Lényeges tudnivalók a Betta hal tartása kapcsán

betta hal tartása

A Betta hal tartása viszonylag egyszerű feladat. Akkor is megbirkózhatunk vele, hogyha nem vagyunk veterán akvaristák, mivel egy igen ellenálló, kemény körülményekhez szokott fajról van szó.

A Betta, másnéven a Sziámi harcoshal színpompás, köpenyszerű uszonyai sokakat elvarázsolnak. Nem meglepő, hogy rengetegen szeretik figyelni, amint méltóságteljesen ide-oda úszkál a vízben. Azonban van néhány alapvető tévhit a Betta hal tartásával kapcsolatban. Milyen egy megfelelő Betta hal akvárium? Egyáltalán az együtt tartható akváriumi halak közül van neki is párja? Kijön más fajokkal a harcos mivoltából kifolyólag?

Európába nagyjából az 1800-as évek végén jutott el. Addigra az ázsiai tenyésztők rengeteg színpompás változattal rukkoltak elő, ezért kis időn belül nálunk is felkapottá vált a Betta hal tartása.

A Betta hal viselkedése valóban harcias?

 

A hímek egymás közti magatartásáról kapták ezt az elnevezést, mert a saját territóriumokon belül igen agresszíven reagálhatnak egymásra. Ezen kívül azonban a Betta hal viselkedése korántsem annyira harcias, főleg a nőstényeké. Több hímet viszont nem ajánlott egy akváriumban elhelyezni.

Tehát azt a tévhitet, hogy megtámadnák a többi halat, már el is hesegethettük. Viszont más halak kimondottan károsak lehetnek a Betta tartása szempontjából, mert hajlamosak megcsipkedni az uszonyaikat.

Mivel jellemzően álló, vagy alig folyó vízben érzik jól magukat a természetes környezetükből adódóan, ezért nyugodt környezetet érdemes biztosítani a kis harcosoknak, amit a legkönnyebben úgy tehetünk meg, hogyha nem teszünk mellé gyorsan úszó, cikázó fajokat. A stresszes környezet jelentősen lerövidítheti az életüket. Egy szó, mint száz, nem szeretik a zsúfolt, mozgalmas akváriumi környezetet.

Jellemző Betta hal betegségek

Sajnos, legyen is akármilyen ellenálló és nem túl kényes fajta, azért a Betta hal tartása is magában hordozhatja a betegségek kialakulásának a veszélyét. A Betta hal betegségek közül az egyik leggyakrabban előforduló a farok- és uszonyrothadás. De előfordulhat a vízkor is, amitől a halak hasa felpuffad, a pikkelyeik pedig felborzolódnak. Sajnos ez utóbbira nincs gyógymód.

betta hal akváriumban

A bársonybetegség is megfigyelhető abban az esetben, hogyha paraziták állnak a háttérben. Ilyenkor egyfajta rózsaszínű vagy aranyszínű hártya fonja körbe a halat, amit el kell különíteni a többitől a gyógyszeres kezelés erejéig. Ez akár egy hónapig is eltarthat. A gyógyszerek közül a Maracin gombaölő, a Tertacylin és az Ampicillin antibiotikumok segíthetnek.

Leginkább tehát a gombás és bakteriális fertőzések a legveszélyesebbek a harcoshalakra. A szűrők megfelelő beállításával megelőzhető ezek kialakulása, de legyünk óvatosak, mert ha túl erősre állítjuk a szűrőket, akkor stresszt okozhatnak, ami szintén halálhoz vezet.

Figyeljük a halakat, mert ha tétlenül hever az akvárium alján, akkor az minden bizonnyal valami gondot jelen, elvégre egy harcoshal rendszeresen úszkál a vadászterületén így felügyelve azt. Igaz a tétlenséget a túl alacsony vízhőmérséklet is okozhatja.

Az ideális vízhőmérséklet 26 C fok, a pH-ja 5-7 között mozog, a vízkeménység pedig 5-15 közötti. Nem szeretik az áramoltatott vizet, viszont a sűrű növényzetet annál inkább.

Betta hal mellé milyen hal ajánlott?

A garnélákat és a kisebb halakat tápláléknak nézi. A nyüzsgő, cikázó fajoktól besokall, a nagyobb halak pedig őt nézhetik tápláléknak. Ezért kell megtalálnunk a középutat a Betta hal tartása esetében.

Általánosságban elmondható, hogy jó választást jelentenek a harcsák vagy a hasonlóan kisebb uszonyú halak. Jöhetnek még az ékfoltos razbórák, pár csíkhal és 1-2 farkfoltos díszküllő.

A Betta hal szaporítása során az ívóakváriumban 6-7-es pH-jú, 28-30 C fokos vízre van szükség. Ebben nem árt valamilyen úszónövényt is elhelyezni, mert ez segítségére lesz a hímnek a habfészeképítésben.

Ha a nöstény ívásra kész, akkor függőleges csíkok jelennek meg a hasán. Ekkor már összeengedhető a hímmel, ügyelve arra, hogy ne legyenek a közelben más hímek. Az is gond lehet, hogyha a szomszédos akváriumból felfigyelnek egymásra a hímek.

együtt tartható akváriumi halak

Együtt tartható akváriumi halak

Hogyan válogasd össze a halakat az akváriumba, hogy béke legyen? Ez bizony nem midnig egyszerű, ezért érdemes körbenézni, mik azok a halak amik békében kijönnek egymással a közös térben.

Olvass tovább