Minden, amit tudni érdemes a guppi tartásása kapcsán

guppi tartása körülmények

A guppi tartása nagyon népszerű témakör a kezdő akvaristák körében – nem véletlenül. Ez a halfajta ugyanis – a szó jó értelmében – roppant igénytelen, így a kezdeti baklövéseink esetén is képesek túlélni, szépen fejlődni. Ez pedig nem mondható el a kényesebb, speciális törődést igénylő társaikról.

Néhány szóban a szivárványos guppiról

Az eredetileg Dél-Amerika, pontosabban Venezuela és Brazília környékén őshonos szivárványos guppi a csontos halak osztályába tartozik, és azon belül is az álelevenszülők családjába. Az eredeti élőhelyén kívül számos országba betelepítették már.

Érdekesség, hogy Magyarországon is próbálkoztak a vadállomány betelepítésével, ám azok jelentős hányada a mostohább környezeti viszonyok miatt (többek között hideg víz, hűvös időjárás stb.) sajnos elpusztult. Szerencsére vannak még szabadon élő, szépen fejlődő, önfenntartó populációk a hazánkban is, például a Margitszigeten.

Guppi tartása: górcső alatt a külső jegyek

 

Az eredeti, vad formájukban a guppik jóval egyszerűbbek, mint azon példányok, amelyeket már akváriumokban tarthatunk. A nőstények szürkék, csakúgy, mint a hímek, akik testét viszont kisebb-nagyobb pöttyök tarkítják. A nőstények és a hímek körülbelül 4-5 cm hosszúak, ám az előbbiek akár 8 cm hosszúságúra is nőhetnek.

A kereskedelemben kapható guppik, tehát az úgynevezett tenyészformák a szivárvány összes színében elérhetők. Piros, kék, lila, rózsaszín, sárga és zöld változataik hatásosan dobják fel a mini vízalatti világunkat. A tenyésztett guppik nem sokban hasonlítanak a természetben élő vad guppikra – bár ritkán egy-egy utód meglepően hasonló jegyeket mutathat az úgynevezett vad vagy vadas guppikkal.

Miért szeretjük annyira ezt a trópusi eredetű díszhalat?

Különösen kezdőként nem ütközünk nagy akadályokba, ha a guppi tartása mellett tesszük le a voksunkat. Ha vannak tökéletes akváriumi halak kezdőknek, na akkor a guppik azok!A tartása mellett a tenyésztése is egyszerű, emellett a guppik nagyon barátságos, kíváncsi halak, és szeretnek a figyelem középpontjában lenni. Külső megjelenésükben igen változatosak, szinte nincs is két teljesen egyforma belőlük, emellett pedig az áruk is baráti.

Guppi hal tartása – az igazi alkalmazkodók

guppi halak

A guppiknál keresve sem találnánk az akváriumunkba alkalmazkodóbb halfajtát. Különösebb gondozást nem igényelnek, a legtöbb akváriumi körülményt szinte azonnal megszokják. Van azonban néhány aranyszabályként is kezelhető jótanács, amit érdemes betartani abban az esetben, ha a szivárványos guppikkal szeretnénk megtölteni az akváriumunkat. A továbbiakban ezeket a szabályokat vesszük sorra.

Guppi vízhőmérséklet – minden, amit tudni kell az ideális vízminőségről

A guppi tartás keretén belül igyekezzünk az akvárium hőmérsékletét 20 és 27 Celsius fok között tartani. A víz pH értéke 6-8 szinten mozogjon, a keménysége pedig mindenképpen érje el a 10+ NK°-ot, a guppik ugyanis szeretik a kemény vizet. A

Annak érdekében, hogy a szivárványos halacskák megfelelő módon fejlődjenek, fontos, hogy heti rendszerességgel frissítsük az akvárium vízét. A guppik nem tűrik jól a túlságosan savas, lúgos vizet. Ha csak városi csapvíz áll a rendelkezésünkre az akvárium feltöltésekor, a vizet mindenképpen készítsük elő vízkezelővel (ez hatástalanítja a guppik számára veszélyes anyagokat).

Guppi tartása: milyen növényeket kedvelnek a guppik?

Szeretik az oxigénben dús környezetet – ezt elsősorban zöldnövények telepítésével biztosíthatjuk. Előszeretettel bújnak meg a dús vízinövények között, egyik kedvencük például a sallangos vízipáfrány.

akvárium növényzet

A guppik szempontjából egyébként az árnyékosabb és a fényesebb környezet is megfelelőnek számít – ám tudjuk azt, hogy a vízinövényeknek egyáltalán nem mindegy, mennyi és milyen fény éri őket napközben.

Annak érdekében, hogy a növények optimálisan fotoszintetizáljanak, inkább a világosabb környezet kialakítására törekedjünk – elkerülve persze az akváriumra eső direkt napfényt, az ugyanis fokozott algásodáshoz vezet.

Guppi tartása – mekkora nagyságú az ideális akvárium a szivárványos halacskának?

Alapvetően nagy helyigényűek, így a 40 literesnél kisebb akváriumok nem jöhetnek szóba, ha guppikat szeretnénk tartani. A tapasztalat azt mutatja, a 60 literes medencék esetében 6-7 hal fér meg egymás mellett kényelmesen. A guppik igen mozgékony, fürge halak – fontos, hogy meglegyen a komfortos úszóterük, máskülönben nem nőnek, nem fejlődnek az elvártakhoz mérten.

A guppi etetése sem kíván speciális tennivalókat a részünkről

A guppik etetése egyáltalán nem ördöngös feladat. Ugyanolyan szeretettel fogadják a száraz eleséget, mint az apróra vágott nyers (vagy fagyasztott) zöldséget is. A guppik az élő eleséget is örömmel fogadják, nagy kedvencük például a szúnyoglárva és a vízibolha. Az algákat sem vetik meg, melyeket az akvárium faláról vagy a növények leveleiről csipegetik le.

Egyes guppifajták egyébként magukat a növényeket is szívesen „megkóstolják” alkalomadtán. Mivel többnyire a vízfelszín közelében portyáznak, a vízen lebegő vagy a lassan süllyedő eledelt részesítik előnyben.

Pro tipp: ha fehérjékben gazdag eledellel etetjük őket, nagyobbra nőnek, hosszabb az élettartamuk és több utódot is hoznak a világra. Sőt! Azok a guppik, amelyeket változatosan etetnek a gazdáig, sokkal élénkebbek a színviláguk vonatkozásában is.

Guppi tartása: a szaporodásuk több, mint érdekfeszítő

Ha szeretnénk, ha a guppijaink családot alapítsanak, értelemszerűen vegyesen kell hímeket és nőstényeket tartanunk.

Fontos! A hímek legyenek kevesebben, ugyanis heves udvarlásuk miatt hajlamosak túlhajszolni a nőstényeket. Az udvarlásuk során a hímek szerencsére nem rivalizálnak egymással, nem bántják egymást.

A hímek, azért, hogy felhívják magukra a hölgyguppik figyelmét, bájosan rebegtetik az úszójukat. Roppant érdekes, miszerint ahhoz, hogy a nőstény guppi többször is szüljön, elég csupán egyetlenegyszer párosodnia a hímmel. A tőle származó örökítőanyagot ugyanis a nőstény képes huzamosabb ideig elraktározni, így akár 4-5 hetente is életet adhat a kicsinyeinek.

Bizony a guppi szapora fajta! Egyetlen nőstény akár 100 ivadékot is világra hozhat, az alsó határa a 20-25 poronty. Mielőtt a kicsik megszületnek, tegyük külön medencébe az anyát – ezáltal is növelve az apró halacskák túlélési esélyét. Ha a nagy akváriumban hagyjuk őket, a többi hal sajnos megeszi a kicsiket.

Guppi tartása: a guppi elevenszülő?

Nem! A guppikat sokan tévesen elevenszülőnek tartják, ám a gyakorlatban ez a kijelentés nem állja meg teljes mértékben a helyét. Ezek a halak álelevenszülők: a kicsinyek ikrákban fejlődnek az anyjuk hasában, majd az ikraburok megrepedésével jönnek a világra. Az újszülött guppik egyébként nagyon gyorsan nőnek, két hónap alatt már saját maguk is ivaréretté válnak.

A nagy kérdés: guppi mellé milyen halat szerezzünk be?

kezdő akváriumi halak összeválogatásának szempontjai

Ha a guppi tartása kerül terítékre, előbb-utóbb egészen biztosan megfogalmazódik bennünk a kérdés, vajon milyen halakat telepítsünk e barátságos, szeretnivaló kis élőlények mellé, hogy azoknak egészen biztosan ne essék bántódásuk?

Bár a guppik egymással valóban nagyon barátságosak, egy csomó egyéb halfajta csupán az eleséget látja bennük. A legjobb, ha csak magukban élnek az akváriumban, ha mégis társítanánk hozzájuk barátokat, szavazzunk bizalmat a foltos páncélosharcsának – ezek a halak egyébként is a talajmentén szeretnek úszkálni, így nem zavarják a guppik „köreit”.

Mindenképpen kerüljük a teknősök és rákok telepítését abban az akváriumban, ahol guppik élnek. Továbbá ne erőltessük a sziámi harcoshalakkal (bettákkal), algaevőkkel és a gömbhalakkal való társítást is – ezek ugyan nem akarják megenni a guppikat, viszont előszeretettel csipkedik azok látványos, hosszú úszóit.

A kezdők körében sajnos elterjedt hiba a halfajták nem megfelelő társítása, ami viszont a kis élőlényeknek végzetes következményekkel járhat. Mielőtt tehát új halakat vásárlunk, jó ha alaposan tájékozódunk, melyek is az együtt tartható akváriumi halak.

Végszó: érdemes-e guppi tartásában gondolkodni?

A válasz egyértelmű: igen. Ezek az igénytelen, barátságos, mégis csodaszép halak az egész akváriumunkat varázslatossá teszik, gondozásuk nem bonyolult, szinte minden eleséggel beérik, sűrűn szaporodnak és szülnek, a kis ivadékok pedig maguk is hamar ivarérett, teljesen kifejlett példányokká válnak.

guppi szaporodása körülmények

A guppi szaporodása

Tudj meg még többet a guppikról! Ebben az írásunkban a szaporodásukról olvashatsz részletesen.

Olvass tovább