Dekupázs ragasztó házilag – egyszerű és gazdaságos!

dekupázs ragasztó alkalmazása


Ha már egy ideje a szalvétatechnika elkötelezett hívei vagyunk, egészen biztosan örömmel fogadjuk az olyan okos megoldásokat, amelyekkel anyagilag is jól járunk. A dekupázs ragasztó házilag történő elkészítése pedig pontosan ilyen.

A dekupázs ragasztó tipikusan az kategóriájú kézműves termék, ami viszonylag költséges – különösen, ha rendszeresen hódolunk e kreatív hobbinak. Szerencsére van néhány jól bevált módszer, amelyek segítségével tulajdonképpen fillérekből is előállíthatjuk a ragasztót – amelyre ráadásul a hatékonysága terén sem lehet panaszunk.

Így készül a dekupázs ragasztó házilag

A pénztárcakímélő módszernek alapvetően két verziója van, melyek nagyon hasonlítanak egymásra. A házi dekupázs ragasztó elkészítéséhez használhatunk tapétaragasztót vagy PVA ragasztót is. Bármelyik változatot is válasszuk, a kétféle verzió nemcsak az elkészítésükben, de a hatékonyságuk alapján is hasonló lesz


Dekupázs ragasztó házilag tapétaragasztóval

 

Két evőkanál tapétaragasztót keverjünk össze 2 dl langyos vízzel – s voilá, kész is a ragasztó! Arra azonban fektessünk fokozott figyelmet, hogy a tapétaragasztó természeténél fogva hajlamos összecsomósodni, így használat előtt morzsoljuk szét alaposan a nagyobb rögöket.

dekupázs ragasztó házilag

Válasszunk egy alkalmas, praktikus üveget a ragasztó tárolásához (bébiételes üveg vagy befőttes üveg is lehet), majd az összemorzsolt, finom szemcséket keverjük el abban a langyos vízzel. A keverés akár több percet is igénybe vehet, tekintve, hogy a csemperagasztó nehezebben oldódik fel, mint például a PVA ragasztó. A fáradozásaink azonban minden esetben megtérülnek: a végeredmény ugyanis egy, akár több hónapig is használható dekupázs ragasztó, amely eredményességében ugyanolyat tendenciát mutat, mint a bolti társa.

Dekupázs ragasztó házilag PVA ragasztóból

Az egyszerű PVA ragasztó vízzel való feloldásával is készíthetünk príma dekupázs ragasztót. Az arányokat azonban tartsuk be, és 2:1-hez keverjük össze a ragasztót a langyos vízzel. Ebben az esetben a keverés sokkal gyorsabb, mint a tapétaragasztóval készített produktum esetén. Ha a ragasztó textúrája selymesen lágy, készen is vagyunk.

Házi dekupázs ragasztó – van olyan jó, mint a bolti?

A leggyakoribb kérdés a házi készítésű változatokkal kapcsolatban: van-e olyan hatékony, mint a bolti társa? A dekupázs ragasztó esetében bátran kijelenthetjük, hogy igen. Az egyetlen különbség a végeredményben az, hogy a bolti ragasztóval (ami lakk is egyben) valamivel csillogóbb hatást érünk el, viszont a funkcionalitás terén mindkét termék ugyanazt azt a minőséget reprezentálja.

Mit mutatnak a számok?

Egy 100 ml kiszerelésű kézműves dekupázs ragasztó a hobbiboltok polcairól kb. 700-1000 FT áron mozog. Az 1 kilogrammos tapétaragasztó ára szintén 1000-1200 Ft körüli. A különbség csupán annyi, hogy az utóbbival akár több liter dekupázs ragasztót is elkészíthetünk. Ennek tükrében tehát a kérdés, miszerint megéri-e, abszolút költői.

dekupázs ragasztó

Dekupázs ragasztó kisokos

Gyakori kérdések és válaszok a dekupázs ragasztóval kapcsolatban.

Olvass tovább