Mi fán terem a fametszés?

fametszés

Ha valaki hobbit keres magának, akkor alapvetően azt kell eldönteni, hogy a hagyományos, már jól bevált és elterjedt szabadidős tevékenységek irányában gondolkodik-e, vagy sokkal inkább valami exotikus, ritka és különös hobbi az, ami szóba jön majd. Amennyiben az első csoport a vonzó, tehát a hagyományos, klasszikus szabadidős foglalkozások, akkor valószínűleg valamelyik sport lesz az, ami segít megoldani a felesleges idő eltöltését. De ha nem a sport, akkor gondolhatunk akár a főzésre, vagy mondjuk a fotózásra.

Ha különlegességet szeretnénk választani, akkor szóba jöhet akár a fametszet készítés is, vagy más szóval fametszések készítése. Ez egy ősrégi eljáráson és technikán alapuló módszer. Több évszázada is létezett már, és tulajdonképpen másolatok készítéséhez használták a technikát, régestelen régen könykészítéshez alkalmazták főként.

Napjainkban már nem annyira a másolatkészítés szempontjából van jelentősége, hanem sokkal inkább mint a művészetnek, a barkácsolásnak, a kreatívkodásnak egy megnyilvánulási formája van jelen a köztudatban. Pontosabban a köztudatban annyira nincs is jelen, hiszen aránylag speciális és ritka tevékenység ez. A lényege, hogy egy fafelületnek is kéznél kell lenni az alkotáshoz, ahová toll, vagy festék, illetve faanyag módosítására alkalmas véső segítségével felviszik a mintát, majd egy különleges eljárással ezt a fafelületet használva ismét a papírra alkotnak.fametszés

Komoly kultúrával bír a fametszés

 

Egészen elképesztő technika ez, amely sokkal inkább művészetnek minősíthető, mint bármi másnak. Ami a földrajzi népszerűségét illeti, Japánt kell kiemelni, hiszen ott hatalmas kultúrája van a fametszéssel készített alkotásoknak. Múltja éppúgy említésre méltó, mint jelene, így ha valaki eredeti és világhírű alkotásokat akar szemügyre venni, akkor a japán alkotók, és egyáltalán a japán kultúra lesz a jó kiindulási alap.

A fával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy mindig rendkívül népszerű anyag volt ez a művészek körében, hiszen szerves anyag révén nagyon hálás. Könnyű vele a munka, legalábbis a kőhöz vagy fémhez képest, viszonylagosan olcsó és egyszerű a beszerzése, akár egy barkácsáruházban, vagy egy asztalosműhelyben is tudunk könnyen alkotásra alkalmas anyagot szerezni.

Ázsiában felkapott a fametszés

A leginkább talán a faszobrászat terjedt el, de a barkácsolás is reneszánszát éli napjainkban. Különösen a régi bútorok modernizálása, vagy egyszerű felújítása ad kimagaslóan sok lehetőséget a kreatív énünk megélésére. Visszatérve a fametszet hátterének ismertetéséhez, érdemes megjegyezni, hogy Kína volt a hely, ahol feltalálták ezt a technikát, tehát Ázsia a szülőhazája. Ott ugyanis hatalmas jelentősége volt a selyemfestésnek, amihez további technológiákat kellett kifejleszteni, így jött képbe a fametszés, amelyet tehát az anyagok festéséhez hívtak segítségül.fametszés

Kínában már a 800-as évekre visszamenőleg találtak olyan alkotást, amely ilyen módon készült. Európában való elterjedésére néhány évtizedet még várni kellett, de ami késett, az nem múlt, így az 1300-as években már alkalmazták a vallási témájú képek sokszorosításához.

Ami Magyarországot illeti, itt is működött néhány olyan művész, akik kifejezetten szívesen alkalmazták ezt a technikát, bár széles körben nem igazán terjedt el. Egészen napjainkig sokkal inkább művészetnek, mint hobbinak tekinthető, hiszen annyira speciális az alkalmazása, hogy nincs meg a kritikus mennyisége a szakembereknek. Ahhoz pedig, mint tudjuk, hogy valami elterjedjen, tanítani, terjeszteni kell az információkat, de ebben az esetben ez elég nehézkes.

Olvass tovább