Lapszintező rendszerek a konstruktív munkavégzéshez

lapszintező rendszerek burkoláshoz

A burkoló szakmát kis gyakorlással bárki magáénak érezheti. Amire viszont mindig megéri figyelni a tökéletes végeredmény elérése érdekében, az a kiváló eszközök használata, amik között a lapszintező toronymagasan élen jár.

Ez voltaképpen egy komplett rendszercsalád, amelyik több típust vonultat fel és mindig az adott körülményekhez illeszkedően érdemes válogatni közülük.

A cél egyértelműen a kiváló hidegburkolás kivitelezése, ami tényleg jóval egyszerűbbé válik a megfelelő feltételek mellett. Természetesen a szakmai praktikákat és a minőségi alapanyagokat a lapszintező önmagában nem váltja ki, de a jó munkát még teljesebbé és gördülékenyebbé teszi. Lássuk miként történik ez!

Mikor fontos a lapszintező használata?

 

Legyen szó építésről vagy felújításról, fürdő, konyha, terasz esetleg előszoba burkolásáról, az első lépés mindig a tökéletes alap kialakítása.

Ezután már mondhatni könnyű dolgunk lesz, de még itt is vannak buktatók. Amikor nagyobb méretű és különösen vékony lapokkal dolgozunk, akkor 2 fő probléma merülhet fel.

Az egyik, hogy a száradás közben anyagmozgás lép fel, ami fogazott felszínt eredményez, de ezen kívül még az is megesik, hogy maguk a lapok sem méretpontosak. Néhány milliméteres eltérés is előfordulhat. A lapszintező rendszerek ezeket a hibákat egyszerűen kiküszöbölik és gondoskodnak az egyenletes fektetés biztosításáról az utolsó pillanatig.

Milyen lapszintező közül választhatunk?

A gyártók mindenkire gondoltak, ezért alapvetően úgy tervezték meg a lapszintező termékeket, hogy azokkal bárki elboldoguljon, legyen profi szakember vagy hobbi barkácsoló.

lapszintező rendszerek tls

A TLS-PRO nagy ékes csempeszintező a leginkább kedvelt típus. A talpakból és ékekből álló szett konstruktívan kéz alá dolgozik. Ennek egy kisebb méretű változata a TLS-BASIC, amivel ugyanúgy kell dolgozni.

A csavaros lapszintező termékek már több gyakorlást igényelnek. Bár ezek bármilyen szerszám nélkül bevethetők, könnyű túlszorítani azokat, ami a lapok sérülését eredményezheti. Főként a kisebb méretű csempékhez ajánlottak, akárcsak a hasonló elven működő újrafelhasználható kivitelek. A gyakorlatban könnyen ráérezhetünk a velük való munkára, amihez az alábbiakban is adunk némi instrukciót.

Hogyan használható a lapszintező?

Vegyük elsőnek az ékes lapszintező rendszereket, amikkel a legtöbben dolgoznak. A talp elemek a csempék alá kerülnek a fektetés pillanatában. Mivel egyszerre fuga távtartóként is működnek, ezért közvetlenül a két burkolólap között kapnak helyet. A felső fül részbe lesz beszorítva az ék, ami rásimul 2 csempe felületére és kiegyenlíti azok egymáshoz viszonyított helyzetét.

A csavaros lapszintező esetében szintén van egy talp elem, ami azonban egy spirállal emelkedik ki a síkból. Erre kerül a fej. Ezt óvatosan kell rácsavarni, mivel itt minden mozdulat mm-eket jelenthet.

A száradást követően már nincs más hátra, mint egy hirtelen mozdulattal eltávolítani a felső részeket. Az ékek és a csavaros fej több alkalommal is használható, de a lapszintező talpakat cserélni kell. A befektetés azonban sokszorosan megtérül.

Olvass tovább