Pirográfia gyorstalpaló kezdőknek – hasznos tanácsok a témában

pirográfia faégetés

A pirográfia faégetés és tűzírás néven is ismeretes, igencsak népszerű hobbi. Ha van szabadidős tevékenység, amelyről elmondható, hogy az alapjai rendkívül könnyen sajátíthatók el, viszont rengeteg idő és gyakorlás szükségeltetik ahhoz, hogy mesterei legyünk, akkor az a pirográfia. Mégis, affinitás fejében abszolút érdemes közelebbi ismeretséget kötni a faégetéssel, hiszen kellő tapasztalat és széprézék fejében csodálatos alkotások kerülhetnek ki a kezeink alól.

Pirográfia kezdőknek – dióhéjban a technika lényegéről

A faégetés során szabadkézzel égetjük rá a kiszemelt természetes anyagra (fa, bőr, csont) a választott motívumot. Ez a motívum tulajdonképpen lehet bármi, szövegtől kezdve akár egy személy arcképéig.

A projekt sikerességét minden esetben a tapasztalatunk határozza meg, illetve a munkafelület tulajdonságainak részletes ismerete. Például, ha az alkalmazni kívánt alapanyag fa, fontos, hogy ismerjük az adott fafajta pontos attribútumait. Az egyes fafajták ugyanis rostszerkezettől, keménységtől függően másképp viselkednek a páka érintésére.

 

A pirográfiát továbbá megnehezíti az a tény is, miszerint (a festéssel vagy a rajzolással ellentétben) a készülő alkotást nem igazán lehet korrigálni, az a forró eszközzel való égetés miatt azonnal végleges formát ölt, javításra tehát szinte semmi esély.

Faégetés eszközei – mire lesz feltétlenül szükségünk?

pirográfia toll

A faégetés eszközei nagyon széles spektrumot járnak be a piacon, így nemcsak a kezdők, de a haladók és a profik is könnyedén megtalálhatják a számukra ideális berendezést. Ezek az eszközök a fejük típusa, formája, illetve a hőfokszabályozás módja szerint különböznek egymástól.

Abban az esetben, ha kezdőként még csak most barátkozunk ezzel az igencsak érdekes tevékenységgel, a legtöbb nagyobb áruházban kapható gép is beváltja a reményeinket. Az egyszerűbb gépekkel könnyedén elsajátíthatjuk a pirográfiához szükséges alapokat. Előnyük, hogy olcsók, hátrányuk, hogy a profibb munkákhoz (például árnyékolás) nem igazán alkalmazhatók.

A kezdőknek szánt gépek között is találhatunk egy szinttel profibbakat (Toolcraft), amelyek már többet tudnak, mint a belépőszintű társaik, viszont cserébe az áruk is magasabb.

Mit használnak a haladók? Nos, ha a kezdeti lelkesedésünk nem múlott el, mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni. Egy minden ízében profi pirográf gép nem olcsó, akár 35-37 ezer Forintot is kóstálhat (Brenn Peter Junior). Ezekkel az eszközökkel azonban már valóban mestermunkákat is készíthetünk, hála a felhasználóbarát kivitelezésüknek és sokoldalú felhasználhatóságuknak.

Pirográfia: néhány szóban az alapanyag kiválasztásáról

Rétegelt lemez, tömörfa, bőr és csont – alapvetően ezek a lehetőségeink, ha az alapanyagok kiválasztására kerül sor. Kétségtelen, hogy a két utolsó, azaz az állatbőr és a csont már komoly tapasztalatot igényel, kezdőként tehát mindenképpen inkább a fának szavazzunk bizalmat.

Ennek beszerzése egyszerű, a legtöbb hobbiboltban és építőipari áruházban megtalálhatók a rétegelt falemezek és a tömörfa alapok is. Ha a rétegelt lemezt választjuk, igyekezzünk nyírfából készültet választani, azon ugyanis könnyebb a dolga a tapasztalatlan kéznek is. A minőségi alkotásokhoz a nyírfa tömörfa mellett válaszhatunk hárs vagy juhar alapanyagot is.

A faégetés technikája lépésről lépésre

faégetés gyakorlása

Annak érdekében, hogy a faégetés eredménye mutatós legyen, a pirográfia technikájának elsajátítása során fektessünk fokozott figyelmet a nulladik lépésre, azaz a munkafelület felkészítésére.

Ha a fát választottuk, csiszoljuk át alaposan azt, előbb egy durvább-, majd egy finomabb szemcséjű csiszolópapírral. Ha így teszünk, a saját dolgunkat könnyítjük meg, finomra csiszolt alapokon ugyanis könnyebb és kényelmesebb dolgozni.

Faégetés technika: a minta megrajzolása

Mielőtt pákát ragadnánk, fontos, hogy az elképzelt mintát/képet előzőleg felrajzoljuk a fára, hiszen így nagymértékben csökkentjük az esetleges baklövések lehetőségét. Ezt több módon is megtehetjük. Ha ügyesen rajzolunk szabadkézzel, grafitceruzával halványan felvihetjük a kívánt motívumot a fafelületre, de az sem gond, ha nem jeleskedünk e téren. Nyomtassuk ki a képet és indigópapír segítségével vigyük fel a falemezre a megörökíteni kívánt mintákat, akár fényképet is.

Pirográf használata – nincsenek kőbe vésett szabályok

A pirográf toll, azaz a páka használata egyáltalán nem bonyolult, viszont a kezdők nagyon gyakran elkövetik azt a hibát, hogy túlságosan is erősen nyomják a fafelületre az eszközt. A fát inkább simogassuk, adjunk időt a pákának arra, hogy a kellő hőfok elérése után magától, ne erőlködésünk hatására hagyjon nyomot a fán. Ha nagyon erősen nyomjuk a tollat, csúnya barázdákat eredményezünk. A jelszó tehát, csak lazán, türelemmel.

Pirográfia árnyékolás – a faégetés egy másik szintje

A vonalvezetést viszonylag egyszerű elsajátítani, viszont az árnyékolás már egészen más lapra tartozik. Ehhez nemcsak türelem, de sok-sok gyakorlás is szükségeltetik. Kezdőként az árnyékolást leginkább a gömbölyű, elnagyolt tollvégre emlékeztető pirográf fejjel kivitelezhetjük.

Azokat a részeket, amelyeket árnyékolni szeretnénk, égessük telibe a szóban forgó fejjel, de csak lágyan, finoman dolgozzunk, semmi esetre se nyomjuk a fára a gépet. A sötétebb részeket nyilván határozottabb mozdulatokkal, hosszabb ideig kell égetnünk, de még ebben az esetben is óvakodjunk a pirográf toll erőteljes nyomásától, a fent említett ok miatt.

Ha árnyékolunk, a tollal körkörös mozdulatokat végezve „színezzük” a munkaterületet. Abban az esetben, ha a gépünk hőfokszabályozóval is rendelkezik, használjuk bölcsen ezt az okos és praktikus funkciót az árnyékolásnál. A világosabb árnyalatok esetében vegyük minimumra a hőfokot, ott viszont, ahol sötét színt szeretnénk elérni, bátran feltekerhetjük a szabályozót.

Néhány hasznos videó pirográfia témában

Vizuális típus vagy? Íme néhány hasznos YouTube videó a pirográfia kategóriából, amelyekkel betekintést nyerhetsz ebbe a fantasztikus tevékenységbe:

Olvass tovább