Aktív és passzív szabadidős tevékenységek

falmászás teremben

A szabadidős tevékenységek a legjobb módjai annak, hogy akár csak rövid időre is kiszakadjunk a szürke hétköznapokból. Ha van olyan hobbink, ami nem igényel különleges helyszínt vagy felszerelést, mint például a futás vagy az olvasás, az egy hosszú munkanap után is remek feltöltődési lehetőséget biztosít.

Akár egy hétvégét vagy hosszabb nyaralást is eltölthetünk olyan dolgokkal, amelyekre nem mindennap van alkalmunk. Mostani bejegyzésünkben az aktív és passzív pihenési lehetőségek között szemezgetünk annak reményében, hogy sikerülhet jó tippeket adnunk egy kis kikapcsolódáshoz.

Aktív és passzív szabadidős tevékenységek. Mi a különbség közöttük?

Mint annyi minden, így a szabadidő fogalma is rendelkezik saját Wikipédia szócikkel: a szabadidő a társadalmilag kötött időn (például munkavégzés) és a testi szükségletek kielégítésén túl fennmaradó szabad felhasználású idő. Tehát lényegében az az idő, amit saját magunkra fordíthatunk és a saját kedvünk szerint tölthetünk ki tartalommal.

aktív szabadidős tevékenység túrázás
 

Nagy meglepetés nincsen abban sem, hogy mely időtöltések melyik csoporthoz tartoznak. Az aktív pihenés minden esetben együtt jár valamilyen szintű fizikai aktivitással. Mozgunk, de olyan módon, ami egy kicsit eltér a szokásostól – talán a túrázás, kirándulás vagy városnézés az egyetlen, amikor ez nem teljesen igaz. Ezekben az esetekben inkább a változatos környezet lehet az, ami frissítően hat ránk.

A passzív pihenés rengeteg formája ismert. Ízlése válogatja, de talán még a legsportosabb életvitelt élők is ismernek pár olyan passzív időtöltést, amivel időről időre kikapcsolódhatnak.

A passzív pihenés értelemszerűen mentes a fizikai aktivitás bármilyen formájától. Nemcsak egy egész napos wellnessre kell gondolni, hiszen egyeseket az olvasás, másokat egy jó alvás vagy a zenehallgatás szakít ki egy kicsit a mindennapokból.

Milyen aktív pihenési lehetőségek vannak?

A szabadidős tevékenységeknek rengeteg aktív formája létezik, a lehetőségek szinte végtelenek. Szinte biztos, hogy kis utánagondolással bárki fel tud sorolni három ilyen tevékenységet. A futás és az úszás kifejezetten népszerű tevőleges időtöltési forma, de a többi egyéni és csapatsportnak is rengeteg rajongója van. Úgy, mint a tenisznek, a fallabdának, a falmászásnak vagy a focinak és a kosárlabdának.

Ha van bármilyen sport, amit rendszeresen űzünk, az nagyon jó hatással lehet a hétköznapjainkra. Elég munka után egy röpke óra testmozgás és máris megszabadulhatunk rengeteg felgyülemlett stressztől és feszültségtől. Ugyanakkor, ha igazán szeretnénk kikapcsolódni, akkor érdemes lehet a szabadidő eltöltése céljából olyan tevékenységet választani, amit nem teszünk rendszeresen.

Extrém szabadidős tevékenységekből sincs hiány. Ilyen lehet a vadvízi evezés, vagyis a rafting. Egy nyaralást is jól fel tud dobni egy ilyen élmény, ami egyszerre jelent szórakozást az egész családnak vagy nagyobb baráti társaságnak.

Igaz, itthon erre korlátozottak a lehetőségek vagy egyáltalán nincsenek, így erre főként valamilyen külföldi út során keríthetünk alkalmat. Akárcsak a búvárkodásra, amihez ráadásul valamilyen szintű felkészítő tanfolyam is szükséges. Mind a kettő kifejezetten extrém sport, de ha csak pár évente tudunk hódolni egy ilyen típusú hobbinak, az hosszú időre képes lehet feltölteni minket.

Ha ennyire extra dologba nem szeretnénk fogni, a hazai folyóvizeken is kiváló lehetőségek vannak pár napos vagy hetes vízitúrák szervezésére. Az egyszemélyes kajaktól a nyolcszemélyes kenuig rengeteg variáció elképzelhető. Nem muszáj 1 hétig tartó túrát szervezni az egész baráti társaságnak, mert egyetlen napra bérelt kajakkal is bármikor evezhetünk egy jót, ha van víz a közelünkben.

Ugyanígy egy kerékpártúra is lehet csoportos, egyszemélyes, egynapos vagy több hétig tartó program is. Klasszikusan aktív pihenés a síelés is, ami ugyan évszakhoz kötött, de éppen ezért tud hatalmas élményt nyújtani és kénytelenek vagyunk centit vágva kivárni azt a bő fél évet, mire újra felcsatolhatjuk léceket.

Nemcsak a sportolásra kell gondolni, ha aktív pihenésről beszélünk, mert a lényeg a tetteken van. Beiratkozni egy főzőtanfolyamra, részt venni egy kézműves workshop-on vagy csak egész nap kertészkedni: mind képesek egy kicsit kikapcsolni és szellemileg feltölteni.

Kijutni egy szabadulószobából, egész este társasjátékozni a barátokkal – egy ilyen kaland során szerzett sikerélmény ráadásul még több a bennünk rejlő pozitív energiát szabadíthat fel.

Milyen lehetőségek vannak a passzív pihenés terén?

Bár a passzív szabadidős tevékenységek mentesek mindenféle fizikai aktivitástól, azonban közel sem biztos, hogy az egész napos számítógépezés vagy tévézés a legjobb formája ennek a fajta kikapcsolódásnak. Ezek is nyújthatnak pozitív élményeket, akár fel is tölthetnek, de sokszor éppen az ellenkező hatást váltják ki és csak a stresszfaktort növelik

Egy egész hetes szellemi munka után sokszor az aktív kikapcsolódást érezzük szükségesnek, de nem szabad elfeledkezni egy kis lazításról sem. Nagyon sok kulturális programot találhatunk, ha elsősorban szellemi felüdülésre vágyunk. Színház, hangverseny, szemlélődés egy kiállításon vagy tárlaton – ugyanolyan üdítően tudnak hatni, mint egy kerékpár- vagy sítúra.

Szabadidős tevékenységek otthon

Kényelmesen elhelyezkedve egy jó filmet megnézni, moziba menni vagy a sportoknál maradva, összejönni egy izgalmas meccsnézésre: néha ilyen programokra is szükségünk van. De nem jelent fizikai megterhelést egy izgalmas regény elolvasása, keresztrejtvény vagy Soduku megfejtése sem.

Otthoni kikapcsolódás lehet bármilyen kézműves hobbi, amihez a kézügyességünkre lehet szükség. Sose megy ki a divatból az ékszerkészítés, varrás, színezés, gyertyaöntés vagy bármilyen otthoni dekoráció elkészítése.

Sokaknak jelent kikapcsolódást a főzés és a sütés is. 1-1 új recept vagy technika kipróbálása mindig izgalmas és a család, barátok is élvezhetik a végeredményét.

kikapcsolódás zenehallgatás

A zenehallgatás és a hangszerek a legtöbb embernek segítenek online oktatóanyagnak köszönhetően pedig akár egymagunk is nekiállhatunk megtanulni kedvenc hangszerünkön.

Sose sajnáljuk magunktól azt az időt, ami az igazi feltöltődésünkhöz szükséges!

Egy kis kikapcsolódásra, feltöltődésre időről-időre mindenkinek szüksége van. Nem szabad úgy éreznünk, hogy elpazaroljuk az időnket, amit hasznosabb dolgokkal is tölthetnénk.

Néha ki kell szakadni a hétköznapokból, hogy aztán feltöltődve, újult erővel térhessünk vissza. Ne sajnáljuk magunktól ezt az időt, hiszen olyan élményekben lehet részünk, amelyek később tovább lendíthetnek minket egy-egy nehezebb pillanatban!

Olvass tovább