meg. A lazúrt több rétegben is felvihetjük a madáretetőre.

Az i-re a pontot a díszítéssel tehetjük fel, ami nemcsak a tetőt, de az oldalfalakat is ékesítheti. A madáretetőt drót segítségével felfüggeszthetjük a fára, de akár oszlopra is tehetjük, ha azt látjuk célszerűnek.

Bónusz: milyen eleséggel töltsük meg a madáretetőt?

A madárkák alapvetően az olajos magvakat preferálják, de szívesen esznek állati zsiradékot is, például vékony szeletkékre vágott szalonnát. Ezen kívül gondoskodjunk folyamatos gyümölcsellátásukról is. Az alma például tökéletes választás, amely nemcsak vitamin- és rosttartalma miatt hasznos, de a madarak számára esszenciális vízpótlás is megoldható e gyümölccsel.

Fontos! Ha egyszer elkezdtük, semmiképp se hagyjuk abba!

A madarak könnyen megszokják azt, hogy a fix helyen folyamatosan táplálékhoz juthatnak. Ha a tél közepén váratlanul abbahagyjuk az etetést, az az állatok elpusztulásához vezet. Gondoskodjunk tehát folyamatosan a fa madáretető eleséggel való feltöltéséről.

Olvass tovább