Tippek terepasztal építés megtervezéséhez

terepasztal építés

A soron következő írásunkban egy nagyon kreatív, szokatlan hobbiról fogunk írni. Ez pedig nem más, mint a terepasztal építés. Már önmagában a kifejezés is érdekes, de tulajdonképpen logikus: terepet épít ugyanis az, aki efféle tevékenységbe fog. Tulajdonképpen a táj egy kicsinyítet verzióját fogja megvalósítani, megépíteni. Noha egyáltalán nem törvényszerű, nagyon sokszor egy sín jelenti a terepasztal fő vázát, ami készülhet különböző anyagokból, akár fémből, fából, vagy másból. Az ilyen terep rendkívül látványos szokott lenni, hiszen a sín köré bármit el lehet helyezni, például fákat, hegyeket, épületeket vagy bármit. A dolog kidolgozottsága, igényessége egy rendkívül széles skálán mozoghat, ezért a terepasztal elhelyezése mindig sok kérdőjelet vet fel.

Terepasztal építés kezdőknek

Ez azért van, mert az elkészítése, összeállítása nagyon hosszadalmas, de ez önmagában nem gond, hiszen a lényeg ezen hobbi esetében a folyamat, nem feltétlenül a cél. Tehát mivel a folyamat a lényeg, nem célunk a mielőbbi gyors befejezés, ellenkezőleg, a pepecselés, tökéletesítése a dolgoknak. Jó munkához idő kell, mondja a mondás is. Ami a dolog elhelyezését illeti, jó, ha a napi életterünkből teljesen kieső helyen valósul meg, például egy nem használt garázsban, vagy egy olyan szobában, amit kifejezetten ilyen célra tartunk. Nem mellesleg kell a hely az alkatrészeknek, anyagoknak, eszközöknek is, hiszen folyamatosan kerülnek felhasználásra a dolgok. Rengeteg gyakorlati kérdés is felmerülhet a hobbi művelése során, ami által sokszor hajlamos az ember kétségbe esni. Olyasmire gondolunk, hogy elakad egy-egy műszaki jellegű kérdés megválaszolásával.

Ilyenkor sincs azonban minden veszve, hiszen vannak közösségek, ahol sok tapasztalt, a témában jártas ember mozog, akik készséggel segítenek fiatalabb, vagy legalábbis kezdő sorstársaiknak. Egyre több az online közösség is, akik fórumokon, esetleg a közösségi média egy-egy oldalán tartják a kapcsolatot, és építik csapatukat. Hozzájuk helytől, időtől, mindentől függetlenül bármikor lehet fordulni tanácsért. Egy másik nehézség a felhasználandó anyagok és egyéb eszközök beszerzése szokott lenni, mert azért a sarki közértben nem kapni ilyen különleges tárgyakat. De megint érvényes az iménti intelem, nevezetesen nem szabad kétségbe esni, hiszen már ezen közönség kiszolgálására is hoztak létre boltokat. A terepasztal építés akkor izgalmas igazán, ha vannak rajta dinamikus dolgok is, tehát ami mozog. Ilyen mondjuk a vonat, ami képes mozogni az általunk épített sínen.

Első a tervezés

Nagyszerű látvány, amellyel büszkélkedhetünk ismerőseinknek. Érdemes azonban visszatérni témánk legelejére, hiszen kissé könnyelmű módon beleugrottunk a középébe. Az első lépés, miután megszületett bennünk az elhatározás, hogy szeretnénk terepasztalt csinálni, a dolog megtervezése lesz. Fontos, hogy alapos és részletes, mindenre kiterjedő tervet készítsünk. Ugyan mondják azt is, hogy egy jó terepasztal sosincs készen, de azért egy alapkoncepciónak léteznie kell. El kell döntenünk például azt, hogy milyen méretekben gondolkodunk. Az első dolog valamiféle asztal, vagy állvány lesz, amire szükségünk lesz, és ennek megépítése szintén csak úgy lehetséges, ha tudjuk a hozzávetőleges méretét. Egy kezdő, vagy érdeklődő embernek mindenképpen azt javasolják a szakértők, hogy első lépésként jó képezni magunkat. Nézzünk körül a tapasztaltabbak munkái közt, gyűjtsünk ötleteket, ihletet, tanuljunk mások hibájából, olvasgassunk a tapasztalatokról. Ha kellő inspirációt gyűjtöttünk, kezdődhet a munka.

Olvass tovább