Kavicsfestés menete – minden, amit a témáról tudni kell A-tól Z-ig

kavicsfestés menete

Ha kíváncsi vagy, hogyan is történik a gyakorlatban a kavicsfestés menete, a lehető legjobb helyen jársz. Mostani írásunkban ezt az igencsak szórakoztató, kreatív tevékenységet vesszük górcső alá, kivesézve minden fontos tudnivalót a témáról.

Kavics festés kezdőknek – mert újra gyereknek lenni jó!

Gyerekkorodban egészen biztosan volt egy olyan korszakod, amikor előszeretettel gyűjtöttél kavicsokat. Így volt ez a legtöbbünkkel. S valószínűleg nem tudtuk volna szavakba önteni, miért is olyan varázslatosak a különféle színű, formájú kavicsok, tény, hogy az azokkal való kreatív munka felnőttként is egyfajta meditatív hangulatot teremt.

Nem véletlen, hogy manapság a kavicsfestés igencsak nagy népszerűségnek örvend, sőt, a művészterápiás foglalkozások kötelező részének számít. Lelket gyógyít, megnyugtat, és a kreatív alkotás feltétel nélküli örömével ajándékoz meg minket.

A kavicsfestés kellékei – a kövekről

 

Alapvetően szükséged lesz néhány kavicsra – a gyűjtögetésnél engedd szabadjára a fantáziádat, itt aztán nem számít a forma és a méret.

A profi kavicsfestők tanácsát azért fogadjuk meg: ha kezdő vagy, érdemes a nagyobb méretű, lapos darabokat előnyben részesítened, ezekkel ugyanis könnyebb a munka. Sőt, ha egész kompozíciókban, akár tájképekben gondolkodsz, az említett darabokon, méretbeli sajátosságukból adódóan szépen elférnek a nagyobb volumenű festmények is.

Mire lesz még szükséged?

A festéshez használhatsz akrilfestéket és akril filctollat is. Attól függően, hogy melyiket választod, szükséged lehet 2-3 különböző méretű ecsetre is.

Nem kötelező, bár sokan fixálják lakkal a már elkészült végeredményt. Ha az időtállóság fontos a számodra, szerezz be jóminőségű lakkot is.

A kavicsfestés menete

Nulladik lépés

Fontos! Mielőtt ecsetet vagy filctollat ragadnál, a kavicsokat alaposan meg kell tisztítanod, különben az eredmény sem szép, sem tartós nem lesz. A meleg szappanos víz már abszolút megteszi, de ha biztosra szeretnél menni, az alkoholos oldatot is bevetheted e célból.

Miután a tiszta kavicsok megszáradtak, a festék jobban tapad rájuk, az eredmény pedig sokkal maradandóbb is lesz. A munkafelületet is készítsd elő, teríts nagyméretű újságpapírt az asztalra, így elkerülöd a rendetlenséget.

Egyszerű és nagyszerű: kavicsfestés akril filctollal

Tökéletes gyakorlás szempontjából, ha akrilfilccel kezded a munkát, így könnyebben megbarátkozhatsz az alapanyaggal, a kővel. A tiszta kavicsokra rajzold rá a kívánt mintát – ezzel tulajdonképpen készen is vagy! Ha ügyesen haladsz és egyre több gyakorlatod van, válassz bonyolultabb mintákat. A filccel elsajátíthatod az úgynevezett pöttyözős technikát, és bámulatosan látványos mandala mintákat készíthetsz.

Kavicsfestés menete akrilfestékkel – részletesen a technikáról

A kavicsok valósággal életre kelnek a kezeink alatt, ha a díszítésükhöz akrilfestéket használunk! Első lépésként fesd meg egy alap színnel a kavicsot, amire a minta rákerül a továbbiakban.

Csak akkor folytasd a festést, ha az alap teljesen megszáradt. Rajzold fel a mintákat a kavicsra (például grafittal), majd ragadj ecsetet, és rétegenként fesd fel azokat. Figyelem! Egyszerre csak egy réteg festéket (egy színt) vigyél fel a kavicsra, és várd meg, amíg az teljesen megszárad, csak azután folytasd a festést.

Ha türelmetlen vagy, a festékrétegek csúnyán el fognak mázolódni, és nem leszel elégedett a látvánnyal. Amennyiben felkerült az összes szín a kavicsra, hagyj időt a teljes száradásnak.

Abban az esetben, ha igazán időtálló dekorációt kreálnál, vigyél fel egy rétegben lakkot is a kavicsra. Ez elhanyagolható lépés, különösen, mivel az akrilfesték egyébként is vízálló, maradandó réteget képez.

Milyen mintákat festhetsz a kavicsokra?

Ha a dekorálásra kerül a sor, a képzeleted nem korlátozhatja semmi. Aranyos állatfigurák, virágok, házikók vagy egy komplett tájkép? A kavicsokon, a felületük nagyságától függően bármi remekül mutat. Amint azt láthattad, a kavicsfestés menete nem ördöngös mutatvány, ám mint minden alkotás esetében, itt is a gyakorlat teszi a mestert.

Mire lehet a díszes kavicsokat használni?

A festett kavicsok felhasználási lehetősége végtelenül színes skálát ölel fel. Lehet azokból papírnehezék, használhatod a bájos kövecskéket a veteményesben jelölőként, rakhatod azokat dísztálkába dekoráció gyanánt. Kartonlapra ragasztva, képkeretbe téve eszményi kavicsképek is készülhet belőlük, amivel aztán a nappali falát is díszítheted.

A festett kavicsok ajándékötletként is remekül funkcionálnak. Az ízléses dekorációkat felhasználhatod az ünnepi asztal díszítéséhez, de azok társasjátékhoz bábu gyanánt is remek szolgálatot tesznek.

Akár esküvői dekoráció is készület belőlük, amivel sokat spórolhatunk, ráadásul minden vendég magával viheti az asztaldísz egy részét, mint személyes ajándék.

Kertbe, kültéri dekorációként is csodásan mutatnak. A kreatív kis kiegészítőkből aranyos hűtőmágnest is készíthetsz, ha a hátoldalukra mágnest ragasztasz.

Nehezen tudod életben tartani a növényeidet? Fess be legalább három, különböző méretű kavicsot, úgy, hogy azok kaktuszra emlékeztessenek. Tedd az újdonsült „kaktuszaidat” cserépbe – ezek a növények garantáltan nem pusztulnak ki, sőt, még locsolni sem kell azokat, cserébe viszont nagyon szépek és egy csipetnyi bohém kisugárzást csempésznek az otthonodba.

Olvass tovább