Nemezelés kezdőknek lépésről lépésre hasznos tippekkel

nemezelés kezdőknek nemez szívekkel

A nemezelés kezdőknek tipikusan azon kategóriájú szabadidős tevékenységek táborába tartozik, ami azonnal beszippantja az embert. A nemezelés ugyanis roppant szórakoztató, viszonylag könnyen elsajátíthatók az alapjai, a munka végeredménye pedig garantáltan sikerélményt okoz a lelkes kézművesnek.

A nemezelés alapjai a régmúltba nyúlnak vissza

A nemezelés művészete ősi, mint maga az emberi kultúra. A régészeti kutatások szerint már Kr.e. 6500-ban is foglalkoztak az emberek nemezkészítéssel – erről árulkodnak azok az érdekes leletek, amelyeket Törökországban találtak.

A hagyományos nemez készítés gyapjúból, jellemzően a bárányok gyapjából történik (de származhat más állati szőrből is, például nyúlszőrből). A birkagyapjút eredetileg vizes környezetben dolgozták meg. A különleges eljárással kezelt gyapjú alkalmas lesz különféle textíliák, dekorelemek, kiegészítők és egyéb ruházati darabok készítésére.

 

Mivel az elmúlt években egyre nagyobb érdeklődés övezi a kézműves hobbikat, érthető, hogy a nemezelés kezdőknek téma is terítékre került azok körében, akik előszeretettel vetik bele magukat a kreatív alkotásba. A hagyományos technikák mellett manapság új módszerek is hódítanak, többek között ilyen a tűnemezelés is.

Nemezelés otthon – mire lesz szükségünk?

nemezelés eszközei

A nemezelés kezdőknek azért is népszerű hobbi, mert nincs szükség túl sok mindenre ahhoz, hogy közelebbi ismeretséget köthessünk ezzel az ősi, varázslatos művészettel. Először is, szükségünk lesz egy strapabíró alátétre, ahol dolgozhatunk.

A hobbiboltok polcain több speciális alátétet is találhatunk, ám, ha nem szeretnénk extrában pénzt költeni a nemezelésre (különösen kezdőként), egy fürdőszivacs vagy polisztirol darabka is megteszi. Ez utóbbi ugyan remek alátétet képez, viszont egy idő után morzsálódni kezd, így azt le kell cserélni (az apró morzsácskák ugyanis ráragadnak a gyapjúra).

Tű és gyapjú – no meg a szék

Ha a tűnemezelés mellett tettük le a voksunkat (erről részletesen később), az alapvető eszközök közé tartozik természetesen maga a nemeztű. Hazánkban jellemzően két típusú, illetve méretű tűt lehet beszerezni (finom és közepes nemeztű). Mivel egyáltalán nem drágák, okos ötlet lehet mindkét típust beszerezni.

Szükségünk lesz magára a „főszereplőre” is, a gyapjúra. A bolti gyapjút egyébként filcnek is nevezik, bármelyik hobbiboltból feltölthetjük a készleteinket. Végül, de korántsem utolsó sorban a nemezeléshez találnunk kell a lakásban egy világos helyet, ahol asztal és kényelmes szék is van (vagy bevihető). Ez utóbbi azért fontos, mert a nemezelés „ülős” munka, így elengedhetetlen, hogy közben komfortosan érezzük magunkat.

Nemezelés lépésről lépésre – szobrászkodás a tűvel

A nemezelés tűvel elképesztően izgalmas, már-már meditatív tevékenység. Első lépésként vegyük elő a durvább tűnket (ezzel kiválóan megdolgozhatjuk a még érintetlen, „nyers” anyagot), majd szurkáljuk azt bele függőlegesen az alátétre helyezett gyapjúba.

A repetitív mozdulatsort addig végezzük, amíg az gyapjú keményebbé, tömörebbé nem válik – erről majd a nemeztű horgocskái gondoskodnak. Minél tovább „szurkálunk,” annál tömörebb lesz a végeredmény – míg végül formává nem áll össze.

nemezelés

Fontos! Elég, ha a tűvel csupán böködünk – nem kell fizikai erőt kifejteni a mozdulatok során. Az alátétet igyekezzünk nem megszurkálni, hiszen úgy kisebb darabokat morzsolunk le abból, ami könnyen a gyapjúban is ragadhat. A tűt tartsuk függőlegesen, ezáltal is elkerülve annak meggörbülését (a meggörbült tű roppant könnyen eltörik).

A már kész nemezből készíthetünk figurákat, táskát, kisebb dekorelemeket. Kitartásból és türelemből azonban készletezzünk be jó alaposan, mert a nemezelés kezdőknek nem az a típusú hobbi, ami kevés időt „rabolna el” tőlünk.

Nemezelés kezdőknek – bónusz tippek

Kezdőként ne akarjuk azonnal a legbonyolultabb kompozíciókat megkreálni. Az interneten látható nemezbabák gyönyörűek, de azokat egészen biztosan gyakorlott kéz készítette.

Ha még csak most ismerkedünk a technikával, kezdjük valami egyszerűvel: szívecskével vagy gömbbel. Amíg ezeket az egyszerű formákat elkészítjük, észrevétlenül is elsajátítjuk a nemezeléshez szükséges alapokat- így a későbbiekben bátran belevágatjuk a fejszénket a komplexebb figurák megformálásába is.

Nemezelés kezdőknek – tű, amiből sosem elég

A tapasztalt nemezelők rengeteget tudnának mesélni arról, hogy ennek a hobbinak magabiztos elsajátítása mennyi tű „életét” követelte az első próbálkozások során. A tű, ha nem jól tartjuk, meggörbül, eltörik. Ajánlatos abból többet is beszerezni, nehogy egy törött tű szegje végül a kedvünket.

Egyedi végeredmény, ami gyönyörű a maga módján

Az alkotásunk kissé csálé vagy szöszös lett, esetleg nem olyan, mint amilyennek megálmodtuk? Ugyan! Aggodalomra semmi ok! A nemezelésben pontosan az a legnagyszerűbb, hogy megnyugtatja az embert – ne rontsuk hát el ezt a békés hangulatot az esetlegesen nem tökéletes alkotás láttán keseregve.

Gyakoroljunk, fejlődjünk, és ami a legfontosabb – élvezzük azt, amit csinálunk. Nemezelés közben hallgathatunk zenét, de akár az ablakot kitárva is élvezhetjük a természet beszűrődő hangjait, és a nyugalmat.

Olvass tovább