Kavicsképek készítése lépésről lépésre

kavicsképek készítése

A kavicsképek készítése rendkívül kreatív tevékenység, ami kis gyakorlással és kellő affinitással tökélyre fejleszthető! Kisebb-nagyobb kavicsok szinte bárhol fellelhetők a természetben, csak nyitva kell tartanod a szemed, és rövid időn belül szép kis gyűjteményre tehetsz szert, amit aztán kedvedre használhatsz fel a DIY alkotásaidhoz.

Korábbi cikkünkben a kavicsfestés rejtelmeibe vezettük be az olvasókat – mostani írásunkban pedig a kavicsképek készítésének művészetébe engedünk betekintést nyerni.

Gyűjtögessünk, amikor csak tudunk

Jártadban-keltedben, vidéki kiruccanás, erdőjárás vagy nyaralás során ne légy rest összegyűjtögetni azokat a kavicsokat, amelyek az utadba kerülnek.

 

Minél terjedelmesebb a gyűjteményed, annál változatosabb alkotások kerülnek ki a kezeid alól. S a bár abszolút nem vagy korlátok közé szorítva, annál szerencsésebb helyzetben vagy, minél több lapos kavics gazdagítja a kollekciódat. Ezekkel a legkönnyebb a munka, és látványos eredményeket érhetsz el már az első próbálkozásaid során is.

Mire lesz még szükséged a kavicsokon túl?

Változatos kavicsgyűjtemény – pipa! De milyen kellékekre lesz még szükséged a kavicsképek készítéséhez?

  • Alapvetően kisebb-nagyobb méretű falapocskákra, amelyekre a kavicsokat az eltervezett módon ráragaszthatod.
  • Jó minőségű, erős ragasztó is kelleni fog – hobbiboltból ezt könnyűszerrel beszerezheted.
  • Ha a kavicsokat ragasztás előtt befestenéd, az akrilfestékjeid is legyenek kéznél.

S ez csupán a kavicsképek készítésének kezdő szettje – a kiegészítőket, használt alapanyagokat kedved szerint bővítheted. Ha a kavicsképek készítése kerül terítékre, a természet egyéb ajándékai – erdei termések, faágak- is jó szolgálatot tehetnek a számodra.

Kavicsképek készítése – a koncepció kialakítása

Mint oly sok más esetben, e DIY alkotás vonatkozásában is a tervezés a siker záloga. Gondold végig, milyen végeredményt szeretnél, tervezd meg a koncepciót, válassz témát.

Ha már tudod, mit szeretnél létrehozni, a kavicsokból először a leendő kép fő motívumát rakosgasd ki, akár a munkaasztalodra is, hogy lásd, hogyan néz majd ki a végeredmény.

Milyen legyen a háttér?

Korábban említettük, hogy a kavicsokat alapvetően jó ötlet falemezekre ragasztani – a munka könnyű, a falemezek olcsón beszerezhetők.

Ha igazán látványos alkotást szeretnél kreálni, még a kavicsok felragasztása előtt ki kell alakítanod a megfelelő hátteret. Persze, a természetes megoldások híveként natúran is hagyhatod a fát, de igény szerint befestheted, dekupálhatod és használhatsz praktikus stencil mintákat is a díszítéséhez.

Egy hamisítatlan vintage alkotás esetében például, amelynek fő motívuma egy virágokkal teli váza vagy gyümölcsöskosár, a témájában passzoló virágos vagy feliratos szalvéta (amelyet dekupázs technikával vihetsz fel a lemezre) pompás háttérként funkcionál.

A hátteret tehát minden esetben a téma határozza meg.

A témák tárháza pedig végtelen

kavicskép készítése üvegből

Mi legyen fő motívumod? Nos, az attól függ, milyen céllal alkotsz.

Ha a kép ajtódíszként funkcionál majd, feliratot is készíthetsz a kavicsokból, de akár a háztartás lakónak stilizált alakjait is megformálhatod. Ez utóbbi (a családi kép készítése) ajándék gyanánt is előre borítékolja a sikert, például, ha a nagyszülőket készültök meglepni egy szívhez szóló, személyes ajándékkal.

A témaválasztás azonban tényleg a frappáns ötletek kimeríthetetlen tárházával ajándékozza meg az alkotót. Állat- vagy mesefigurák, tájképek, virágok, aranyos tappancsok, s tulajdonképpen bármi kirakható kavicsokból.

Ha megtaláltad az igazit, és a háttér is elkészül, nincs más dolgod, mit felragasztani a kavicsokat a képre – amelyet, ha igazán igényes alkotást szeretnél kiadni a kezeid közül, akár be is keretezhetsz.

Ajtóra, nappaliba, gyerekszobába, konyhába, saját magad örömére vagy ajándékba – a kavicsképek sokoldalún szépíthetik meg a környezetedet.

Ha kifogytál az ötletekből…

…akkor meríts bátran mások alkotásaiból ihletet! A Pinterest-en rengeteg csodás alkotást találhatsz, amelyek kiváló motivációként szolgálhatnánk. Íme, „néhány” példa a témában:

Olvass tovább