Sziklakert téglából – látványos hétköznapi megoldások a kertben

sziklakert téglából

Ha a kert szépítésén gondolkodunk, viszont nem szeretnénk nagyobb anyagi áldozatot hozni, jó, ha tudjuk, kis leleményességgel sziklakert téglából is készülhet. A sziklakertek manapság a virágkorukat élik – s ezen mi cseppet sem csodálkozunk. Esztétikusak, egyediek és a legpuritánabb kert dizájnját is feldobják, ráadásul némi rákészüléssel házilag is kivitelezhetők. Az pedig már igazán csak hab a tortán, hogy akár a használaton kívüli bontott téglából is megoldhatjuk a mutatós kerti dísz kivitelezését. Lássuk, hogyan!

Sziklakert téglából: célkeresztben a rusztikus kisugárzású tégla

Lebontottuk a régi melléképületet, így egy csomó tégla hever használatlanul a fészerben? Nehogy kidobásra ítéljük ezt a roppant praktikus, nem utolsósorban pedig rusztikus hangulatot árasztó építőanyagot.

A tégla egyébként nagyon sokoldalú, hiszen nemcsak sziklakertet, de kényelmes pihenőhelyet, esetleg kerti utacskát is kialakíthatunk a segítségével. A téglából készített ötletes alkotások tehát a virágok ültetéséhez és a vasárnapi sziesztához is eszményi lehetőséget biztosítanak, amellett, hogy megalapozzák a stílusos kerti miliőről szőtt álmainkat.

Miért érdemes téglával dolgozni?

 

A tégla amellett, hogy roppant felhasználóbarát, látványos dizájnok létrehozására is tökéletesen alkalmas, arról nem is beszélve, hogy az újrahasznosítás oltárán a környezetnek is jót teszünk, ha bontott téglával dolgozunk. Mondanunk sem kell, ez a megoldás a pénztárcánkat is kíméli, hiszen jó esetben a leendő sziklakertünk fő alkotóelemét nem kell megvásárolnunk.

Téglából sziklakert: az első lépés

Ha sziklakertet szeretnénk készíteni, az első lépés az ideális hely megtalálása. Alapvetőn a sziklakert a lejtős részeken mutat a legjobban, de ha nincs ilyenünk a kertben, akár lapos kivitelezésben is gondolkodhatunk. Amiből viszont jottányit sem engedhetünk, az a sziklakert tájolása. Válasszunk olyan helyet, ami nincs árnyékban, egész nap fényárban úszik, így a növények is szépen fejlődnek majd.

Második lépés: az alapok kiásása

kert ásás

Ássuk ki a sziklakert alapját! Ideális esetben ez a kert alapterületének 20 cm mélységét takarja. S bár a kertet valóban téglák ékesítik majd, az alapba érdemes nagyobb köveket helyezni, ezáltal biztosítva a növények szempontjából releváns vízelvezetést. A pangóvízben ugyanis még a legstrapabíróbb növény gyökere is elrohad, ami az élő zölddekoráció pusztulásához vezet.

Elő a bontott téglával!

Amennyiben a nagyobb kövek már a helyükön vannak, megépíthetjük magát a sziklakertet bontott téglából. Használjuk a bennünk szunnyadó kreativitást, építsünk tornyokat, teraszt, kisebb-nagyobb kiugrókat. Ha ezzel a lépéssel is megvagyunk, töltsük fel a sziklakertet termőfölddel, amibe aztán elültethetjük a növényeket.

Pro tipp: ha a kertet feltöltöttük földdel, az ültetés előtt érdemes várni néhány napot, sőt, akár két hetet is, így a téglák a gravitációnak köszönhetően szépen megtalálják a helyüket, a földbe süppednek.

Sziklakert téglából: milyen növényekkel ültethetjük tele a sziklakertet?

tégla újrahasznosítás kert

Alapvetően a pozsgásnövények (kövirózsa, varjúháj stb.) érzik magukat jól a sziklás-téglás környezetben. Ha hobbikertészként ezen típusú növényeknek szavazunk bizalmat, egészen biztosan nem bánjuk meg a választásunkat. Egyrészt a pozsgások gyönyörűen passzolnak a rusztikus miliőhöz, másrészt igénytelen növények lévén remekül tűrik a szárazságot is. Nagyon strapabírók, nem igényel különösebb idő- és energiaráfordítást a gondozásuk sem. Persze a locsolásukról nem szabad végérvényesen elfeledkezni. Különösen aszályos időszakban ugyanis még a legigénytelenebb, legstrapabíróbb kerti növények is igénylik a locsolást.

Sziklakert téglából – amiről nem feledkezhetünk meg

A leggyakoribb tévhit a sziklakertekkel kapcsolatban, hogy azok fenntartása nem jár semminemű karbantartással: ízlés-világunk függvényében szétszórunk néhány sziklát és téglát, illetve földet, majd abba növényeket ültetve örökkön-örökké, gondtalanul figyelhetjük a virágok fejlődését.

Ez korántsem helytálló. Ugyanúgy, mint bármely már kialakított kerti dizájn, a sziklakert is igényel némi törődést a részünkről. A növényeket időszerűen locsolni kell, a kicsúszott téglákat, köveket meg kell igazítanunk.

A növények hajlamosak a túlbúrjánzásra is – hacsak nem egy stílusos káosz megteremtése a célunk, ezeket a növényeket ritkítani is kell. Mivel a téglák sem tökéletesen illeszkednek egymáshoz, a gyomok is gyakorta előbukkannak a résekből. A nemkívánatos gaz eltávolítása szintén ránk vár. Ezek az apró gondoskodások azonban többszörösen meghálálják magukat a minden ízében dizájnos, gondozott minikert formájában.

lépcsőzetes sziklakert építése házilag

Sziklakert építés házilag lépésről lépésre

Ismerd meg és sajátítsd el a sziklakert építés alapjait. Cikkünkben lépésről lépésre haladunk és adunk praktikus tippeket a kezdetekhez.

Olvass tovább