Minden, amit tudni kell a kezdő akvárium berendezéséről

egy kezdő akvárium berendezése

A kezdő akvárium berendezése izgalmas tevékenység, ami elképesztően mutatós végeredménnyel jár, persze csak abban az esetben, ha mindent jól csinálunk. E cikk azoknak a kezdő akvaristáknak kíván segítséget nyújtani, akikben már komolyan megérett az elhatározás az akvárium berendezése iránt.

Egyszerűnek tűnik, mégsem az – akvárium berendezése házilag

Ha eddig csak gondolatban játszottunk el a kezdő akvárium berendezésével, talán úgy vélhetjük, a feladat roppant egyszerű. A tetszetős eredményhez nem kell más, mint egy vízzel feltöltött medence, néhány színes hal és zöldnövény, illetve stílusos dekoráció.

A valóságban ennél bonyolultabb és komplexebb tevékenység az akvárium szakszerű összeállítása. A profi akvaristák egybecsengően azt tanácsolják a témával most ismerkedőknek, hogy alaposabb utánaolvasás nélkül ne vágjanak neki az első akvárium berendezéséhez. A megfelelő előkészületekkel ugyanis számos kellemetlenségtől kímélik meg magukat.

Hogyan kezdjek neki?

kezdő akvárium berendezései
 

Hogy mi is kell egy alap akváriumba? Nos, az első lépések egyikeként be kell szereznünk mindazokat a kellékeket, eszközöket, amelyek feltétlenül szükségesek a kezdő akvárium berendezéséhez. Ezek az eszközök nem opcionálisak! Ha komfortos, élhető környezetet kívánunk teremteni a halaknak és a növényeknek, erősen ajánlatos ezeket mind beszerezni. És akkor lássuk mire is lesz szükség.

Megfelelő méretű akvárium

Először szükségünk lesz magára az akváriumra. A profik tanácsát megfogadva, a kiválasztott medence ne legyen túl kicsi. A körülbelül 50-54 literes egységek már megfelelőnek bizonyulnak. A halak jólétének szempontjából, szigorúan tilos gömb formájú akváriumot venni!

A kezdő akvárium berendezés további elemei

  • A megfelelő élettér kialakítása érdekében, szükségünk lesz víztisztító készülékre. Ez a berendezés beépített szűrőjének köszönhetően megtisztítja az akvárium vizét a különféle szennyeződésektől.
  • Az akvárium hőmérséklete kulcsfontosságú. Fontos, hogy stabil szinten kell tartanunk, ebben van nagy segítségünkre az akvárium fűtő és a hőmérő.
  • Természetesen a világításra is nagy figyelmet kell szentelni, hiszen fényre minden élőlénynek szüksége van.
  • Végül pedig a kezdő akvárium kötelező része a táptalaj is.

Ezeknek az eszközöknek már a halak megérkezése előtt be kell szerezni, hogy már a kezdetektől megfelelő életteret tudj nekik biztosítani.

Akvárium berendezése lépésről lépésre

Ha már megvan mindenünk, ami csak kell a minden igényt kielégítő akvárium berendezéséhez, végre feltűrhetjük az ingujjat és elkezdhetjük a tényleges munkát!

Az akvárium helyének megtalálása

Először el kell döntenünk, hová kerüljön az akvárium. Lehetőleg olyan helyet válasszunk a szobában, ahol a medencét nem éri direkt napfény és nincs a közelében fűtőegység sem. Bizonyosodjunk meg arról, hogy az asztal vagy a bútor stabil tartást biztosít. Az akvárium alja és a bútor felülete közé ne kerüljön semmi, különben még a legvastagabb üveg is megroppanhat a víz súlya alatt. Az akváriumot vegyszer nélküli, tiszta vízzel alaposan ki kell mosni, mielőtt nekilátnánk a berendezésnek.

Sódermosás, avagy a kötelező rossz

A kavicsok, tehát az akvárium talajának a mosása még abban az esetben is kötelező, ha boltból vásároltuk. Figyelem! A sóder szakszerű mosást igényel, nem ritka esetben pedig 10-15 öblítést, hiszen csak így szabadulhatunk meg a káros szennyeződésektől. Ha ezzel készen vagyunk, egyengessük el a már tiszta talajt az akváriumban.

Kezdő akvárium berendezése – víz, növények és dekoráció

egy kezdő akvárium berendezése

Következő lépésként engedjük meg félig vízzel az akváriumot, helyezzük el az akváriumi növényeket és a dekorációt, amit előzőleg szintén precízen megmostunk, illetve a hátteret, ha van. Ne felejtsük el az elektronikai eszközök szakszerű telepítését sem. Ha az akváriumra már a tető is felkerült, nincs más dolgunk, csak várni – akár egy hetet is, amíg a lakók elfoglalhatják tényleges helyüket. Ha türelmetlenek vagyunk, kristályvíz tablettával megsürgethetjük kicsit a dolgot, mely segít a víz biológiai „felpörgetésében”.

Egyszerre csak egyet

Ha nem szeretnénk a véletlenre bízni a kezdő akvárium berendezését, csak egy halat engedjünk a vízbe és várjunk néhány napot, figyelve a „tesztpéldány” viselkedését. Ha a hal jól érzi magát, jöhetnek a többiek is.

A kezdő akvárium halai

Amennyiben kész az akvárium set-up-ja (a berendezés folyamatának egyes lépéseit a későbbiekben mutatjuk be), eljött az idő a halak megvásárlásának is! Kétségtelen, hogy ez az egyik legizgalmasabb fázis, azonban ajánlatos nem elveszíteni a fejünket az akvarista boltban lévő gyönyörű felhozatal láttán – a halak kiválasztása ugyanis következetességet igényel a részünkről.

Kezdő akvárium tippek – a halak igényire szabva

A halakat lehetőleg válogassuk össze úgy, hogy a hőmérséklet-igényük közel egyenlő mértékű legyen. A békés példányok közé semmi esetre se eresszünk agresszív temperamentumú halat, pláne nem ragadozót! Ha rajban élő egyed nyerte el a tetszésünket, akkor ne csak egy-két példányt szerezzünk be a kiszemelt fajtából, hanem egy kisebb rajt.

hal választás zsúfolt akvárium

Mivel az élőlényeknek szükségük van megfelelő helyre a komfortos úszkáláshoz, ne zsúfoljuk tele a kezdő akváriumot! A fenti példánál maradva, az 50-54 literes medencébe legfeljebb 18 halat telepítsünk.

Pro tipp egy profitól

Okos ötlet „strapabíró” halakkal kezdeni az akvarista pályafutásunkat. A guppik vagy a neonhalak például tipikusan ilyenek, hiszen a kényesebb társaiktól eltérően, az enyhén mostoha körülményeket is jól bírják. Persze ez nem jelenti azt, hogy az említett példányokat elhanyagolhatnák!

A kezdő akvárium szett ára

A kérdés már csak az, mennyibe kerül ez a csöppnyi Édenkert? Nos, 30-35 ezer Forintért már egy komplett szett boldog tulajdonosai lehetünk. Amennyiben úgy döntünk, hogy mi magunk válogatjuk össze egyesével a szükséges berendezési elemeket, jócskán kurtíthatunk a végösszegen. Ez a módszer persze macerásabb, mintha készen kézhez kapnánk a már előzőleg összeállított készletet. Viszont van abban valami felemelő, ha a kontrollunk alatt tudhatjuk a munkafolyamatokat, illetve teljesen személyre szabhatjuk a kezdő akvárium berendezését.

Csodaszép akvárium háttér készítés házilag

Beleásnád magad az akváriumok világába?

Még több akvarisztika itt!

Olvass tovább