Könyvjelző készítés – 6 szuperaranyos ötlet könyvbarátoknak

könyvjelző készítés papírból

Kiknek ajánljuk a könyvjelző készítés izgalmas tevékenységét? Nos, elsősorban azoknak a könyvmolyoknak, akik utálják a lapokat szamárfülezéssel tönkretenni, és az olvasás aktuális fázisának megjelölésére kreatívabb megoldásokkal szeretnének élni egy sima, egyszerű papírfecni használatánál, ám mindezért nem szívesen fizetnének többezer forintot.

Némi kreativitás no meg néhány frappáns ötlet fejében csodaszép házi készítésű könyvjelzőket kreálhatunk – mostani írásunkban a legaranyosabb ötletekből szedtünk össze egy csokorra valót.

Könyvjelző házilag – a határ a csillagos ég

Kinőtt farmernadrág, nyomtatott papírfigurák, fonalból készített pomponok, jégkrém pálcikák, ügyesen dekorált gemkapocs, préselt virágok, festett textil – a könyvjelző ötletek valóságos tárháza várja az érdeklődőket, arról nem is beszélve, hogy szinte bármi hasznos alapanyaggá válhat a kezeink alatt.

 

Ha nagyon belejöttünk a könyvjelzőgyártásba, akár a gyerek osztálytársainak, barátoknak is készíthetünk ezekből az aranyos, ámde annál hasznosabb apró ajándékokból.

És akkor lássunk pár konkrét ötletet!

Könyvjelző készítés – elő a kinőtt farmerrel!

Nehogy kidobásra ítéljük a gyerek kinőtt, régi farmernadrágját, hiszen annak zsebéből eszményi, nem utolsósorban pedig vagány könyvjelzőt is készíthetünk – ami akár egy tinit is olvasásra csábít!

A nadrág zsebeit óvatosan távolítsuk el, majd díszítsük azt a gyerek nevének kezdőbetűivel textil festék segítéségével. Tulajdonképpen a nadrág bármely részéről kiszabhatjuk a stílusos, kifejezetten tinikhez illő könyvjelzőt, amelyet egy szalaggal tehetünk tökéletessé.

Könyvjelző készítése papírból

könyvjelző hajtogatás

Az interneten számos aranyos figura várja, hogy letöltsük, kinyomtassuk és kis fülecskékké hajtogassuk őket. Innentől nincs is más dolgunk, mint ezt a kis „sapkát” a könyv lapjainak sarkára húzzuk. A kislányok kedvencei például ezek a bájos hölgyek, amelyek bármely izgalmas olvasmányt még érdekesebbé tesznek.

Nem is kell feltétlenül a nyomtató segítségét igényelnünk, ha papír könyvjelzőben gondolkodunk. Egy vastagabb kartonlapot csíkokra vágva, akrillal befestve majd egy szép idézettel díszítve (például kalligrafikus írással) is nagyon mutatós eredményeket érhetünk el. Az idézet lehet motiváló, de származhat a kedvenc írónktól is.

Könyvjelző készítés hamisítatlan romantikusoknak

könyvjelző szárított virágból

A Brontë nővérek vagy Jane Austen elkötelezett rajongóiként a könyvjelzőnknek is tükröznie kell a romantikus lelkivilágunkat – s mi lehetne tökéletesebb megoldás erre, mint a préselt virágok!

Persze ezek a törékeny szépségek mindennemű védelem hiányában nem bírják hosszútávon a strapát – viszont, ha lelamináljuk azokat, az eredmény nemcsak az időtállóság, de az örökérvényű esztétika terén is páratlan egyediséggel ajándékoz meg minket.

A gémkapcsok új élete

A gémkapcsokból is csodaszép könyvjelző készíthető házilag. Ragasszunk a kapcsokra díszes gombot, szalagot, strasszkövet vagy bármit, amit szépnek ítélünk, s máris kész a személyre szabott DIY alkotás.

Könyvjelző készítés jégkrémpálcikából

könyvjelző készítés pálcikából

Talán a legegyszerűbb, s egyben legaranyosabb ötlet, amit akár a gyerkőccel közösen is megvalósíthatunk. Nyáron, amikor egyébként is nagy keletje van a hűsítő jégkrémnek, ne dobjuk ki a pálcikákat, hanem gyűjtsük össze (ha nem akarunk gyűjtögetni, kreatív hobbiboltban is vásárolhatunk pálcikát).

A pálcikákat ízlés szerint fessük be, díszítsük kreatív ornamentumokkal. Az eredmény pedig? Egy minden ízében mutatós, aranyos könyvjelző, amit akár „tömeggyártásnak” is alávethetünk, így a csemeténk is meg tudja ajándékozni az osztálytársait, barátait.

Könyvjelző készítés fonalból – aranyos pomponok a könyvlapok között

Vegyünk egy színes pamutgombolyagot, a fonalat tekerjük legalább 60-80 alkalommal az összeszorított ujjainkon Egy ollóval vágjuk szét a gombolyag két oldalán kialakult hurkokat és rendezzük szét a pompon szárait, vágjunk a hosszából, hogy pontosan gömb alakot kapjunk.

A hosszú fonal lesz a könyvjelző szára, a pompon pedig az esztétikus dísz, ami kikandikál a könyvlapok közül.

Olvass tovább