Milyen aljzatot használjunk az akváriumban?

akvárium aljzat

Azok a személyek, akik még csak most barátkoznak az akvarisztika kétségtelenül kalandos világával, gyakorta teszik fel a kérdést: milyen az ideális akvárium aljzat?

Az akvárium aljzatnak rengeteg típusát különböztetjük meg, így nemcsak a személyes igényeink, illetve az általunk preferált külső jegyek dominálhatnak a választásunknál, de az is, hogy milyen fajta halak és akváriumi növények népesítik be. 

Az akvárium aljzat előnyei: főszerepben a növények

A növényes akváriumok esetében az aljzat sokkal fontosabb szerepet tölt be, mint azt elsőre gondolnánk. Ugyanis a talaj ad lehetőséget arra, hogy az akvárium növényei megkapaszkodhassanak, illetve megfelelő módon fejlődhessenek. Emellett természetesen az akvárium talajának számos egyéb előnye is van, többek között a halaknak elengedhetetlenül fontos biológiai egyensúly fenntartása.

akvárium aljzat fontossága növényeknél

Az akvárium aljzat a hasznos baktériumok szempontjából is elengedhetetlen

 

Az akvárium aljzat kialakítása nagy szerepet játszik az egysejtű mikroorganizmusoknak megfelelő közeg megalapozásában, így a hasznos baktériumok szempontjából is roppant fontos.

Vannak helyzetek, amikor azonban nincs szükség rá!

Az akvárium aljzat az egyik legfontosabb komponense a „medencének”, mégis vannak bizonyos helyzetek, amikor erősen ajánlott a talaj elhagyása. Ezek persze speciális, kivételes esetek.

Ha a halakat pároztatjuk, tehát szaporodásnál, illetve a kicsinyek felnevelésénél kifejezetten ellenjavallt az akvárium aljzat kialakítása. Várjuk meg, amíg az ivadékok nagyobbá, erősebbé válnak és akkor alakítsuk ki a megfelelő talajt a már népesebb halpopulációnak.

Akvárium – milyen aljzat az ideális?

Az akvárium aljzatok alapvetően sokfélék. Fontos megemlíteni, hogy elsősorban a betöltött funkciók vonatkozásában alkotnak külön csoportokat.

akvárium aljzat, dekorkavics

Amit a hobbi akvaristák használnak, az általános talaj. Azoknak, akiknek roppant fontos a növények jóléte és megfelelő fejlődése, az általános talaj mellett, akvárium táptalaj rétegről is gondoskodnak. Ezen kívül megkülönböztetünk még dekorhomok vagy dekorkavics, illetve talaj adalékokat is. Természetesen nem muszáj mindegyik típust beépíteni az akváriumba, hiszen tetszés szerint és a céljaink függvényében kombinálhatjuk azokat egymással.

Akvárium táptalaj – a láthatatlan hős

A táptalaj az egyik legfontosabb rétege a szép, egészséges akváriumnak – mégis, a szemnek teljesen láthatatlan. A táptalaj általában vulkanikus eredetű zúzalék és amint azt a neve is remekül sugallja, roppant gazdag tápanyag forrás. Amellett, hogy segíti a növények fejlődését, a víz oxigénáramlásában is nagy szerepet játszik.

Ha semmiképpen sem szeretnénk a szóban forgó akvárium talajt kihagyni, azt a kiépítésénél mindenképpen tartsuk észben, hogy ennek a rétegnek ideálisan nem szabad közvetlenül a vízzel érintkeznie.

Hogyan érhetjük mindezt el? Nos, az 1-2 centiméteres vastagságban felvitt táptalajt egyszerűen fedjük el az általános talajréteggel. Ügyeljünk arra, hogy az említett típus ne érintkezzen az akvárium üvegfalával sem, így tulajdonképpen a szemnek teljesen láthatatlanná válik.

Általános talajréteg – a kihagyhatatlan komponens

Abban az esetben, ha nincs sok tapasztalatunk az akvarisztika területén, az „akvárium milyen aljzat” kulcsszavakat a keresőnkbe beütve gyakorta kaphatjuk azt a tanácsot, hogy a mindent kielégítő végeredmény érdekében használjunk általános fajtát.

Ez a típus, bár nem tartalmaz tápanyagot, sokat segít azok megfelelő felvételében és raktározásában. Az egyes akváriumi növények könnyedén leeresztik a gyökereiket az említett rétegbe és a hasznos baktériumok is a kedvükre szaporodhatnak ebben a közegben.  Az általános talajt legalább 3-5 cm vastagságban érdemes lefektetni, ahogy azt korábban már megjegyeztük, rásimítva a táptalajra.

Akvárium aljzat, általános talajréteg

Akvárium kavics és akvárium homok – a dekorációk koronázatlan királynői

Az akvárium aljzat kialakítása közben, természetesen a kreatív oldalunkat is megcsillogtathatjuk. Ebben vannak nagy segítségünkre a dekorkavicsok és a dekorhomok.

Ezt a kettőt szemet gyönyörködtetően kombinálhatjuk is egymással. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a világosabb színű homokon végigfuttatott kis vízalatti köves ösvény igazán varázslatos világot teremt, ami valósággal vonzza a tekintet és kellemes atmoszférát teremt az élőlényeknek is. Ez az akvárium aljzat kialakításának úgynevezett „hardscape” kategóriájába tartozik, amiben a legjobb az, hogy teljes mértékben átadhatjuk magunkat a szabad önkifejezés élményének.

Hogyan turbózható fel a legegyszerűbben az élőlények élettere?

A növényeknek és halaknak megfelelő közeg kialakítása nem megy egyik napról a másikra. Ha szeretnénk kicsit felgyorsítani a folyamatot, fogadjuk meg a tapasztalattal bíró akvaristák tanácsát és használjunk adalékokat is az aljzat kialakításánál.

Ezek az adalékok a növények fejlődését szolgálják, de olyan termékeket is találunk a piacon, amelyek kifejezetten a talajbaktériumok gyorsabb elszaporodását segítik. Az energetizáló anyagokkal nagyban lerövidül az akváriumindítás folyamata. A talaj adalékok por, tabletta és kapszula formájában egyaránt beszerezhetőek a szaküzletekből.

Akvárium aljzat az anyagok vonatkozásában

A talaj nemcsak a betöltött funkciók vonatkozásában lehet többféle, de az alapanyag tekintetében is. A kvarchomok, a gyöngykavics, illetve a sóder számítanak az akvárium berendezésénél a legnépszerűbbeknek.

Amikor számít a méret

A halak egészsége szempontjából nem mindegy, hogy milyen szemcsemérettel operál az általunk választott aljzat. Kínálat egyébként van bőven, az egészen aprócska 0,1mm-től a nagyobb, 5 mm szemcsékig.

Akvárium aljzat, kavics

Célkeresztben a halak igénye

A fenéklakó páncélosharcsák az élelmüket közvetlenül a talajról, annak áttúrásával szerzik meg. Éppen ezért, ha ezt a halfajtát preferáljuk, a kisebb szemcseméretű anyagok háza táján nézzünk szét. Figyeljünk oda, hogy a szemcsék semmiképpen ne legyenek túl élesek, nehogy a harcsák kárt tegyenek magukban.

Fekete akvárium aljzat – a kézzel fogható elegancia

Eddig többnyire arról esett szó, milyen fontos az akvárium aljzat a növények és a halak fejlődése szempontjából. Azonban tagadhatatlan, hogy a szépen, igényesen kialakított aljzat nagyban emeli az akváriumunk esztétikai értékét is. Abban az esetben például, ha az otthonunk kialakított dizájnja a modern, elegáns irányvonalat követi, ne féljünk ezt reprezentálni az akváriumban sem!

A fekete akvárium aljzat tökéletes ezen célból. A fényes kövek bámulatosan szépek, egészen egyedi látványvilágot képesek teremteni. A fekete kövek színezése a prémiumminőségű termékek esetén abszolút biztonságos módon történik, a használt festékanyag természetesen nem oldódik a vízben és nem jelent veszélyt az élővilágra nézve.

Akvárium aljzat tisztítás – hasznos tanácsok, frappáns trükkök

Az akvárium talaj tisztítás kifejezés hallatán, a legtöbben a már működő akvárium talajának időközönként történő átmosására gondolnak. A valóságban már akkor is érdemes alaposan átmosni az adott anyagot, mielőtt azt telepítenénk.

Figyelem! Ezt a fázist nem érdemes kihagyni arra hagyatkozva, hogy majd az aljzat idővel leülepszik. Ha meg is történik az ülepedés, a halak hamar felkavarják a szennyeződést, amivel sajnos a legtöbb szűrő nehezen vagy egyáltalán nem tud megbirkózni. A szűrő egyébként sem ezt a célt szolgálja, így semmiképpen ne próbáljuk a szóban forgó berendezésre hárítani az egyébként valóban időigényes és fárasztó feladatot!

Akvárium aljzat tisztítás – itt nincs helye a kompromisszumoknak!

Nem áltatunk senkit azzal, hogy az akvárium aljzat tisztítás gyors vagy könnyű feladat volna. Ez bizony az a kötelező rossz, amivel minden akvaristának, legyen kezdő vagy haladó szinten, bizonyos időközönként meg kell birkóznia.

Az aljzat átmosását mindenképp időzítsük a szabadnapunkra, mert könnyen megeshet, hogy a szóban forgó anyagot akár 15 alkalommal is át kell öblíteni. Az alaposság és a precizitás elvét mindvégig tartsuk szem előtt, hiszen az ímmel-ámmal végzett munka olyan, mint az olcsó hús, hiszen a levét így is, úgy is mi isszuk meg, ha nem teljes és maximális hatékonysággal dolgozunk.

akvárium aljzat tisztítás

Mossunk több adagban!

Az aljzat tisztítása történjen kisebb adagokban, így jóval könnyebb dolgozni. Az egyes adagokat addig mossuk, amíg az öblítővíz kristálytiszta marad! Ez, ahogy már említettük, nem ritkán csak a sokadik alkalommal valósul meg.

Ha már odabent van az aljzat

Az akvárium aljzat tisztítását ennyivel még korántsem úsztuk meg, bizony időközönként eleget kell tennünk ennek a feladatnak a továbbiakban is. Ebben szerencsére nagyszerű segítséget nyújtanak számunkra a különféle praktikus akvárium aljzat tisztító eszközök.

Aljzattisztító hengerrel két legyet üthetünk egy csapásra

Roppant kevés akvarista mondhatja el magáról, hogy szívesen veti bele magát az aljzat tisztítással járó munkálatokba. Az ezt a célt szolgáló okos szerszámokkal, kellékekkel azonban a szóban forgó tevékenységre fordított idő is nagyban redukálódik. Az egyik legnépszerűbb tisztító eszköz a henger, ami nemcsak a lerakódott szennyeződést szívja ki, de a vizet is cseréli, igaz, csak egy kicsi részét.

Aljzatporszívó, az igazi nagyágyú

Ha nem szeretnénk megbolygatni az akvárium aljzatban már kialakult hasznos baktériumok közegét és nem elégszünk meg a középkategóriás megoldásokkal, tegyük le a voksunkat az aljzatporszívó mellett! Ez az elképesztően hasznos kellék, hála az innovatív technológiával történő kialakításának, a lehető legoptimálisabban tisztítja meg a talajt a szennyeződésektől, miközben nem zavarja meg sem a növények, sem a halak nyugalmát.

Van hátránya is a talajnak?

Az igazság az, hogy csak abban az esetben beszélhetünk az akvárium aljzat hátrányairól, ha nem megfelelő körültekintéssel választjuk ki. A rosszul megválasztott talaj, illetve az elgarasoskodott vásárlás negatív következményei az iszaposodás roppant kellemetlen képében öltenek formát.

Amennyiben a talaj nem lélegzik, akkor vastag iszapréteg alakul ki az elhalt növények, a lehullott táplálék és a halak ürülékének a kombinációjából. Az iszaposodás miatt az akvárium, mint közeg, lakhatatlanná válik, így veszélybe kerülnek nemcsak a növények, de természetesen a halak élettere is.

akvarisztika

Beleásnád magad az akváriumok világába?

Még több akvarisztika itt!

Olvass tovább