Papír készítése otthon – mutatjuk a teljes folyamatot lépésről lépésre

papírkészítés

A papír készítése egy roppant különleges DIY folyamat, amiről, ha még nem hallottál, simán úgy gondolhatod, házilag nem megoldható, kizárólag ipari tevékenység. Szerencsére ez abszolút nincs így, kis ügyességgel és rákészüléssel könnyedén elkészítheted odahaza is a különféle színű, illatú (!), vastagságú papírlapjaidat, amit számos módon tudsz majd használni (természetesen e téren sem hagyunk ötletek nélkül).

A papír készítése nem csak egy izgalmas és kreatív folyamat, hanem egy környezetbarát módja is a feleslegessé vált anyagok újrahasznosításának – ráadásul olyan hobbi, amit a gyerekekkel is sikeresen megismertethetsz, nagyon fogják élvezni a közös munkát.

Papírmerítés eszközei

Az pedig igazán már csak hab a tortán, hogy a papír készítéséhez, papírmerítéshez nincs szükség méregdrága, speciális kellékekre – a munkához szükséges eszközök megtalálhatók a legtöbb háztartásban. Ezek a következők:

 

Papír tojástartó dobozok

Víz

Egy nagyobb tál

Turmixgép (opcionális)

Fa keret 

Sűrű szövésű szúnyogháló vagy drótháló

Vastagabb filclap (vagy törölköző)

Sodrófa 

Papírmerítés folyamata

Tépkedd szét a tojástartókat kisebb darabokra, tedd egy nagyobb tálba, önts rá annyi vizet, hogy teljesen ellepje, és áztasd azokat több óráig. Ahogy telik az idő, látni fogod, hogyan mállik szét a papír a vízben – ha szeretnéd kicsit meggyorsítani a folyamatot, használhatsz turmixgépet is a „pépesítéshez”.  A lényeg, hogy a végeredmény egy pépes textúrájú, homogén anyag legyen. 

Ezután feszítsd ki a szúnyoghálót vagy dróthálót a fa kereten. Ez fogja tartani a papírpépet a szárítás során.

Helyezd az asztalra a filclapot vagy sűrű szövésű törülközőt – erre kerül majd a kimerített, félig száraz papír.

Papírpép technikája

Tartsd a szűrőt úgy, hogy a kerete lefelé mutasson, a háló pedig felfelé. Merítsd a szűrőt függőlegesen a pépbe, majd óvatosan döntsd vízszintes helyzetbe, és finoman rázogasd a lében, hogy a papír egyenletesen terüljön el a hálón. 

Ezt követően, még mindig vízszintesen, emeld ki, hagyva a felesleges vizet lefolyni. Ha kicsöpögött a víz, száradt egy kicsit a pép, egy gyors, határozott mozdulattal helyezd át a papírt a kiterített filcre. Nyomd meg erőteljesen, hogy a papír hozzátapadjon a textilhez és leváljon a hálóról. 

Óvatosan emeld le a hálót, majd takard le egy másik filclappal a nedves masszát. Ezután a sodrófával préseld ki a vizet a papírból – mintha csak tésztát nyújtanál. Így a papír könnyedén leválik a textilről (filcről). 

Ezután már nincs is más dolgod, mint hagyni, hogy a házi papír megszáradjon. 

Papír készítése otthon – miért hasznos? 

A papír készítése otthon nemcsak szórakoztató, hanem környezetbarát is. Segít csökkenteni a hulladékot, és lehetőséget biztosít arra, hogy egyedi, személyre szabott papírt készíthess.

papírkészítés otthon

Felhasználási lehetőségek

Az otthon készített papírt sokféleképpen fel lehet használni: személyes üdvözlőlapok és meghívók-, jegyzetlapok készítésére, többek között. Kreatív dekorációk és kézműves projektek is készülhetnek belőle, ettől az eredmény csak még különlegesebb lesz. 

Hogyan tedd még egyedibbé a papírt? 

Adj színes festéket a papírpéphez, ezáltal megfestve azt. Ha kedved tartja, helyezz bele száraz virágokat, leveleket. Próbálj ki különböző textúrákat és mintákat a papírba való belepréseléssel (például csipkét), száradás után nagyon szépen fog mutatni. Vaníliakivonattal, fahéjjal, egyéb fűszerekkel illatossá is teheted a lapokat. 

Pro tipp: csepegtess néhány csepp illóolajat a papírpéphez a papírmerítés során. Különböző illóolajokkal, mint például levendula, eukaliptusz vagy citrom, kellemes aromákat vihetsz a papírba. A tea vagy kávé hozzáadásával nemcsak különleges illatot, hanem egyedi színhatást is kaphatsz. Használhatsz például kiáztatott teafiltereket vagy kávézaccot.

Papír készítése: gyermekbarát tevékenység a javából 

A papír készítése tökéletes tevékenység gyerekek számára is. Ez nemcsak a kreativitásukat ösztönzi, hanem megtanítja őket a környezettudatos gondolkodásra és az újrahasznosítás fontosságára. Fontos, hogy felnőtt felügyelete mellett végezzék a papír készítését, különösen a turmixgép és a sodrófa használatakor.

Halloween dekoráció papírból, egyszerűen

Halloween dekoráció papírból, gazdaságon? Miért is ne! A Halloween az az ünnep, amikor a kreativitásunkat kiélve, különféle ijesztő, vicces vagy akár elgondolkodtató díszekkel boríthatjuk be otthonunkat

Olvass tovább