Kihívást jelentő feladat a garnéla tartása

garnéla tartása akváriumban

Azok az akvaristák, akik keresik a kihívásokat, vagy valami extravagánsabbat szeretnének egy akvárium kialakításánál, azoknak a garnéla tartása igazán egyedi feladatnak számít. Na, de miért számít ennyire különlegesnek a garéla akvárium kialakítása? Továbbá arra is sokan szeretnének választ kapni, hogy a garnélát lehetséges-e más akváriumi halakkal együtt tartani? A következőkben minden kiderül.

A garnéla tartása sokféle előnyt hordoz magában

Mert ezeknek az akváriumi állatkáknak is megvannak a maguk igényei, amit nekünk kell kielégítenünk, hogyha szeretnénk gyönyörködni bennük.

A leginkább elterjedt akváriumfajták kb. 20-30 literesnél nem nagyobbak. Az akváriumi garnéla fajták közül egy legalább 10 fős kolóniának ez is bőven elegendő. Szeretik a dús növényzetet, de szükség lesz még a megfelelő talajra, fűtésre, vízminőségre és levegőztetésre, hogy gond nélkül éldegéljenek 1-2 éven keresztül.

 

Nem csak szépek, hanem hasznosak is, mivel tisztán tartják az akváriumot, hiszen az egyik kedvenc csemegéjük nem más, mint az alga. Minden akvarista azon dolgozik, hogy megelőzze az algásodást különféle módszerekkel és eszközökkel. Ezek közül az egyik legtermészetesebb módja, a garnélák telepítése az akváriumba.

Ezen kívül rendszeresen turkálják az aljzatot. Eközben pedig felaprítják a törmeléket, amit így könnyebben lebontanak az ezért felelős mikroorganizmusok. Ha nincs felesleges törmelék, akkor mulm, azaz a természetes akváriumi üledékből is lényegesen kevesebb termelődik.

De mi a gond a mulm-mal? Aki jártas ebben témában az tisztában van azzal, hogy a bomlása közben ammónia termelődik, az pedig egyáltalán nem tesz jót a vízi élővilágnak. Ezt alakítják át a már említett organizmusok, nitritté. Ebben a formában pedig a garnéláinknak is fontos szerep jut az akvárium vízminőségének a javításábán.

Kényes kérdés a garnéla akvárium vízminősége

Mégpedig azért, mert ezek az apró élőlények igen érzékenyek a víz minőségének a változására. Köztudott, hogy a víz kémiai összetétele a legfontosabb a vízi élőlények életét illetően. Ez pedig kimondottan igaz az alig 2-5 cm kis élőlényekre.

Igaz, hogy léteznek olyan akváriumi garnéla fajták is, amikre kevésbé hat negatívan a változás. A tartási körülmények tehát fajonként eltérhetnek. Viszont ezt a faji sokszínűséget a garnélák ára is jól példázza, mert kb. 800 Ft.-tól kezdődően akár 2500 Ft.-ért is vásárolhatunk a ritkább fajtákból.

Hogyha nem szeretnénk újdonsült kedvenceinket feláldozni a garnéla tartás oltárán, akkor érdemes egy strapabíróbb fajtával kezdeni, tehát egy kevésbé igényes csapvizessel valószínűleg nem lesz probléma.

Garnéla tartása fajok szerint

Ebbe a családba nagyon sokféle faj tartozik, ezért bőven van miből válogatni, hogyha egy változatos garnélás akváriumot szeretnénk összehozni.

Kezdve a kék garnéláktól, a csokoládé garnélákon át, a Red Sakuráig mindegyik beletartozik és még nem is került említésre a kénsárga vagy a Red cherry vagy az Orange Sakura garnéla.

garnéla akváriumban

Most pedig lássuk, hogy milyen összetételű vízben érzik otthon magukat a kis ízeltlábú barátaink. A víz pH-ját illetően 6,5-8 ideálisnak számít. A vízkeménységet is érdemes ellenőrizni, amiből a 10-20 NK-ben kellemesen érzik magukat. Ezek azok az értékek, amik megfelelnek a magyar csapvíznek. Innen ered a csapvizes garnéla ragadványnév.

Használhatunk vízkezelő szereket is, amikkel a baktériumok hozzáadását is megoldottnak tekinthetjük.

Ezzel pedig el is érkeztünk a másik nagy csoporthoz, amik a lágyvizes garnélák. Míg az előbbiek tartása viszonylag egyszerű a tűrőképességükből fakadóan, addig ez a család már nagyobb odafigyelést igényel, ezért a tartásuk nem ajánlott kezdőknek.

Hazánkban a legnépszerűbb változataik a Crystal Red Shrimp, a Crystal Black és a különböző csíkos, azaz Tigris-garnélák. Ez utóbbiakból is különböző színűekkel találkozhatunk.

Van még egy fajta, az Amano garnélák csoportja, amik a középutat jelentik a garnéla tartást illetően. Jól megvannak a csapvízben is, viszont a szaporodásukhoz sós, lágyvízre van szükségük. A szaporításuk nehezebb, viszont a tartásuk egyszerűbb, mint más fajtársuknak. Másrészt pedig ez a fajta az egyik legnagyobbnak számító akváriumi garnéla.

A lágyvízi, azaz a cardina garnéla tartása azért nehézkesebb, mivel lágy és savas vizet igényelnek. A víz lágyságának 4-10 Nk között kell mozognia. Ezt pedig valamivel nehezebb előállítani, persze nem lehetetlen, ezért aki igazán elhivatott, annak nyilván ez sem fog gondot okozni.

Az ilyen fajta víz előállításához RO-készüklékre van szükség. Persze egy ilyen készülék beszerzése nem minden esetben indokolt egy a nano akváriummal rendelkezőknek. Szerencsére nullás, vasalóvíz vásárlására is van lehetőség, akár nagyobb kiszerelésben is.

Mivel ebből a vízből hiányzik minden ásványi anyag és baktérium, ezért vagy összekeverendő megfelelő arányban csapvízzel vagy vissza lehet keményíteni az ehhez szükséges KH/GH+ szerekkel. Elsőre talán bonyolultnak és körülményesnek tűnhet a garnéla tartása, de csak az első néhány vízcseréig lesz így. Utána mindenkiből rutinos vízcserélő válhat, ahogy ráérzünk a megfelelő arány kikeverésére.

A garnéla tartása megfelelő talajt igényel

vörös garnéla

A víz minősége mellett az aljzat minőségére is figyelni kell a garnélás akvárium kialakítása során.

Szerencsére számos olyan aktív anyagos talaj kapható, ami kifejezetten ezeknek a rákocskáknak készül. Ezekben a talajtípusokban olyan baktérium telepek alakulnak ki, amik segítik a már említett mulm lebontását, vagyis javul a víz minősége is.

De választhatunk növényes aljzatot is, hogyha több zölddel szeretnénk díszíteni az akváriumot. Ezekben az aljzatokban a növényeknek hasznos tápanyagok találhatóak.

Mit eszik a garnéla?

A garnéla tartása szempontjából ez az egyik legegyszerűbb tényező. Nem túl válogatósak, ezért képesek mindent megdézsmálni. De leginkább a növényi vonal tesz nekik jót. A túl sok fehérje lerövidíti az életüket.

Adhatnunk nekik eleve a részükre készült tápot, de akár zöldségekkel is jól lakathatjuk a kis ízeltlábúakat. Szeretik a spenótot és az uborkát is, amit forrázva érdemes felszolgálni, mivel így lesüllyednek az akvárium aljára, ahol könnyebben hozzáférhetnek.

Mivel vedlenek, ezért természetes módon időnként lesz egy-egy régi páncél a vízben, amit nem érdemes eltávolítani, mivel nekik ez is fontos tápanyagforrást jelent.

Garnéla tartása halakkal

Lehetséges, de csak akkor, ha ezek nem nagyobbak, mint maguk a rákocskák. A kis méretükből fakadóan a nagyobb halak könnyen eledelnek vélhetik őket, amitől hamar megcsappanna a számuk az akváriumban. A legnyugodtabb környezetben mégis akkor vannak, hogyha a saját fajtájukkal úszkálhatnak együtt, azaz a többi garnélával.

A fenti szabályok betartásával egy egészen szép és egészséges környezet alakítható ki. Ez alapján sokáig gyönyörködhetünk a kis garnélák érdekes és színpompás világában. Fontos, hogy amatőrként ne akarjunk egyből a legkörülményesebb fajtákkal kezdeni.

betta hal tartása

A betta hal tartása

A gyönyör betta halak tartása egy kezdő akvarista számára is megugorható feladat. Ismerd meg ezeket a népszerű halakat és ideális tartási körülményeiket.

Olvass tovább