A süthető gyurma használata lépésről lépésre

süthető gyurma csiga figura

A tapasztalat azt mutatja, a süthető gyurma használata, bár valójában roppant egyszerű folyamatról van szó, többekben még mindig jó néhány kérdőjelet ébreszt.Aggodalomra azonban semmi ok, ebben a cikkben sorra válaszoljuk meg azokat a kérdéséket, amelyek gyakorinak számítanak azok körében, akik most ismerkednek meg a süthető gyurmázás fantasztikus világával.

Süthető gyurma használata – kicsiknek és nagyoknak

A gyerekek imádnak gyurmázni! A számukra a színes gombócok gyúrása, hosszú csíkok, „gyurma kígyók” készítése csupán a szórakozás egyik fantasztikus forrása – a valóságban viszont ennél jóval többről van szó.

A népszerű mondás, miszerint a gyerek játszva tanul a leginkább, a gyurmázás vonatkozásában is abszolút igaz. Ez a hobbi fejleszti a finommotorika képességet, a képzelőerőt és a kreativitást. Szerencsére a gyurmázás nem kizárólag a gyerkőcök „privilégiuma” – mi felnőttek is csukást ugorhatunk ebbe a kétségtelenül izgalmas világba a süthető gyurma használata által!

Mi az a süthető gyurma egyáltalán?

süthető gyurma
 

Ha még teljesen laikusnak számítasz a témában, viszont érzed magadban az alkotáshoz elengedhetetlen affinitást, a süthető gyurma, vagy ahogyan sokan nevezik, a kiégethető gyurma Neked van kitalálva.

Ez a roppant sokoldalú alapanyag nagyban hasonlít a gyerekek által használt hagyományos gyurmához (és a levegőn száradó típushoz is), azzal a különbséggel, hogy az abból készített formákat, figurákat a sütőben kisütve (erről részletesen később) maradandó alkotásokat készíthetünk.

A süthető gyurma használata már a kezdőknek is garantált sikerélménnyel zárul, némi gyakorlással pedig valódi profivá is képezheted magad.

Mit készíthetünk belőle?

Kiégethető gyurmából szinte bármi készíthető, egyáltalán nem vagyunk korlátok közé szorítva az alkotás folyamata során. Dekorláhatjuk vele a bögrék külső felületét, üveget, de készíthetünk abból teljesen önálló alkotásokat is: ékszereket, gyerekszoba dekorációt, kulcstartót, fali képeket, illetve karácsonyra (vagy bármilyen más apropóból) frappáns ajándékot a szeretteinknek.

süthető gyurma figura

A lista szinte a végtelenségig bővíthető, a lehetőségeidnek csak a képzelőerőd szabhat gátat. Bár a minőségi süthető gyurma az egészségre nem káros (ahhoz, hogy forgalomban legyenek, számos teszten kell átesniük), mivel fogyasztásra nem alkalmas, kanalakat, tányérokat, illetve bármit, amivel étel érintkezik, inkább ne díszítsünk azzal.

Honnan szerezzük be az alapanyagot?

Egyáltalán, melyik márka termékeinek szavazzunk bizalmat? Nos, ha a kompromisszumot nem ismerő minőségre és a kitűnő ár/érték arányra szavaznánk, akkor nem is kérdés, hogy a FIMO süthető gyurma legyen a választásunk tárgya!

A német gyártó FIMO termékcsaládjai elképesztően színes spektrumot járnak be. A kezdőknek is ajánlott FIMO Soft például több, mint 30 varázslatos színben és változatos kiszerelésben várja a lelkes alkotókat. Ezekkel a puha gyurmákkal könnyű dolgozni, a sikeres végeredmény pedig előre borítékolható.

Ha tovább mennénk még egy lépéssel, és némi „extrát” is belevinnék az alkotásba, a FIMO Effect termékcsalád háza tájáról mazsolázgassunk. A szintén széles skálát felölelő kínálat elemeivel elsősorban a díszítési technikádat fejlesztheted tökélyre. A gyurmák között több csillog, kisütve teljesen átlátszóvá válik vagy éppen világít a sötétben.

A jutányos áron megvásárolható gyurmákat akár személyesen, a legközelebbi hobbiboltból és beszerezheted, de ha inkább az internetes vásárlás hívének tartod magad, természetesen online is megrendelheted a kiszemelt csomagokat.

Milyen extra eszközökre lesz még szükségünk?

A süthető gyurma használata, bár valóban pofonegyszerű, maga a „munka” igényel némi extra rákészülést. Mielőtt tehát feltűrnéd az ingujjad, bizonyosodj meg arról, hogy az alábbiak is a kezed ügyében vannak:

  • sniccer vagy éles kés (szeleteléséhez kellenek majd)
  • fogpiszkáló (az apróbb figurák helyükre való igazításához, díszítéshez, minták kifaragásához)
  • a nyújtáshoz alkalmazható eszköz, például műanyag henger
  • sütiformák (ha a gyurmázás egyszerűbb módját választanád, ezekkel garantáltan szép mintákat alkotsz majd)
  • alutepsi, alutálca vagy alufólia (a gyurma kiégetéséhez)
  • sütő

Néhány szóban fontosnak tartjuk megemlíteni, milyen kritériumoknak kell megfelelni az ideális munkafelületnek. Nos, a tökéletes munkafelület teljesen sima és teljesen tiszta.

Ha módodban áll csempe felületen dolgozni, gyurmázz azon, hiszen a csempe nemcsak felhasználóbarát felület, de a tisztítása sem okoz a későbbiekben gondot.

Nincs odahaza csempelap, amint alkothatnál? Aggodalomra semmi ok, az üveglapok is tökéletesen beválnak e célból. A régi hűtő üvegpolca például egészen biztosan jó munkafelületnek bizonyul majd.

A süthető gyurma használata – hogyan kezdjünk a munkához?

süthető gyurma

Ha minden szükséges alapanyagot, segédeszközt beszereztünk, nincs más hátra: indulhat a móka! Jöjjön először egy hasznos tipp: ha először van dolgod gyurmával, az első projekted során kicsiben gondolkozz, és ne a szülővárosod miniatűr modelljét akard megalkotni! Ismerkedj, barátkozz meg a gyurmával – így válhat a későbbiekben belőled haladó vagy éppen profi alkotó.

Mindig csak annyit, amennyit használsz!

A gyurmából mindig annyit vágj le a sniccerrel, amennyivel épp dolgozni kívánsz. Az alapanyag előkészítése egyszerű: addig nyomkodd és gyúrd azt, amíg teljesen puhává, felhasználóbaráttá nem válik. Annak érdekében, hogy a gyurma minél puhább legyen, nyújtsd ki, majd megint nyomkodott galacsinba – a műveletet addig ismételd, amíg kellemesen ruganyosnak nem érzed a kiégethető gyurmát.

A beszáradt, kemény gyurma megmentése

Megtörténhet, hogy a gyurma idővel megszárad, nagyon keménnyé válik és töredezni kezd. Szerencsére ez teljesen szokványos, könnyen kezelhető probléma, így nem kell a kardodba dőlni, ha veled is megtörténik ez a szituáció.

Mi a teendő tehát ebben a helyzetben? Egy biztos: kidobni semmi esetre sem kell a gyurmádat! Tedd a száraz, kemény részeket egy zacskóba, majd zárd le. A zacskót tedd a zsebedbe legalább fél óra erejéig – a testmelegtől a gyurma újra puhává, ezáltal pedig gyúrhatóvá válik!

Szintén nagyon hatásos módszer megkeményedett gyurma esetében a melegvizes fürdő. A bezacskózott gyurmát tedd egy tálkába, amibe korábban meleg vizet öntöttél, majd hagyd állni néhány perc erejéig.

Pro tipp: ha még mindezek után sem „hajlandó” a gyurmád puhává válni, használj néhány csepp eredeti növény olajat – az biztosan megoldja a gondodat.

A süthető gyurma használata: sütésre fel!

süthető gyurma használata

A kiégethető gyurmázás Alfája és Ómegája maga a hőkezelés – ha a hőkezelés nem a megfelelő fokon és ideig történik, az egyébként gyönyörű alkotás sem lesz maradandó.

Ha túl kevés ideig, illetve alacsony hőfokon égeted az alkotásod, az a sütőből kivéve törékennyé válik, elveszíti az egyébként legendás strapabíróságát. Ha épp ellenkezőleg jársz el, és sokáig, magas fokon égeted a gyurmát, a végeredmény köszönőviszonyban sem lesz azzal, amit nagy reményekkel, fellelkesítve a sütőbe tettél – ebben az esetben a gyurma tönkremegy, az eredeti színe pedig csúnyán elsötétedik.

Mit tehetsz, hogy elkerüld a bajt?

Senki sem szeretné, hogy a több órán keresztül készülő gyurmafigurája az utolsó fázisban menjen tönkre. Annak érdekében, hogy ez még a rémálmaidban se történjen meg, használj sütőhőmérőt!

Minden sütő más kvalitásokkal rendelkezik, másként „viselkedik”, de ha a hőmérővel csekkolod le az aktuális hőfokot, nem lőhetsz bakot. A gyurma kisütésének ideális hőfokát és a kiégetés idejét minden gyártó feltünteti a termékén. A már sokat emlegetett FIMO Soft és Effect gyurmák esetében az ajánlott hőfok a 110 Celsius, míg a sütés ideje 20-30 percet takar.

Gyurma sütése, ha nagyban gondolkodsz

Ha nagyobb tárgyat készülsz kiégetni, annak alsó vagy felső része óhatatlanul is közelebb kerül a „tűzhöz”, így egyenletes sütésről sajnos szó sem lehet. Adunk még egy tutitippet a sikerhez: süss alusátorban! Hogyan kell elképzelni ezt a gyakorlatban? Nos, az eldobható alutepsi és alutálca, de az egyszerű háztartásbeli alufólia is remekül beválik, ha sátrat szeretnél vonni az alkotásod köré. Természetesen ezeket a segédeszközöket többször is használhatod a gyurma kiégetésére.

Süthető gyurma használata – utolsó simítások

akrilfesték

Lakkozni nem szükséges, festeni és ragasztani minden gond nélkül lehet

Az elkészült alkotást nem szükséges utólag lakkozni annak érdekében, hogy strapabíró vagy éppen vízálló maradjon. Ezekkel a minőségi gyurmákkal mindez már adott, így nincs szükségük semminemű plusz védettségre.

Festeni viszont könnyen festhetők, például akrilfestékkel. Bár a minőségi akrilfestékekkel (például a Pentart termékeivel) garantált a mutatós végeredmény, némely brand produktuma száradás után is ragacsos, kellemetlen érzést hagy maga után.

Ahhoz, hogy kitapasztald, a számodra melyik brand váltja be a hozzá fűzött reményeidet, próbálj ki minél többet. Amit viszont semmiképp se próbálj ki, az a körömlakkal való utólagos festék. A körömlakkban vannak ugyanis bizonyos anyagok, amelyek még a készre égetett gyurmát is felpuhíthatják, kellemetlenül ragacsos tapintásúvá teszik.

A gyurmafigurákat, apró elemeket egymáshoz is ragaszhatod sütés előtt vagy után, erre tökéletesen alkalmas például a kitűnő ár/érték arányú Cernit Glue ragasztó. A szóban forgó ragasztó sütés után sem sárgul meg, szép áttetsző marad.

Hogyan tároljuk a megmaradt gyurmát, hogy ne száradjon ki?

A kérdés jogos: mi történjen a megmaradt gyurmával, hogyan tárolhatod úgy, hogy ne száradjon ki, és a jövőben is minden gond nélkül használhasd? Nos, elsősorban nagyon fontos, mibe csomagolod a maradék gyurmákat. A gyurmát viszonylag légmentesen kell lezárnod. Ehhez használhatsz simító zárral ellátott egyszerű tasakot – talán ez a legjobb választás.

Ha inkább dobozban tartanád a gyurmákat, válassz polipropilén (a jelölése PP 05) műanyagból készített, több kisebb rekeszekre osztott dobozkát. A puhább, PP 06-os jelölésű dobozokat inkább ne használd e célból, az azokban lévő anyagok ugyanis kárt tesznek a gyurmában.

A gyurmát száraz, hűvös helyen tárold, lehetőleg messze az adott helyiség hőforrásától. Kerüld a napos helyeket is. A választott tárolóegységed záródjon maximálisan jól, így a gyurmába nem kerülhetnek porszemek vagy a levegőben keringő egyéb szennyeződések.

Egyszerű hobbi vagy valami több?

Minden nagy dolog egyszerű szenvedélyből, kreatív ötletből indult. Remek, ha a kreatív alkotásra mintegy hasznos időtöltésre, a stresszes világból való menekülésre tekintesz – de az is rendben van, ha valami többet szeretnél kihozni a tehetségedből. S ki tudja? Talán épp álmaid munkáját találtad meg a gyurmázás világában. Manapság a kézzel készített termékek, dekorelemek nagyon népszerű kereskedelmi cikkeknek számítanak.

Persze ne a pénzkeresés lehetősége vezéreljen elsősorban, a gyurmázás ugyanis épp azt hozza felszínre a felnőttek lelkéből, amit már rég elveszettnek hittek: az alkotás fölött érzett őszinte, gyermeki boldogságot. Gyakorolj minél többet, tapasztald meg a különféle márkák termékeit, enged szabadjára a képzelőerődet és szórakozz jól – ez ugyanis a lényege a DIY-nak.

Olvass tovább